Bolj zdrava miška

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9. 06. 2018 09:03:00, Kategorija:

Videti je miniaturna, a naj bi bila ergonomsko precej boljša od tradicionalnih mišk.

Bolj zdrava miška

Računalniške miške so postale kar nekako naš del telesa. A na žalost »evolucijo« ne najbolj posrečen. Tako na prvo žogo se res zdi, da nam dlan na miški počiva dokaj udobno, a daljša uporaba kaže, da ni tako, saj se dokaj pogosto pojavi nekaj, čemur pravimo sindrom karpalnega kanala. Gre za utesnitev medianega živca v zapestnem prehodu. Prva znaka sta mravljinčenje in bolečina v roki, ki se pojavljata sprva ob obremenitvah in vse pogosteje zbujata ponoči. Sčasoma se pojavi poslabšanje občutka za dotik v prstih, nerodnost ter padanje drobnih predmetov iz rok. V bolj napredovani obliki opeša in izgine tudi del mišic v palčevi kepi. To se seveda ne sliši nič kaj prijazno, toda miško potrebujemo, saj brez nje skorajda ne moremo več.

Kaj pa, če bi jo ohranili, a malce preoblikovali? Idej na to temo je bilo že veliko. Najprej so se pojavile sledilne kroglice, ki so bile neke vrste »inverzna miška«. A se niso prav prijele, zato so proizvajalci raje poskušali z različnimi oblikami obstoječih mišk. Pri tem je napredek sicer res viden, a težav še zdaleč ni konec. Jih lahko reši Swiftpoint ProPoint?

Ideja, ki stoji za tole na videz precej nenavadno napravo je ta, da je za človeka precej bolj naravni položaj podoben tistemu, ko med prti držimo pisalo. Če ne drugega zato, ker človek piše in riše že nekaj tisočletij, torej se je imel čas navaditi na gibe, povezane s tem, miško pa uporabljamo šele nekaj desetletij. ProPoint je oblikovan tako, da ga v roki držimo skoraj kot pisalo, torej v bolj naravnem položaju, uporabiti ga je mogoče na katerikoli površini, ker je tako majhen, pa ga lahko brez težav prenašamo tudi v žepu. Miška ima več ali manj vse tradicionalne gumbe, le koleščka nima, kar je na prvo žogo dokaj nerodno. A kolešček lahko funkcionalno nadomesti vgrajen žiroskop. Ta omogoča, da funkcijo vrtenja koleščka naprej in nazaj nadomestijo z nagibom miške naprej oziroma nazaj. In zakaj ima zadeva sploh vgrajen žiroskop? Zato, ker je uporabna tudi kot prenosni pripomoček pri predstavitvah, ki se vključi preko posebnega gumba. Takrat miška postane funkcionalno enaka tistim majhnim daljinskim upravljalnikom, s katerimi lahko listamo med posameznimi diapozitivi predstavitev. Naprava sicer nima vgrajenega laserskega kazalnika, je pa sposobna dokaj kakovostno krmiliti kazalec na zaslonu, omogoča pa tudi risanje in označevanje ter tako naredi predstavitev bolj nazorno.

Glede ostalih tehničnih podatkov pa – miška ima ločljivost 1800 DPI, na napravo, ki jo krmili, pa jo je mogoče priključiti preko vmesnika USB ali Bluetooth. Prvi način omogoča hkrati tudi polnjenje baterije. Ta, če je polna, drži okoli meseca dni, že 30-sekundno polnjenja pa naj bi bilo dovolj za eno uro dela, kar je za tiste, ki pogosto pozabljamo polniti naprave, vsekakor dobrodošlo.

Cena in dostopnost: Če bo šlo vse po načrtih, bo Swiftpoint ProPoint na voljo oktobra letos. Trenutno je na Kickstarterju v fazi zbiranja sredstev za serijsko proizvodnjo, kjer mu gre zelo dobro. Če pohitite, si ga v prednaročilu lahko rezervirate za preračunano 100 €.


Vir: Kickstarter

preberite še to

Trendi
Enoročna pica

Enoročna pica

Končno priprava, s katero lahko pico režemo in jemo z eno roko.

Trendi
A1 Slovenija prvi v Evropi

A1 Slovenija prvi v Evropi

Promocijska vsebina
Tehnologija, ki ...

Trendi
Les ni pomemben

Les ni pomemben

Kakovost zvoka akustične kitare sploh ni odvisen od vrste lesa, iz katere je narejena.

Trendi
Spotify za v avto

Spotify za v avto

Spotyfy naj bi še letos na trg poslal napravo, ki bo to glasbeno storitev prenesla tudi v avtomobile.

Trendi
Izdal ga je Garmin

Izdal ga je Garmin

Najetega morilca našli s pomočjo njegove pametne ure…

Trendi
Nevarnost ne-cepljenja

Nevarnost ne-cepljenja

WHO: »Cepilno oklevanje« je ena od desetih največjih globalnih zdravstvenih groženj.

Trendi
Ste slišali za Dramathon?

Ste slišali za Dramathon?

Gre za maraton, namenjen ljubiteljem viskija, poteka mimo destilarn, nagrada pa je seveda viski.

Trendi
Bomo dobili Google ure?

Bomo dobili Google ure?

Google je od Fossila kupil tehnologijo, ki jo ta uporablja v pametnih urah.

Trendi
Največje vetrna turbina

Največje vetrna turbina

Ameriški GE se je lotil izdelave največje vetrne turbine na svetu. Visoka bo za tri četrtine Eifflovega...

Trendi
Glina proti debelosti

Glina proti debelosti

Bomo hujšali tako, da bomo za desert pojedli malo gline? Zelo verjetno...

Trendi
Bird Box bedaki

Bird Box bedaki

YouTube po seriji nesreč po novem prepoveduje »izzive« v slogu Bird Boxa in podobnih neumnosti.

Trendi
Bolj uporabna ura

Bolj uporabna ura

Pametne ure so uporabne, a včasih nanje težko vidimo. Zakaj jih ne bi nosili tako…