Za učinkovitejši zdravstveni sistem

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 03. 2019 12:13:00, Kategorija: Trendi

IN2 in Microsoft za digitalno preobrazbo slovenskega zdravstvenega sistema.

Za učinkovitejši zdravstveni sistem

Slovensko zdravstvo se sooča s številnimi problemi – od neučinkovitega upravljanja zaposlenih in zdravstvenih procesov do nepovezljivosti različnih IT-sistemov, razdrobljenosti podatkov in parcialnega dostopa do njih. Za boljše obvladovanje zdravstvenih procesov in storitev je v zdravstvu nujna digitalna preobrazba, saj bo le tako mogoče zagotoviti učinkovito vodenje zdravstvenih ustanov in sprejemanje pravih poslovnih odločitev. S ciljem doseganja boljših medicinskih rezultatov, ki jih je mogoče doseči z uporabo pametnih podatkov, sta skupina IN2 in Microsoft Slovenija podpisala memorandum, v okviru katerega se bosta zavzemala za digitalno preobrazbo slovenskega zdravstvenega sistema.

»V Microsoftu verjamemo, da sodi zdravstvo med tiste panoge, kjer si lahko obetamo največje prednosti od digitalne preobrazbe, torej od uvedbe sodobnih digitalnih tehnologij v vse procese in na vseh ravneh. Z digitalno preobrazbo lahko državljanom zagotovimo bolj učinkovito in kakovostno zdravstveno obravnavo ob nižjih stroških,« je povedala Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija.

Microsoftov poslovni model temelji na sodelovanju s partnerji, kar podjetju omogoča, da poveže svoje tehnologije in platforme, ki so preizkušene v najzahtevnejših okoljih, s specifičnimi znanji partnerjev, njihovimi izkušnjami in poznavanjem lokalnega trga. »Tako je tudi v tem primeru, kjer želimo povezati preverjene tehnologije v oblaku Microsoft Azure z znanjem in rešitvami podjetja IN2 in partnerjev ter tako slovenskemu zdravstvu omogočiti zanesljivo, stroškovno učinkovito in zaupanja vredno pot do digitalne preobrazbe,« je ob podpisu memoranduma še izpostavila Domiceljeva.

»Naše rešitve za digitalno preobrazbo so dokazano učinkovite. Svoj zdravstveni informacijski sistem smo implementirali v več kot 40 institucijah po svetu. Imamo poglobljeno znanje o potrebah in izzivih, s katerimi se sooča zdravstvo, ter bogate izkušnje z digitalizacijo bolnišničnih sistemov in implementacijo sistemov e-zdravja,« je dejal Denis Jašarević, izvršni direktor sektorja za zdravstvo v skupini IN2, ki ima pridobljene štiri certifikate Microsoft Partner Silver in tri Microsoft Partner Gold. Za svoje rešitve na področju zdravstva je IN2 prejel tudi prestižno nagrado Microsoft Partner of the Year.

»Sodelovanje z Microsoftom nam omogoča razvoj rešitev na najsodobnejših tehnologijah, ki so dokazano učinkovite na najzahtevnejših poslovnih področjih, z naprednimi orodji za analitiko in poslovno inteligenco ter z uporabo celotnega nabora rešitev iz Microsoftove platforme v oblaku Azure,« je še povedal Jašarević. »Zelo smo ponosni, da s podpisom memoranduma še krepimo svoje sodelovanje z Microsoftom.«

Ustanovitev konzorcija za zagotovitev učinkovite digitalne preobrazbe v zdravstvu
Skupina IN2 je skupaj s podjetjema Sicom in Pošta Slovenije ter špansko družbo Tich Consulting ustanovila konzorcij, ki ga odlikujejo potrjene in v praksi dokazane rešitve, potrebne za uspešno implementacijo digitalne preobrazbe v zdravstvu. »S konzorcijem nudimo integrirano rešitev za ustanove slovenskega zdravstvenega sistema – bolnišnični informacijski sistem, popolnoma lokaliziran poslovni informacijski sistem in popolno infrastrukturo v zasebnem oblaku,« je zaključil Jašarević.

Ključne prednosti rešitve, ki jo zagotavlja konzorcij podjetij IN2, Tich Consulting, Sicom in Pošta Slovenije, se osredotočajo tako na zdravstveni sistem kot na pacienta. Te vključujejo boljšo razpoložljivost in kakovost zdravstvenih storitev, učinkovito uporabo virov zdravstvenega sistema ter boljšo komunikacijo, vključenost pacientov in njihovo boljše razumevanje procesa zdravljenja. Rešitev temelji na upravljanju velikih količin podatkov in uporabi umetne inteligence za hitro in natančno diagnosticiranje ter pospešeno zdravljenje pacientov. Napreden informacijski sistem pomaga pri odkrivanju sistemske (ne)učinkovitosti, omogoča izogibanje nepotrebnim stroškom in pomaga vodstvu bolnišnic pri sprejemanju pravih poslovnih odločitev.

preberite še to

Trendi
Domače ne deluje!

Domače ne deluje!

Znanstveniki opozarjajo, da kreme za sončenje domače izdelave ne delujejo.

Trendi
Vsa čustva v 23 sekundah…

Vsa čustva v 23 sekundah…

… ali kako je 15-letno dekle gledalo porod od blizu.

Trendi
Pripnite si pentljo!

Pripnite si pentljo!

Promocijska vsebina
Ste vedeli, da je kar tretjina svetovne hrane odvisna od opraševanja čebel?

Trendi
5G in vremenske napovedi

5G in vremenske napovedi

Tehnologija 5G bi lahko natančnost vremenskih napovedi vrnila na raven izpred 35 let...

Trendi
Alge namesto plastike

Alge namesto plastike

Na letošnjem londonskem maratonu so tekmovalci vodo »jedli« in ne pili…

Trendi
Ker je mama bila jezna…

Ker je mama bila jezna…

Ker je bil kregan, je 12-letnik je avtomatiziral stojalo za perilo tako, da se samodejno zakrije v primeru dež...

Trendi
Vse o PS5

Vse o PS5

Sony je razkril podrobnosti o svoji novi konzoli PlayStation 5…

Trendi
Kava in kakanje

Kava in kakanje

Znanstveniki so potrdili to, kar vemo že nekaj časa – kava blagodejno vpliva na prebavo.

Trendi
Velikonočna vojna

Velikonočna vojna

Pripadniki dveh sosednjih cerkva v Grčiji se za velikonočne praznike obstreljujejo z raketami. 50.000 raketami...

Trendi
Tudi s hrano je mogoče popravljati

Tudi s hrano je mogoče popravljati

Če ne gre drugače, lahko zlomljen umivalnik popravimo tudi z rezanci, luknjo v mizi pa s keksi…

Trendi
Najglasnejši zvok na svetu

Najglasnejši zvok na svetu

Nastal je pod vodo in s pomočjo rentgenskih laserskih žarkov.

Trendi
Bomo okužene rane celili z elektriko?

Bomo okužene rane celili z elektriko?

Skupina znanstvenikov je iznašla način, kako se uspešno boriti proti bakterijskim biofilmom.