Ga čaka smrtna kazen?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9. 01. 2019 06:14:00, Kategorija: Trendi

Znanstvenik, ki je trdil, da je ustvaril prve gensko spremenjene otroke, bi lahko bil obsojen celo na smrt.

Ga čaka smrtna kazen?

Konec lanskega leta je kitajski znanstvenik He Jiankui presenetil svet z novico, da je z metodo spreminjanja genov CRISPR ustvaril prve gensko spremenjene otroke, točneje deklici, ki so ju poimenovali Lulu in Nana. Možak, po osnovni izobrazbi fizik, je svoj »dosežek«, namesto v kakšni akademski publikaciji, objavil kar na YouTubu, je bil deležen hudih kritik akademskih skupnosti z vsega sveta. Kmalu po tem, ko je svoje dejanje poskušal zagovarjati na neki konferenci, je He izginil in nekaj tednov nihče ni vedel, kje je, nato pa se je razvedelo, da se skupaj z družino nahaja v hišnem priporu v študentskem naselju Univerze za znanost in tehnologijo v mestu Shenzhen na jugu Kitajske. Njegova usoda zaenkrat še ni znana, pravni strokovnjaki pa se bojijo, da bi ga oblasti lahko obtožile tudi korupcije, kar na Kitajskem ni šala, saj je za tovrstna dejanja zagrožena celo smrtna kazen. In Kitajci se zanjo dokaj pogosto odločajo…

He Jiankui seveda ni edini, ki ima prste pri celotni zadevi. Pri celotnem projektu naj bi sodeloval tudi profesor Michael Deem iz ameriške univerze Rice. Profesor Deem je bil leta 2010 Jiankuijev svetovalec pri doktoratu iz biofizike, stike pa naj bi ohranila tudi po tem, ko se je He vrnil na Kitajsko. Menda obstajajo indici, da je dr. Deem pri celotnem projektu gensko spremenjenih otrok aktivno sodeloval in bil celo prisoten na sestanku, na katerem sta bodoča starša podpisala pristanek na celoten poseg. Profesor je preko svojih odvetnikov vse skupaj zanikal in zatrdil, da se nikoli ni ukvarjal z genskimi raziskavami na ljudeh in da tudi v tem projektu ni sodeloval.

In kaj je CRSPR in kaj je He Jiankui dejansko naredil. Na kratko – CRISPR je kratica za Clustered regularly interspaced short palindromic repeats, gre pa za metodo spreminjanja genskega zapisa, kjer znanstveniki v milijardah »črk«, ki sestavljajo genski zapis nekega organizma, zamenjajo posamezne »črke« ali odstranijo nek segment, nekako podobno kot mi urejamo besedilo v urejevalniku. Znanstveniki so tako recimo na tak način »izdelali« jabolka, ki bistveno počasneje oksidirajo oziroma »rjavijo«, drevesa, ki se ne morejo razmnoževati in tako ne morejo razširiti na mesta, kjer to ni zaželeno, delajo na pšenici, ki ne bo sprožala imunskih reakcij pri bolnikih s celiakijo, pa komarje, ki so imuni na plazmodij, parazitski organizem, ki prenaša malarijo in še kaj. Metode CRSPR pa do sedaj, vsaj uradno, še nikoli niso uporabili na ljudeh. Tveganja so preprosto prevelika, saj znanstveniki ne vedo, na kaj vse lahko vpliva sprememba nekega gena oziroma kakšen »stranske učinke« lahko povzroči.

Če je to, kar je naredil He Jiankui dejansko res, potem je možak dejansko ignoriral vse moralne in znanstvene norme, ne glede na to, da naj bi bili njegovi nameni zelo dobri. Dvojčici Lulu in Nana naj bi »predelal« tako, da sta imuni na virusi HIV. V osnovi se ideja sliši dobro, težava je le v tem, da je poznavanje človeškega genoma zelo nepopolno in ne vemo, naj kaj vse vpliva nek gen, pa tudi metoda CRISPR je še premalo izpopolnjena, da bi bila primerna za uporabo v tovrstne namene. Zato ni čudno, da je znanstveni svet novico sprejel z ogorčenjem in tudi He Jiankuijeve razlage ni sprejel z odobravanjem.

Vir: The Telegraph, slika HANG WEI/Getty Images

preberite še to

Trendi
Les ni pomemben

Les ni pomemben

Kakovost zvoka akustične kitare sploh ni odvisen od vrste lesa, iz katere je narejena.

Trendi
Spotify za v avto

Spotify za v avto

Spotyfy naj bi še letos na trg poslal napravo, ki bo to glasbeno storitev prenesla tudi v avtomobile.

Trendi
Izdal ga je Garmin

Izdal ga je Garmin

Najetega morilca našli s pomočjo njegove pametne ure…

Trendi
Nevarnost ne-cepljenja

Nevarnost ne-cepljenja

WHO: »Cepilno oklevanje« je ena od desetih največjih globalnih zdravstvenih groženj.

Trendi
Ste slišali za Dramathon?

Ste slišali za Dramathon?

Gre za maraton, namenjen ljubiteljem viskija, poteka mimo destilarn, nagrada pa je seveda viski.

Trendi
Bomo dobili Google ure?

Bomo dobili Google ure?

Google je od Fossila kupil tehnologijo, ki jo ta uporablja v pametnih urah.

Trendi
Največje vetrna turbina

Največje vetrna turbina

Ameriški GE se je lotil izdelave največje vetrne turbine na svetu. Visoka bo za tri četrtine Eifflovega...

Trendi
Glina proti debelosti

Glina proti debelosti

Bomo hujšali tako, da bomo za desert pojedli malo gline? Zelo verjetno...

Trendi
Bird Box bedaki

Bird Box bedaki

YouTube po seriji nesreč po novem prepoveduje »izzive« v slogu Bird Boxa in podobnih neumnosti.

Trendi
Bolj uporabna ura

Bolj uporabna ura

Pametne ure so uporabne, a včasih nanje težko vidimo. Zakaj jih ne bi nosili tako…

Trendi
Google-medicina

Google-medicina

Injiciranje sperme v mišice ni dobro zdravilo proti bolečinam v križu!

Trendi
Rešimo čebele!

Rešimo čebele!

Preprost način, kako pomagati čebelam. To bi lahko kar uzakonili, mar ne?