Pravilno kakanje

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 8. 10. 2018 05:09:00, Kategorija: Trendi

Dve tretjini človeštva veliko potrebo opravlja čepe in ima bistveno manj težav z zaprtjem, hemoroidi in podobnim. Zakaj ne bi tudi vi?

Pravilno kakanje

To, da je čepenje med kakanjem bolj zdravo in naravno, je znano že nekaj časa. Toda naša »angleška stranišča« so tako udobna, da se jih ne moremo kar tako odreči. Kaj narediti. Uporabite lahko Squatty Potty. No ja, tudi navadna pručka bo opravila delo, a bo zasedla nekaj več prostora.

In kaj je Squatty Potty? Zgodba, če ji verjamemo, se je začela leta 2010, gre pa nekako takole. Američanka Judy Edwards je imela velike težave z zaprtjem in nek zdravnik ji je svetoval, naj pri »opravilu« uporabi pručko. In jo je. In je delovalo. In je delovalo tudi pri njenemu možu Billu. Seveda sta se o tem pogovarjala tudi s svojim sinom Bobbyjem in ta je v ideji videl potencial za zaslužek. Spravil se je na delo in nastal je Squatty Potty. Ime samo daje vedeti, da gre za »čepečo kahlico« oziroma »čepeče kakanje«, čeprav se je ime prvotno uporabljalo za običajno luknjo v zemlji, kamor so ljudje »opravljali svoje« in rezultat zakopavali.

Squatty Potty pravzaprav ni nič drugega, kot pručka, prirezana tako, da jo je, ko ni v uporabi, mogoče postaviti ob straniščno školjko. In zakaj je zadeva tako koristna? Ko stojimo, tako imenovana puborektalna mišica pomaga pri zadrževanju kakca tako, da ukrivi debelo črevo, tako kot prepognemo gumijasto cev, da zaustavimo vodo. In podobno je pri sedenju, kjer je kot med hrbtenico in stegni med 80 in 90 stopinjami. Mišica črevo popolnoma sprosti šele v čepečem položaju oziroma takrat ko je omenjeni kot okoli 35 stopinj. In prav to naredi »čepeča kahlica« - dvigne nam noge tako, da se kot ustrezno zmanjša in kakanje je zato bolj naravno. In to tako, da nam, malce preobilnim in »komot« zahodnjakom ni treba čepeti ampak lahko sedimo, kot smo navajeni. S Squatty Pottyjem bomo torej lažje kakali, menda pa bo vse skupaj tudi hitreje opravljeno. Povprečno opravilo na školjki menda traja 130 sekund, s tole pručko pa le 50.

Prvi prototipi so bili leseni, a ker so bili predragi, jih je Bobby dal izdelati iz plastike, seveda na Kitajsko. Prvo leto prodaje, 2011, so ustvarili 17.000 dolarjev prometa, pet let kasneje pa že 16 milijonov dolarjev. In povpraševanje je še kar raslo, posebej pa je skočilo po tem, ko so izdelek predstavili v oddaji dr. Oz, še bolj pa, ko je bil Squatty Potty predstavljen v oddaji Shark Tank, kjer je ideja dobila 500.000 dolarjev v obliki investicije, hkrati pa je generirala za milijon dolarjev prometa v le 24 urah.

Squatty Potty je na voljo tudi pri nas, njegova cena pa je 19,99 € in nekaj malega poštnine. Pravzaprav poceni za to, da bomo lažje kakali.

Vir: Squatty Potty


preberite še to

Trendi
Domači vlakec smrti

Domači vlakec smrti

Bi radi razveselili otroke (in sebe)? Zakaj si ne bi izdelali lastnega vlakca smrti…

Trendi
Napihljivi nosilci

Napihljivi nosilci

Avtomobilski strešni nosilci so uporabni, a nerodni. Ne vsi…

Trendi
Zmaji namesto vetrnic

Zmaji namesto vetrnic

Zakaj vetrne farme na zemlji, če so lahko zmaji nad morjem?

Trendi
Nič več »skritih mest«?

Nič več »skritih mest«?

Lufthansi je dovolj tega, da potniki izkoriščajo luknjo v sistemu in tako ceneje letijo.

Trendi
Kdo pravi, da ne gre?

Kdo pravi, da ne gre?

Nov način varjenja omogoča varjenje zlitin, ki so veljale za nezvarljive.

Trendi
Ljubezenski gumb

Ljubezenski gumb

Vam je do seksa, pa vam je to nerodno pokazati? Uporabite gumb LoveSync.

Trendi
Vsestranski merilnik

Vsestranski merilnik

Laserskih merilnikov je na trgu kar nekaj, tale Boschev pa je nekaj posebnega.

Trendi
Taborniški multipraktik

Taborniški multipraktik

Tale večfunkcijski pribor bi prišel prav v vsakem nahrbtniku.

Trendi
Najbolj zeleni sta…

Najbolj zeleni sta…

Kdo največ prispeva k »ozelenitvi« Zemlje? Indija in Kitajska… In to že dvajset let…

Trendi
Elektrika iz – zastav

Elektrika iz – zastav

Znanstveniki so izdelali zastavo, ki med plapolanjem zajema tako vetrno kot sončno energijo.

Trendi
Matematična risanka

Matematična risanka

V risani seriji Futurama je mogoče najti zanimive matematične »pojave«.

Trendi
Da, tudi to obstaja

Da, tudi to obstaja

Obstaja robotska roka, ki stane slabih 450 € in vam - očisti WC.