Svetovni dan gesel

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7. 05. 2021 05:02:00, Kategorija: Računalništvo

Včeraj je bil tako imenovani World Password Day, ki je letos še kako aktualen.

Svetovni dan gesel
Verjetno niste vedeli, toda včeraj, torej 6. maja, je bil praznik. In to svetovni. No, ja mogoče ne ravno praznik, bil pa je dan, Svetovni dan gesel. In gesla so v luči dela in šolanja od doma, ki je v zadnjem letu krepko spremenilo naša življenja, še kako pomembna. Delo od doma namreč pomeni prijavo v neko aplikacijo, storitev ali komunikacijski program, prijave pa več ali manj vedno zahtevajo neko geslo. In to naj bi bilo seveda varno.

Toda ali uporabljamo varna gesla? Kakor kdo. Nekateri jih, mnogi pa ne. Razlog je običajno le gola lenoba. In kakšna so neumna gesla? Vsakoletna raziskava neumnih gesel je pokazala, da je lani še vedno kraljeval '123456', 'password', ki je bil pred dvema letoma na drugem mestu, je lani padel na tretje, nadomestila pa ga je »inovativna« kombinacija '123456789', ker je pač dobro imeti dolgo geslo, mar ne? Bravo.

Zakaj je varno geslo tako pomembno? Najbolj nazoren je odgovor iz »analognega« sveta – ko greste od doma verjetno stanovanja ali hiše ne zaklenete z zatičem ampak uporabite ključavnico, po možnosti takšno, ki je ni mogoče čar tako zlomiti ali kako drugače na silo odkleniti. In gesla so lahko zatiči ali kompleksne ključavnice.

Obstaja kar nekaj načinov, kako izdelati geslo, ki bo vsebovalo vse potrebne varnostne komponente, hkrati pa ga ne boste pozabili. Eden od najlažjih načinov je seveda kar  uporaba brskalnika. Novejše različice brskalnikov, kot so Chrome, Firefox, Edge in podobno, imajo vgrajeno funkcijo predlaganja varnih gesel. Zadeva je več kot uporabna, le paziti je treba da gesla shranjujemo, saj si jih nikakor ne bomo mogli zapomniti. Podobno nalogo kot brskalniki opravljajo tudi namenski programi za upravljanje z gesli. Kaj pa, če bi radi sami »izdelali« varno geslo, ki bi si ga celo radi zapomnili? Tudi to je mogoče, obstaja pa kar nekaj metod, od katerih so ene bolj varne, druge pa manj.

Priljubljena je recimo zamenjava nekaterih črk s številkami. Črko »i« zamenjamo z "1", »o« z "0", »a« s "4", »b« s "3" in tako naprej. Tega si ni težko zapomniti, saj so te črke in številke na pogled dokaj podobne med seboj. Težava je le, da je treba vedeti, kaj smo s čem zamenjali. A na žalost so hekerji že zdavnaj iznašli metode, kako takšna gesla uganiti.

Verjetno najbolj zanimiv in uporaben način je pred časom predlagal Kurt Muhl, tako imenovani »etični heker« iz ameriškega podjetja RedTeam Security. Predlagal je, da si zamislimo nek vsakodnevni stavek, ki vsebuje tudi kakšno številko ali poseben znak in ki si ga bomo lahko zapomnili. Na primer »Za mojo hišo sem plačal samo 1€«. Sedaj vzemite samo prve črke besed tega stavka in dobili boste dokaj zapleteno in težko uganljivo geslo. V našem primeru bo to »Zmhsps1€«, kjer gre za geslo z osmimi znaki, kjer smo uporabili male in velike črke, številko in poseben znak, kar pa je najpomembneje – lahko si ga je zapomniti. Ali pa recimo »Nekoč sem stanoval na Vodnikovi cesti #12«, kar po naši metodi daje geslo NssnVc#12. Daljši kot bo naš stavek, težje bo uganiti geslo. ●

preberite še to

Računalništvo
Android v Windows?

Android v Windows?

Bo v Windows 10 oziroma 11 mogoče zaganjati tudi androidne programe?

Računalništvo
Bližnjica olajšanja

Bližnjica olajšanja

Kaj narediti v brskalniku, če po pomoti zapremo enega ali več zavihkov?

Računalništvo
Desetkrat več podatkov na klasičnih diskih?

Desetkrat več podatkov na klasičnih diskih?

Tehnologija mehanskih trdih diskov zahvaljujoč grafenu še zdaleč ni rekla zadnje besede.

Računalništvo
Prihaja Windows 11?

Prihaja Windows 11?

Za Windows 10 so govorili, da je zadnja različica… Se jim je zareklo?

Računalništvo
Brezžični zaslon

Brezžični zaslon

Ideja zaslona HUAWEI MateView v času vseprisotne povezljivosti vsekakor ni slaba…

Računalništvo
Bo tak novi Outlook?

Bo tak novi Outlook?

Prihajajo prvi obrisi nove »univerzalne« različice Microsoftovega Outlooka.

Računalništvo
ROG Zephyrus S17

ROG Zephyrus S17

17 igralnih palcev v 15-palčnem ohišju

Računalništvo
Monitor, televizor, računalnik  in še kaj

Monitor, televizor, računalnik in še kaj

Samsungova serija pametnih zaslonov M7 bo v kratkem dobila še 43-palčnega člana.

Računalništvo
Chrome vrača udarec

Chrome vrača udarec

Google trdi, da je nova različica Chroma za 23 odstotkov hitrejša od predhodnih

Računalništvo
Bo Edge res najboljši?

Bo Edge res najboljši?

Microsoft trdi, da bo že naslednja različica brskalnika Edge najboljša... ali pa najhitrejša...

Računalništvo
Izboljšana zaščita gesel

Izboljšana zaščita gesel

Brskalnik Chrome vam bo v kratkem kar sam pomagal spremeniti ogrožena gesla.

Računalništvo
Iz Windows 10X tudi uradno ne bo nič

Iz Windows 10X tudi uradno ne bo nič

Microsoft je potrdil, da je projekt Windows za »lahke« naprave dokončno pokopan.