Kako kupiti zvočno letev?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 24. 09. 2019 05:58:00, Kategorija: Zvok in slika

Zvočne letve (soundbar) so vedno bolj priljubljene. Kako kupiti pravo?

Kako kupiti zvočno letev?

Ker za dober zvok s televizije, videoiger ali računalnika ni dovolj to, kar dobimo »v paketu«, si marsikdo omisli kak dodaten zvočni sistem. Nekateri televizor ali računalnik priključijo na domači glasbeni stolp, drugi pa si omislijo kakšen prostorski zvočni sistem tipa N.1, kjer N pomeni število zvočnikov, razporejenih po sobi (2, 3, 5, 7…), enica pa osrednjo »basovsko« ali »subwoofersko« napravo. Zadnja lata pa postajajo vedno bolj priljubljene tudi zvočne letve ali s tujko »soundbar«. Gre za dokaj ozko podolgovato škatlo, ki se običajno namesti pod ali nad televizor, v njej pa je skritih več zvočnikov, včasih pa je dodan tudi zunanja nizkotonska komponenta, kot jo poznamo iz prej omenjenih N.1. Prednost zvočne letve je v tem, da ne zaseda veliko prostora, da proizvaja kakovosten prostorski zvok, malce boljše pa so opremljene s celo vrsto uporabnimi dodatki v obliki brezžične povezljivosti preko Wi-Fi ali Bluetooth, govornega krmiljenja, vgrajenega Chromecasta in/ali AirPlaya, celo Android TV se najde, najboljši pa še kaj več.

In kako izbrati pravo? Vse je seveda odvisno od tega, koliko ste za napravo pripravljeni plačati. Če odmislimo poceni različice vprašljive kakovosti s Kitajske, je uporabno zvočno letev mogoče dobiti nekje od 120 €, spodobno za od 300 € naprej, najboljše pa stanejo tudi 1500 € in še (mnogo) več. In po čem se razlikujejo?

Funkcionalnost. Na ceno, poleg kakovosti. najbolj vpliva seveda funkcionalnost. Najcenejši modeli bodo vsekakor nudili boljši zvok, kot ga slišite iz zvočnikov televizorja, a to je tudi več ali manj vse. Malce boljši bodo nudili tudi prej omenjeno brezžično povezljivost, govorno krmiljenje, Chromecast in/ali AirPlay, Android TV in podobno, kar zadevi daje seveda dodatno uporabnost, saj je preko nje mogoče pretakati sliko z računalnika, telefona ali tablice na TV in uporabljati vse dodatke, ki jih nudi Android TV. Če pa ste zvočni entuziast in je za vas dobro le najboljše, boste za letev odšteli nekaj več, za to pa boste Dolby Atmos, DTS:X in še kaj.

Priključki. Ti so pravzaprav enako pomembni kot funkcionalnost, včasih pa celo bolj. Cenejši modeli letev običajno nudijo omejeno število priključkov. Na njih najdemo optični priključek ali priključek HDMI, če imamo srečo pa oba. Če želite na zvočno letev priključiti tudi igralno konzolo, set-top box in podobno, se boste morali odločiti za kak cenovno višji model, ki ima izhodni in več vhodnih priključkov HDMI.

Brezžična povezljivost. Večina zvočnih letev podpira brezžične povezave v obliki Bluetooth ali Wi-Fi, nekatere pa tudi oboje. Tovrstna povezljivost je uporabna za poslušanje glasbe, ki jo imamo na telefonu, pretakanje slike in zvoka preko Chromacasta, AirPlaya, Spotifyja in še česa. Cenejši modeli bodo podpirali Bluetooth, malce dražji pa tudi Wi-Fi, kar je vsekakor bolj uporabno v primeru uporabe več naprav.

Velikost. Zvočne letve so lahko dolge nekaj deset centimetrov, lahko pa so kar velike »traverze«, ki zahtevajo precej preurejanja dnevne sobe.  Zato si pred nakupom stvar oglejte v živo ali vsaj poiščite podatke o velikosti, da ne bo potem praskanja po glavi.

Pri izbiri zvočne letve je seveda potrebno izhajati iz potreb. Upoštevati je potrebno velikost in položaj televizije, prostor, nato pa seveda razmisliti o načinu uporabe – kaj vse bomo priključili nanjo (konzola, STB, telefon…), kašen zvok želimo in seveda kakšne dodatke naj ima. Ko bo to enkrat razjasnjeno, bo odločitev precej lažja.

preberite še to

Zvok in slika
Kaj pravijo?

Kaj pravijo?

Gluhi možak toži PornHub zaradi pomanjkanja – podnapisov.

Zvok in slika
Avtoradio brez zvočnikov

Avtoradio brez zvočnikov

Zakaj bi imeli v avtu posebne zvočnike, če pa je zvočnik lahko katerakoli površina.

Zvok in slika
Takle bo...

Takle bo...

Sedaj tudi »uradne« fotografije prvega brezrobega televizorja...

Zvok in slika
Pravi Drakula

Pravi Drakula

Zelo »avtentičen« oglas za novo vampirsko serijo…

Zvok in slika
Filmsko leto 2019

Filmsko leto 2019

Zanimiv kolaž najboljšega, kar nam je v letošnjem letu ponudila filmska industrija.

Zvok in slika
Prvi brezrobi televizor

Prvi brezrobi televizor

Samsung naj bi na sejmu CES 2020 predstavil prvi televizor brez okvirja.

Zvok in slika
Avdicija proti realnosti

Avdicija proti realnosti

Kdo vse se je potegoval za kakšno vlogo in kako bi bilo videti, če bi jo dobil.

Zvok in slika
Solarne slušalke

Solarne slušalke

JBL pripravlja brezžične slušalke, ki vas ne bodo pustile v tišini…

Zvok in slika
Umri pokončno… na ledu

Umri pokončno… na ledu

Bi si šli legendarni film ogledati v njegovi umetniško-drsalni različici?

Zvok in slika
Kaj smo gledali

Kaj smo gledali

Priljubljenost TV-nanizank govori tudi nekaj o naših življenjih. Časi so vse manj zabavni…

Zvok in slika
Vse je lahko Bluetooth

Vse je lahko Bluetooth

Vmesnik, ki katerikoli 3,5 mm zvočni priključek spremeni v brezžičnega.

Zvok in slika
50 glasbenih let

50 glasbenih let

Zanimiva ponazoritev najbolj priljubljenih glasbenikov in skupin od leta 1969 do danes.