Facebook se čisti

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 05. 2018 05:42:00, Kategorija: Trendi

Da je Facebook potrebe temeljite prevetritve, je jasno tudi njemu. In očitno tudi dela na tem. Do sedaj je ukinil kar 583 milijonov lažnih računov.

Facebook se čisti

Facebook je prejšnji mesec objavil smernice, ki ji se jih namerava držati pri poskusu izboljšanja stanja tega najbolj priljubljenega družbenega omrežja. Sedaj je zadeva tako daleč, da so lahko postregli s prvimi številkami.

V svoji strategiji je Zuckerbergova ekipa boju proti neželenim vsebinam razdelila v šest kategorijnazorno nasilje, odrasla golota in spolne aktivnosti, teroristična propaganda, sovražni govor, spam, in lažni računi. V poročilu, ki so ga izdali sedaj, sledilo pa bo novo vsake tri mesece, so navedli količino omenjene vsebine, ki so jo prijavili uporabniki, kolikšen del te so odstranili in koliko so je odstranili še preden so dobili prijavo s strani uporabnikov.

Po pričakovanjih je so najbolj problematična neželena oglasna sporočila (spam). V prvem četrtletju jih je Facebook odstranil kar 837 milijonov. Številka je sicer velika, a ne hudo presenetljiva. Bolj presenetljivo je število lažnih računov. Teh naj bi v prvem četrtletju odstranili kar 583 milijonov. Sicer je res, da pri Facebooku ni majhnih številk, a da so te tako velike, si nismo mislili. Poleg omenjenega so odstranili še 21 milijonov objav, povezanih z eksplicitno goloto in/ali seksualno vsebino, 3,5 milijona objav z nasilno vsebino, 2,5 milijona objav s sovražnim govorom, in 1,9 milijona objav s teroristično vsebino.

Pri odkrivanju omenjenih vsebin jim v veliki meri pomaga tehnologija. Pravijo, da ta samodejno odkrije skoraj 100 odstotkov spama in terorističnih vsebin, 99 odstotkov lažnih računov, 96 odstotkov golote in seksa ter 86 odstotkov objav z nasilno vsebino. Največja težava je seveda sovražni govor, kjer je samodejne zaznave le okoli 38 odstotkov, tako da na Facebook na tem področju čaka še veliko dela. In prav zato baje veliko vlagajo v sisteme umetne inteligence. A dokler ti ne bodo sposobni odkriti spodobnega odstotka, bodo delo morali »ročno« opravljati zaposleni.

Vse skupaj se sliši zelo obetavno, a je rezultate vsaj delo potrebno jemati z rezervo. Facebook namreč ne navaja, koliko najdene vsebine je bilo neupravičeno označeno kot neželeno oziroma koliko uporabnikom so morali vsebino spet aktivirati. Poleg tega bodo morali nekaj narediti tudi na komunikaciji z uporabniki glede tovrstne vsebine. Pri prijavi neželene vsebine recimo ni mogoče povedati, zakaj je ta neprimerna. To je recimo dokaj nazorno pri uporabnikih, ki, tako kot mi, govorijo manj zastopan jezik. Če nekdo pri nas recimo sproži sovražni govor, Facebook tega ne bo zaznal, prijavitelj pa tudi nima možnosti, da bi mu to razložili. Druga težava je, ker so sporočila o umaknjeni vsebini zelo skopa in uporabnik pogosto ne ve, zakaj je bila umaknjena. A dajmo jim še nekaj časa. Zadnji meseci so jih precej streznili in to je šele prvo poročilo.

Vir: Facebook

preberite še to

Trendi
Les ni pomemben

Les ni pomemben

Kakovost zvoka akustične kitare sploh ni odvisen od vrste lesa, iz katere je narejena.

Trendi
Spotify za v avto

Spotify za v avto

Spotyfy naj bi še letos na trg poslal napravo, ki bo to glasbeno storitev prenesla tudi v avtomobile.

Trendi
Izdal ga je Garmin

Izdal ga je Garmin

Najetega morilca našli s pomočjo njegove pametne ure…

Trendi
Nevarnost ne-cepljenja

Nevarnost ne-cepljenja

WHO: »Cepilno oklevanje« je ena od desetih največjih globalnih zdravstvenih groženj.

Trendi
Ste slišali za Dramathon?

Ste slišali za Dramathon?

Gre za maraton, namenjen ljubiteljem viskija, poteka mimo destilarn, nagrada pa je seveda viski.

Trendi
Bomo dobili Google ure?

Bomo dobili Google ure?

Google je od Fossila kupil tehnologijo, ki jo ta uporablja v pametnih urah.

Trendi
Največje vetrna turbina

Največje vetrna turbina

Ameriški GE se je lotil izdelave največje vetrne turbine na svetu. Visoka bo za tri četrtine Eifflovega...

Trendi
Glina proti debelosti

Glina proti debelosti

Bomo hujšali tako, da bomo za desert pojedli malo gline? Zelo verjetno...

Trendi
Bird Box bedaki

Bird Box bedaki

YouTube po seriji nesreč po novem prepoveduje »izzive« v slogu Bird Boxa in podobnih neumnosti.

Trendi
Bolj uporabna ura

Bolj uporabna ura

Pametne ure so uporabne, a včasih nanje težko vidimo. Zakaj jih ne bi nosili tako…

Trendi
Google-medicina

Google-medicina

Injiciranje sperme v mišice ni dobro zdravilo proti bolečinam v križu!

Trendi
Rešimo čebele!

Rešimo čebele!

Preprost način, kako pomagati čebelam. To bi lahko kar uzakonili, mar ne?