Tudi Bela hiša je proti

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 8. 10. 2018 05:58:00, Kategorija: Trendi

Google razvija cenzurirano različico iskalnika za Kitajsko, kar zaposlenim ni všeč, sedaj pa je proti tudi Tumpova administracija.

Tudi Bela hiša je proti

Dva tedna nazaj smo pisali o tem, da Google v okviru projekta Dragonfly razvija posebno različico svojega iskalnika, namenjeno kitajskemu trgu. Njena posebnost bo ta, da bo kitajskim oblastem omogočala cenzuro rezultatov in nadzor nad tem, kaj uporabniki iščejo.  To zaposlenim pri Googlu ni všeč, zato naj bi jih okoli 1400 podpisalo pismo, v katerem so vodstvo pozvali k večji transparentnosti projekta.

Sedaj se je k temu »protestu« priključila še Trumpova administracija, ki je preko podpredsednika Mika Pencea pozvala Google, naj »nemudoma prekine razvoj projekta Dragonfly, ki bo okrepil cenzuro, ki jo izvaja kitajska komunistična partija nad svojimi državljani in pomagal k še večji ogroženosti zasebnosti«. Seveda poteze Bele hiše ne gre jemati kot željo po dobrobiti Kitajcev, ampak jo je potrebno jemati kot del trgovinske vojne, ki so jo ZDA napovedale prti Kitajski. Kljub temu pa je to še dodaten udarec Googlu, ki mu milijardni kitajski trg tako spet polzi med prsti…


[Originalna novics, 24.9.2018]
Kitajska
je velik trg in tudi Google bi seveda rad kak njegov košček. Težava je v tem, da mu tamkajšnja vlada že od leta 2010 ne dovoli vstopa, saj zahteva, da iskalnik cenzurira vsebino, ki jo smatra za neprimerno. In tega ni tako malo - Facebook, Instagram, Twitter, NY Times, Wall Street Journal in tudi »občutljive« teme v zvezi s politiko, svobodo govora, človekovimi pravicami, miroljubnimi protesti in še čem. Google se je dolgo delal načelnega, a Kitajska gospodarsko in finančno strmo raste in načelnost se počasi umika želji po zaslužku. 700 milijonov uporabnikov ni malo…

Pred časom je tako Google pričel razvijati posebno različico svojega iskalnika, imenovano Dragonfly, namenjeno izključno kitajskemu trgu. Iskalnik naj bi »samodejno identificiral in blokiral vsebine, ki jih kitajska država označuje za neželene«, državi omogočal, da po lastni presoji sama ureja seznam strani, do katerih je prepovedan dostop, omogočal pa bi tudi »vohunjenje« za uporabniki. Ti se bodo morali za uporabo brskalnika namreč prijaviti, s tem pa naj bi se omogočilo shranjevanje njihovih naslovov IP, povezav, ki so jih izbirali, pa tudi lokacijo in telefonsko številko uporabnika.  Do vseh teh podatkov naj bi imel dostop Googlov neimenovani kitajski lokalni partner, ki bo, kot je že jasno, igral vlogo cenzorja in vohuna.

Informacije o projektu so bile znane dokaj ozkemu krogu zaposlenih, a ne za dolgo. Nekomu se vse skupaj očitno ni zdelo prav, zato je interno okrožnico poslal tudi zaposlenim, ki s projektom niso imeli zveze. In nastal je pravi mali upor, saj so se v podjetju kar vrstili jezni komentarji, zbirali so se podpisi z zahtevki za ukinitev projekta in še kaj. In kako je reagiralo vodstvo? No ja, nič kaj »demokratično«, saj so vsi zaposleni, ki so videli ali dobili omenjeno okrožnico, od kadrovske službe prejeli sporočilo, da morajo vse, kar je povezano s projektom Dragonfly, zbrisati s svojih naprav.

Je na tak način mogoče duha spet spraviti v steklenico? Nismo ravno prepričani.

Vir. Fossbytes

preberite še to

Trendi
Domači vlakec smrti

Domači vlakec smrti

Bi radi razveselili otroke (in sebe)? Zakaj si ne bi izdelali lastnega vlakca smrti…

Trendi
Napihljivi nosilci

Napihljivi nosilci

Avtomobilski strešni nosilci so uporabni, a nerodni. Ne vsi…

Trendi
Zmaji namesto vetrnic

Zmaji namesto vetrnic

Zakaj vetrne farme na zemlji, če so lahko zmaji nad morjem?

Trendi
Nič več »skritih mest«?

Nič več »skritih mest«?

Lufthansi je dovolj tega, da potniki izkoriščajo luknjo v sistemu in tako ceneje letijo.

Trendi
Kdo pravi, da ne gre?

Kdo pravi, da ne gre?

Nov način varjenja omogoča varjenje zlitin, ki so veljale za nezvarljive.

Trendi
Ljubezenski gumb

Ljubezenski gumb

Vam je do seksa, pa vam je to nerodno pokazati? Uporabite gumb LoveSync.

Trendi
Vsestranski merilnik

Vsestranski merilnik

Laserskih merilnikov je na trgu kar nekaj, tale Boschev pa je nekaj posebnega.

Trendi
Taborniški multipraktik

Taborniški multipraktik

Tale večfunkcijski pribor bi prišel prav v vsakem nahrbtniku.

Trendi
Najbolj zeleni sta…

Najbolj zeleni sta…

Kdo največ prispeva k »ozelenitvi« Zemlje? Indija in Kitajska… In to že dvajset let…

Trendi
Elektrika iz – zastav

Elektrika iz – zastav

Znanstveniki so izdelali zastavo, ki med plapolanjem zajema tako vetrno kot sončno energijo.

Trendi
Matematična risanka

Matematična risanka

V risani seriji Futurama je mogoče najti zanimive matematične »pojave«.

Trendi
Da, tudi to obstaja

Da, tudi to obstaja

Obstaja robotska roka, ki stane slabih 450 € in vam - očisti WC.