8 pogosto zastavljenih vprašanj o 8K

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 14. 09. 2021 04:31:00, Kategorija: Povedali so nam

Promocijska vsebina
Doba 8K, ločljivosti, ki smo jo vsi čakali, je za vogalom.

8 pogosto zastavljenih vprašanj o 8K
Ravno zdaj prihaja do revolucije na področju domače zabave z uvedbo naprav, ki nudijo bolj bogato, bolj potopitveno izkušnjo gledanja v ločljivosti 8K. A koliko bližje je industrija vpeljavi teh izkušenj v dnevne sobe po svetu?

Da bi odgovorili na osem pogostih vprašanj o ločljivosti 8K, je družba Samsung pristopila k Billu Mandelu, predsedniku združenja 8K (angl. 8K Association oziroma 8KA) in podpredsedniku družbe Samsung Research America, in Chrisu Chinnocku, izvršnem direktorju združenja 8KA. Berite dalje in se seznanite s temami, kot so stanje ekosistema 8K, tržne priložnosti, vodilni igralci v industriji, metode izdelave vsebin 8K in kaj lahko uporabniki pričakujejo v prihodnosti tehnologije.

Kdo je vodilni pri ustvarjanju ekosistema 8K?
Leta 2018 je družba Samsung skupaj s še nekaj drugimi izdelovalci TV sprejemnikov in panelov načrtovala organizacijo trgovske skupine, osredotočene na evangelizacijo in razvoj ekosistema 8K. Tako je bilo leta 2019 v dobrobit uporabnikov, ustvarjalcev vsebin in razvijalcev tehnologij ustvarjeno združenje 8KA. Od takrat je združenje 8KA izdalo razne materiale, da bi ljudi poučilo o tehnologiji 8K, vključno s podrobnim poročilom z naslovom »State of the 8K Ecosystem«, izobraževalnimi seminarji, webinarji ter tedensko novičarsko storitvijo »The 8K Monitor«.

Kakšna podjetja so se pridružila združenju 8KA?
V združenju je sedaj 30 članov, ki pa ne vključujejo le blagovnih znamk TV spremejmnikov, temveč med drugim tudi izdelovalce panelov in vezij, ustvarjalce vsebin ter ponudnike pretočnih vsebin in opreme. Globalna podjetja, kot so Google, IMAX in Intel, so nekatere izmed vodilnih znamk, ki so se pridružile združenju 8KA in ki uporabnikom pomagajo omogočiti najboljšo izkušnjo 8K na največjem možnem številu naprav.
 
Kaj razlikuje naprave z omogočeno ločljivostjo 8K od ostalih naprav?
Poleg naznanitve testnih specifikacij na sejmih IFA 2019 in CES 2020 je združenje 8KA vzpostavilo tudi skupne industrijske standarde, vključno s programom certifikacije 8K, da bi tako potrošnikom omogočilo uživati v dosledni, visokokakovostni izkušnji 8K.

Program sestavljajo elementi, ki uporabnikom nudijo bolj tridimenzionalne in zelo poglobitvene izkušnje. Te vključujejo video dekodiranje in večkanalni prostorski zvok, ki podpira širok nabor pretočnih vsebin ločljivosti 8K, kot tudi ločljivost, svetlost, barvo in povezljivost, ki zagotavljajo visoko zmogljivost na velikih zaslonih.

Koliko naprav z omogočeno ločljivostjo 8K je trenutno na trgu?
Število modelov TV sprejemnikov s certifikacijo 8K se povečuje iz leta v leto. Z uvedbo zaslonov QLED 8K letnika 2019 je družba Samsung postala prvi proizvajalec v industriji s popolnim naborom TV sprejemnikov s certifikacijo združenja 8KA. Avgusta 2021 je oznako »8KA Certified« imelo 47 Samsungovih 8K TV sprejemnikov. Do danes so družba Samsung in nekatera druga podjetja na trg uvedli že več kot 70 TV sprejemnikov z oznako »8KA Certified«.

Kako se vsebine 8K ponavadi ustvarijo in distribuirajo?
Velik del vsebin 8K je zajet s kamerami 8K HDR za kinematografe. Večina teh vsebin je nato obdelana v ločljivosti 4K ali HDR, preden se razdeli med potrošnike.

Bodo uporabniki 8K TV sprejemnikov lahko prosto uživali v visokokakovostnem videu kljub temu, da dejanske vsebine ločljivosti 8K še niso na voljo v širšem obsegu?
Z umetno inteligenco podprta tehnologija nadgrajevanja slike (angl. »AI-assisted upscaling technology«) na napravah 8K omogoča uporabnikom, da premagajo težavo s pomanjkanjem vsebin v dejanski ločljivosti 8K. Še posebej Samsungovi 8K TV sprejemniki so sposobni izboljšati ločljivost in kakovost slike z uporabo tehnologije globokega učenja z umetno inteligenco. Tehnologija natančno analizira različne elemente vsake sličice vsebine, vključno s črtami, podrobnostmi in stopnjo šuma, da bi nadgradila sličice nizke kakovosti na ločljivost 8K.

Bomo lahko igrali igrice v ločljivosti 8K?
Glavne igralne konzole bodo ločljivost 8K predvidoma podpirale prek vmesnika HDMI 2.1, igranje iger v 8K pa bo omogočeno tudi prek tehnologije nadgrajevanja slike v 8K. Za igranje iger na domačih računalnikih visokokakovostne grafične kartice proizvajalcev, kot so Nvidia in AMD, lahko vključujejo podporo za izhod 8K, vključno s funkcijami, kot sta sledenje žarkom in nadgradnja ločljivosti, ki so omogočene na grafičnem procesorju. Čeprav združenje 8KA še ni vpeljalo programa 8K-certifikacije za igre, skrbno spremlja to področje in raziskuje različne možnosti.

Kakšni so obeti za usvajanje in razširjanje ločljivosti 8K?
Širjenje ločljivosti 8K se osredotoča na uporabnike, ki želijo preizkušati in usvajati najnovejše zaslonske tehnologije. Če se bo ta trend nadaljeval med temi uporabniki, ki so zgodovinsko gledano zaslužni za širše usvajanje in sprejem novih tehnologij, bo to čez čas vodilo tako v zniževanje stroškov kot v vzpostavitev večjega ekosistema vsebinske izkušnje. To je bila pot usvajanja ločljivosti HD, ki ji je na podoben način sledila ločljivost 4K. Podobne vzorce opažamo pri usvajanju tehnologije 8K. Temu je pripomoglo delo organizacij, kot je združenje 8KA.

Za več informacij o združenju 8KA obiščite https://8kassociation.com/. Več o ponudbi Samsung 8K-izdelkov, kot je na primer QLED 8K Smart TV (2021), pa lahko izveste na spletni strani www.samsung.com/si. Ob nakupu modelov QLED 8K letnika 2021 vam Samsung podari tudi Smart Monitor M7, ob izbranih modelih QLED ter ob UHD modelih z diagonalo 214 cm pa Smart Monitor M5. Več informacij na spletni strani https://www.samsung.com/si/offer/neo-qled-smart-monitor-promo-2021/.

preberite še to

Zvok in slika
Resničnost ali grafika?

Resničnost ali grafika?

Je video posnel kak motoristični norec? Ne, tako je videti igranje igre Ride 4 za PS5…

Zvok in slika
Pes, robot in Tom Hanks

Pes, robot in Tom Hanks

Konec leta bo izšla post-apokaliptična različica Brodoloma...

Zvok in slika
Prenovljena lestvica najboljših

Prenovljena lestvica najboljših

Revija Rolling Stone je prevetrila lestvico najboljših pesmi vseh časov…

Zvok in slika
Državljan Kane v 4K

Državljan Kane v 4K

Gre za prvega od šestih filmskih klasikov, ki bodo doživeli kvalitativno slikovno prenovo.

Zvok in slika
Noro veliki zasloni

Noro veliki zasloni

Direct View LED Extreme Home Cinema Display je LG-jev noro velik televizor.

Zvok in slika
Prihaja še četrta Matrica (posodobljeno)

Prihaja še četrta Matrica (posodobljeno)

Izšel je uradni napovednik filma Matrica Vstajenja...

Zvok in slika
Prihaja še četrta Matrica

Prihaja še četrta Matrica

Uradni napovednik bo zunaj v prihodnjih dneh, prve odlomke Matrice 4: Vstajenja pa je mogoče najti že zdaj&hel...

Zvok in slika
ABBA se vrača

ABBA se vrača

Švedska skupina  je po 40 letih posnela nov album. Imenuje se Voyage, izšel pa bo 5. novembra.

Zvok in slika
Poslovne slušalke

Poslovne slušalke

Logitech je predstavil ušesne čepke, certificirane za videokonferenčno komunikacijo.

Zvok in slika
Philips Fidelio L3

Philips Fidelio L3

Slušalke, kjer kompromisov ni… [Posodobljeno]

Zvok in slika
In bomo dobili še en »Sam doma«

In bomo dobili še en »Sam doma«

Ste mislili, da je zgodb o Kevinu in naslednikih konec? Neeee…

Zvok in slika
Nočni način tudi za Xbox

Nočni način tudi za Xbox

Microsoft je pričel s testiranjem nočnega načina, ki bo manj naporen za oči…