Uporabno zaklepanje

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 10. 2017 04:20:00, Kategorija: Računalništvo

Ko gremo od računalnika, ga je dobro zakleniti, da zavarujemo informacije in preprečimo neslane šale s strani sodelavcev. A kaj, ko je to tako nadležno. Ni nujno…

Uporabno zaklepanje
Zaklepanje računalnika je malce podobno rezervnemu kopiranju – vsi vemo, da jo pametno, če to naredimo, a le redki to redno počnemo. Se vam je že zgodilo, da ste skočili na stranišče in ko ste se vrnili, je na vaši Facebook strani bila kakšna neumna objava, napisana v vašem imenu? To je eden od razlogov, ki je sicer zoprn, ni pa najpomembnejši. Bolj pomembno je preprečevanje nepooblaščenega dostopa do podatkov. Če nekdo recimo dobi dostop do vaših nabavnih cen, je to lahko njemu precej v prid med pogajanji o ceni. Če ima nekdo dostop do pacientovih podatkov, ko zdravnik kam skoči, tudi ni najbolj primerno. Primerov je še veliko. In več ali manj se jih vsi zavedamo, a se pogosto obnašamo, kot da jih ni.

Zato je dobro, če je stvar avtomatizirana. Kar zadeva rezervno kopiranje je jasno, kako se to naredi, saj avtomatizacijo omogoča program, preko katerega delamo vse te stvari. Kaj pa zaklepanje? To ni tako preprosto, saj mora računalnik nekako ugotoviti, da smo se oddaljili, preden se zaklene. Ena možnost sicer je, da spremlja dogajanje in če nekaj časa ne pritisnemo na tipko ali premaknemo miške, zadevo zaklene. A tu je težava v tem »nekaj časa«. Ko moramo na hitro kam skočiti, smo običajno že nazaj, preden ta čas poteče. Tak način je dober recimo za to, da se računalnik po nekem določenem času neaktivnosti postavi v stanje mirovanja oziroma spanje, da malce privarčujemo pri elektriki.

Za sprotno zaklepanje potrebujemo nekaj več. Potrebujemo sistem, ki bo samodejno zaznal, da smo se oddaljili z delovnega mesta in računalnik zaklenil, zaradi uporabniške prijaznosti pa je dobro, če bi zaznal tudi naš povratek in računalnik samodejno spet odklenil.

In prav to naredi GateKeeper 2.5 Wireless Bluetooth PC Lock. Gre za majhen obesek, ki ga lahko imamo za pasom, v žepu ali kjerkoli pri sebi, ki počne prav to. Preko povezave Bluetooth je povezan s sprejemnikom, na zunaj takšnim kot so tisti za brezžično miško, ki je vtaknjen v režo USB na računalniku. GateKeeper lahko deluje na tri načine. Najpreprostejši je, da sam zaznava oddaljevanje in približevanje in temu primerno odreagira. Razdaljo, na kateri naj odreagira lahko določimo sami, podpira pa razpon od nekaj centimetrov do devet metrov. Drugi način je, da se računalnik samodejno zaklene, ko se oddaljimo, odklene pa le, ko se z obeskom dotaknemo sprejemnika USB. Tretji način pa je dvostopenjski, kjer je za odklepanje potrebno vnesti PIN ali geslo, ki ima lahko od 50 do 100 znakov. Tale zadnji način uporabniško seveda ni hudo prijazen, je pa vsekakor najvarnejši.

Kaj pa, če nekdo iz računalnika potegne sprejemnik? Takrat se računalnik, če že ni, samodejno zaklene, odkleniti pa ga je mogoče le s pomočjo gesla.

Kaj pa, če obeska ne najdemo? Brez skrbi, ima vgrajen sledilnik, tako da ga je mogoče najti s pomočjo aplikacije na telefonu, preko katere je mogoče vključiti pisanke in obesku tako dopovedati, naj se nam javi.

Kaj pa cena? Na nemškem Amazonu je za komplet potrebno odšteti 60 €.

preberite še to

Računalništvo
Presneti presledki

Presneti presledki

Kako se »profesionalno« znebiti odvečnih presledkov v Wordovem dokumentu

Računalništvo
Bo Bluetooth zamenjal NearLink?

Bo Bluetooth zamenjal NearLink?

Najverjetneje ne, a ne zaradi tehnologije ampak zaradi geografije…

Računalništvo
Najstarejši hrošč

Najstarejši hrošč

Najstarejši še aktivni računalniški hrošč je nastal že davnega leta 1974.

Računalništvo
Z nekaj tipkami do vsot

Z nekaj tipkami do vsot

Excelova kombinacija tipk, ki vam bo precej olajšala življenje

Računalništvo
Prvi hrošč je bil – molj

Prvi hrošč je bil – molj

Izraz programski hrošč je nastal že pred 76 leti

Računalništvo
Brisanje »navlake«

Brisanje »navlake«

Microsoft obljublja, da bo kmalu mogoče odstraniti nekatere njihove aplikacije, ki jih do zdaj ni bilo mogoče.

Računalništvo
Pevska razširitev

Pevska razširitev

Pevci in tisti, ki igrate kak inštrument, boste zelo veseli te razširitve za Google Chrome.

Računalništvo
Dinamično zaklepanje

Dinamično zaklepanje

Računalnik lahko zaklenete tudi s pomočjo telefona… in to samodejno…

Računalništvo
Kje sta novi tipki?

Kje sta novi tipki?

Kaj se je zgodilo z napovedanima novima tipkama na tipkovnici?

Računalništvo
Teams v kratkem »samostojen«

Teams v kratkem »samostojen«

Microsoft se odziva na evropske pomisleke glede konkurence in napoveduje spremembe storitev Microsoft 365 in O...

Računalništvo
Skype še živi!

Skype še živi!

Predogled nove različice programa Skype s kupom novosti.

Računalništvo
Paradni konj kmalu v različici s 4 TB

Paradni konj kmalu v različici s 4 TB

Če iščete dober SSD disk NVMe na osnovi PCIe 4.0 je Samsung 990 PRO nekaj, o čemer skoraj morate razmis...