Branje (z) dlani

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 10. 02. 2018 06:14:00, Kategorija: Trendi

Prihaja sistem prepoznave ven v dlani, s katerim se je mogoče brezkontaktno prijaviti v Windows. Še en v vrsti biometričnih načinov prepoznave uporabnika.

Branje (z) dlani

Biometrični varnostni sistemi postajajo vse bolj priljubljeni. Začelo se je seveda s prstnimi odtisi, nadaljevalo pa s šarenico, obrazom in še čem. Fujitsu je sedaj na seznam dodal še – dlan. In to ne na način kot pri prstnih odtisih, kjer je prst potrebno postaviti na določeno mesto, ampak kar na daljavo, pri čemer sistem ne preverja »brazd« na dlani pač pa vene v njej. Fujtisu na sistemu dela že več kot desetletje in očitno ga je sedaj pripravil do tega, da ga je mogoče vgraditi tudi v računalnike. Skupaj z Microsoftom so namreč prikazali delovanje v Windows Hello, novem sistemu varne prijave v Windows 10. Spomnimo – Windows Hello omogoča prijavo v sistem s pomočjo prepoznave prstnih odtisov (če imate v ali na napravo priključen čitalnik) ali obraza (če imate ustrezno kamero).

Prstnim odtisom in obrazu se sedaj očitno pridružuje tudi dlan oziroma vene na njej. In kako sistem zazna vene? Na oko jih namreč praktično ne vidimo. Postopek deluje tako, da se iz senzorja, velikega približno toliko kot poštna znamka, sproži kratek »curek« IR-svetlobe. Ta se nato odbije nazaj, količina odbitih žarkov na posameznih delih pa je odvisna od tega ali se pod kožo nahajajo vene ali ne. V venah se namreč nahaja deoksidiziran hemoglobin, ki se na IR-sliki pokaže kot temna črta. Na ta način lahko sistem izdela »načrt« dlani in ker je ta unikaten vsakemu človeku, je to tisti, kar iščemo.

Kaj pa zanesljivost? Fujitsu pravi, da je sistem precej bolj zanesljiv od trenutnega stanja prepoznave obrazov, ki so ga že uspeli pretentati s fotografijami, postavljenimi v malce slabše svetlobne pogoje. Pri dlančnih venah kaj takega ni mogoče, saj je neprimerno težje dobiti IR-sliko dlani kot pa sneti fotografijo nekoga s Facebooka, razen tega pa je za zaznavanje deoksidiziranega hemoglobina potrebno delujoče srce kar pomeni, da sistema ni mogoče pretentati s kakšno odrezano dlanjo mrtvega človeka. Sliši se kruto, a tako je…

Sistem se imenuje PalmSecure in namenske rešitve, ki temeljijo na njem, uporablja že kar nekaj podjetij po svetu, od sedaj pa je na voljo tudi za prenosnike z Windows 10. Zaenkrat sicer za tiste, ki jih izdeluje Fujitsu, pa še to le za poslovne modele, a le vprašanje časa je, kdaj bo sistem na voljo tudi za domače uporabnike in kdaj bo Fujitsu tehnologijo dal na voljo tudi drugim.

Spodnji video prikazuje delovanje sistema PalmSecure v praksi.


A dlančne vene niso edina »eksotika« na področju biometrije. Po svetu obstaja še kar nekaj drugih idej, kako prepoznati človeka po tem, kar mu je dala mati narava. Raziskuje se prepoznavanje s pomočjo srčnega utripa, gibanja ustnic in celo načina hoje. Bomo videli, kako jim bo šlo.

Vir: Microsoft, Fujitsu

preberite še to

Trendi
Enoročna pica

Enoročna pica

Končno priprava, s katero lahko pico režemo in jemo z eno roko.

Trendi
Les ni pomemben

Les ni pomemben

Kakovost zvoka akustične kitare sploh ni odvisen od vrste lesa, iz katere je narejena.

Trendi
Spotify za v avto

Spotify za v avto

Spotyfy naj bi še letos na trg poslal napravo, ki bo to glasbeno storitev prenesla tudi v avtomobile.

Trendi
Izdal ga je Garmin

Izdal ga je Garmin

Najetega morilca našli s pomočjo njegove pametne ure…

Trendi
Nevarnost ne-cepljenja

Nevarnost ne-cepljenja

WHO: »Cepilno oklevanje« je ena od desetih največjih globalnih zdravstvenih groženj.

Trendi
Ste slišali za Dramathon?

Ste slišali za Dramathon?

Gre za maraton, namenjen ljubiteljem viskija, poteka mimo destilarn, nagrada pa je seveda viski.

Trendi
Bomo dobili Google ure?

Bomo dobili Google ure?

Google je od Fossila kupil tehnologijo, ki jo ta uporablja v pametnih urah.

Trendi
Največje vetrna turbina

Največje vetrna turbina

Ameriški GE se je lotil izdelave največje vetrne turbine na svetu. Visoka bo za tri četrtine Eifflovega...

Trendi
Glina proti debelosti

Glina proti debelosti

Bomo hujšali tako, da bomo za desert pojedli malo gline? Zelo verjetno...

Trendi
Bird Box bedaki

Bird Box bedaki

YouTube po seriji nesreč po novem prepoveduje »izzive« v slogu Bird Boxa in podobnih neumnosti.

Trendi
Bolj uporabna ura

Bolj uporabna ura

Pametne ure so uporabne, a včasih nanje težko vidimo. Zakaj jih ne bi nosili tako…

Trendi
Google-medicina

Google-medicina

Injiciranje sperme v mišice ni dobro zdravilo proti bolečinam v križu!