Kako gledati Vojno zvezd?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 02. 2021 04:54:00, Kategorija: Zvok in slika

Filmov na temo Vojna zvezd je bilo že veliko, zaradi dogajanja v njih pa je vrstni red gledanja precej pomemben… Menda…

Kako gledati Vojno zvezd?
Ko je leta 1977 izšel prvi film z naslovom Vojna zvezd, si njegovi avtorji verjetno niti v sanjah niso mislili, da so ustvarili enega najbolj znanih filmskih naslovov vseh časov. Film, za katerega scenarij je napisal Georgea Lucas in ga sam tudi režiral, je med zvezde lansiral  Marka Hamilla, Harrisona Forda, Carrie Fisher in še koga, Luke Skywalker, Han Solo, princesa Leia, Obi-Wan Kenobi, Darth Wader, C-3PO, R2-D2, Chewbacca… pa so postala imena, ki jih poznajo tudi tisti, ki jih znanstvena fantastika sploh ne zanima. Uspeh filma je imel seveda za posledico nadaljevanje »franšize«. Prvemu delu, ki so mu naknadno razširili ime v Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje, je leta 1980 sledil Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec, nato leta 1983 Vojna zvezd: Epizoda VI - Vrnitev jedija in tako naprej…Do zdaj je bilo posnetih 12 celovečernih filmov.

Mnogim ljubiteljem filmskih ali knjižnih junakov ni dovolj, če si film ogledajo le enkrat. Ste le enkrat gledali Gospodarja prstanov ali Harryja Potterja? Seveda ne. In enako je z Vojno zvezd. A tu nastopi težava. Pri filmih ne gre za dogajanje, ki bi si časovno sledilo, ampak »skače«. Zgodba se namreč Ko je leta 1977 izšel prvi film z naslovom Vojna zvezd, si njegovi avtorji verjetno niti v sanjah niso mislili, da so ustvarili enega najbolj znanih filmskih naslovov vseh časov. Film, za katerega scenarij je napisal Georgea Lucas in ga sam tudi režiral, je med zvezde lansiral  Marka Hamilla, Harrisona Forda, Carrie Fisher in še koga, Luke Skywalker, Han Solo, princesa Leia, Obi-Wan Kenobi, Darth Wader, C-3PO, R2-D2, Chewbacca… pa so imena, ki jih poznajo tudi tisti, ki jih znanstvena fantastika sploh ne zanima. Uspeh filma je imel seveda za posledico nadaljevanje »franšize«. Prvemu delu, ki so mu naknadno razširili ime v Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje, je leta 1980 sledil Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec, nato leta 1983 Vojna zvezd: Epizoda VI - Vrnitev jedija in tako naprej…Do zdaj je bilo posnetih 12 celovečernih filmov.

Mnogim ljubiteljem filmskih ali knjižnih junakov ni dovolj, če si film ogledajo le enkrat. Ste le enkrat gledali Gospodarja prstanov ali Harryja Potterja? Seveda ne. In enako je z Vojno zvezd. A tu nastopi težava. Pri filmih ne gre za dogajanje, ki bi si časovno sledilo, am pak »skače«. Zgodba se namreč začne s četrtim filmom Epizoda I - Grozeča prikazen iz leta 1999, nadaljuje s petim Epizoda II - Napad klonov iz leta 2002 in tako naprej. Prvi posneti film je časovno šele na šestem mestu. In ker je, kot smo zapisali, filmov (zaenkrat) kar 12, je spremljanje dogajanja lahko precej konfuzno. Če torej načrtujete ogled celotne serije, mogoče ni slaba ideja, če si vrstni red izberete glede na časovno dogajanje zgodbe in ne glede na letnico izida.

A kronološka razporeditev ima menda tudi svoje slabe lastnosti. Prva je ta, da se vse skupaj prične s filmom  Epizoda I - Grozeča prikazen, ki je po mnenju mnogih najmanj priljubljen, druga pa, da se pri kronološkem razporedu prehitro razkrije največja skrivnost – kdo je Lukov oče. Da bi se ohranila privlačnost in napetost serije, obstaja menda »najboljši« vrstni red gledanja, kjer začete s prvim posnetim filmom, torej Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje, nadaljujete z osmim Rogue One: Zgodba Vojne zvezd, končate pa z Epizoda IX: Vzpon Skywalkerja.

Obstaja pa še več načinov ogleda serije. Nekdo je recimo predlagal vrstni red, ki je poimenoval Mačeta. Mačeta zato, ker je iz serije »odsekan« film Epizoda I - Grozeča prikazen, zaporedje epizod je 4, 5, 2, 3, 6. Ker vrstni red bil predlagan že leta 2011, ne vsebuje filmov, ki so bili posneti kasneje. Drugi, nekaj časa kar priljubljen je bil tako imenovani Rinsterjev vrstni red, ki je dobil ime po ljubitelju serije Ernestu Rinsterju in je v bistvu enak kot Mačeta, le da ohranja Grozečo prikazen, ki pa si jo je potrebno ogledati tretjo po vrsti, torej med epizodama 5 in 2.

Vse štiri omenjen vrstne rede si lahko ogledate v spodnji tabeli (naslove smo pustili originalne, da jih boste lažje iskali)  in: »Naj bo sila z vami!«

Vir: Pocket Lint

preberite še to

Zvok in slika
»Never gonna give you up« v 4K

»Never gonna give you up« v 4K

Zdaj boste lahko »rickrolani« tudi v visoki ločljivosti.

Zvok in slika
Kako gledati Vojno zvezd?

Kako gledati Vojno zvezd?

Filmov na temo Vojna zvezd je bilo že veliko, zaradi dogajanja v njih pa je vrstni red gledanja precej pomembe...

Zvok in slika
Reciklirani Disney

Reciklirani Disney

Kako so si pri Disneyu malce poenostavili snemanje risank.

Zvok in slika
Domača Princesa

Domača Princesa

Znani igralci so na svojih domovih poustvarili film Princesa nevesta in nastal je zabavno čuden izdelek&hellip...

Zvok in slika
Virus »načel« tudi Jamesa Bonda

Virus »načel« tudi Jamesa Bonda

Zaradi zamika izida bodo nekateri izdelki zastareli in sponzorji ne bodo zadovoljni.

Zvok in slika
ASUS ZenBeam Latte

ASUS ZenBeam Latte

Prenosni projektor velikosti skodelice za kavo…

Zvok in slika
Sončni daljinec

Sončni daljinec

Vsi Samsungovi televizorji letnika 2021 bodo imeli daljinske upravljalnike na sončne celice.

Zvok in slika
In se je začelo

In se je začelo

Filmski  svet je že zajadral Covid-val. 14. januarja prihaja »Locked Down«.

Zvok in slika
Mokra ušesa

Mokra ušesa

Uporabniki Applovih slušalk AirPods Max poročajo, da se jim pod njimi zelo znojijo ušesa…

Zvok in slika
Nekaj posebnega za prave igračarje

Nekaj posebnega za prave igračarje

Promocijska vsebina
Samsung QLED-televizorji - najboljše 4K in 8K igranje iger

Zvok in slika
The Beatles: Get Back

The Beatles: Get Back

Glasbeni dokumentarec, ki ga o legendarni skupini pripravlja Peter Jackson, bo gotov prihodnje leto.

Zvok in slika
Rdečenosi Rudolf malo drugače

Rdečenosi Rudolf malo drugače

Zgodba o Rudolfu, ki pa ni jelenček ampak najstnik, ki ga sošolci zafrkavajo…