Kako kupiti zvočno letev?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 14. 11. 2023 05:02:00, Kategorija: Zvok in slika

Zvočne letve (soundbar) so vedno bolj priljubljene. Kako kupiti pravo?

Kako kupiti zvočno letev?
Ker za dober zvok s televizije, videoiger ali računalnika ni dovolj to, kar dobimo »v paketu«, si marsikdo omisli kak dodaten zvočni sistem. Nekateri televizor ali računalnik priključijo na domači glasbeni stolp, drugi pa si omislijo kakšen prostorski zvočni sistem tipa N.1, kjer N pomeni število zvočnikov, razporejenih po sobi (2, 3, 5, 7…), enica pa osrednjo »basovsko« ali »subwoofersko« napravo. Zadnja lata pa postajajo vedno bolj priljubljene tudi zvočne letve ali s tujko »soundbar«. Gre za dokaj ozko podolgovato škatlo, ki se običajno namesti pod ali nad televizor, v njej pa je skritih več zvočnikov, včasih pa je dodan tudi zunanja nizkotonska komponenta, kot jo poznamo iz prej omenjenih N.1. Prednost zvočne letve je v tem, da ne zaseda veliko prostora, da proizvaja kakovosten prostorski zvok, malce boljše pa so opremljene s celo vrsto uporabnimi dodatki v obliki brezžične povezljivosti preko Wi-Fi ali Bluetooth, govornega krmiljenja, vgrajenega Chromecasta in/ali AirPlaya, celo Android TV se najde, najboljši pa še kaj več.

In kako izbrati pravo? Vse je seveda odvisno od tega, koliko ste za napravo pripravljeni plačati. Če odmislimo poceni različice vprašljive kakovosti s Kitajske, je uporabno zvočno letev mogoče dobiti nekje od 120 €, spodobno od 300 € naprej, najboljše pa stanejo tudi 1500 € in še (mnogo) več. In po čem se razlikujejo?

Funkcionalnost. Na ceno, poleg kakovosti. najbolj vpliva seveda funkcionalnost. Najcenejši modeli bodo vsekakor nudili boljši zvok, kot ga slišite iz zvočnikov televizorja, a to je tudi več ali manj vse. Malce boljši bodo nudili tudi prej omenjeno brezžično povezljivost, govorno krmiljenje, Chromecast in/ali AirPlay, Android TV in podobno, kar zadevi daje seveda dodatno uporabnost, saj je preko nje mogoče pretakati sliko z računalnika, telefona ali tablice na TV in uporabljati vse dodatke, ki jih nudi Android TV. Če pa ste zvočni entuziast in je za vas dobro le najboljše, boste za letev odšteli nekaj več, za to pa boste dobili Dolby Atmos, DTS:X, Spotify Connect, Tidal Connect in še kaj.

Priključki. Ti so pravzaprav enako pomembni kot funkcionalnost, včasih pa celo bolj. Cenejši modeli letev običajno nudijo omejeno število priključkov. Na njih najdemo optični priključek ali priključek HDMI, če imamo srečo pa oba. Če želite na zvočno letev priključiti tudi igralno konzolo, set-top box in podobno, se boste morali odločiti za kak cenovno višji model, ki ima izhodni in več vhodnih priključkov HDMI. Nekatere letve imajo tudi priključek za slušalke, kar lahko pride prav, zelo dobrodošel je lahko tudi kak USB-A ali USB-C za priklop zunanjih predvajalnih naprav.

Brezžična povezljivost. Večina zvočnih letev podpira brezžične povezave v obliki Bluetooth ali Wi-Fi, nekatere pa tudi oboje. Tovrstna povezljivost je uporabna za poslušanje glasbe, ki jo imamo na telefonu, pretakanje slike in zvoka preko Chromacasta, AirPlaya, Spotifyja in še česa. Cenejši modeli bodo podpirali Bluetooth, malce dražji pa tudi Wi-Fi, kar je vsekakor bolj uporabno v primeru uporabe več naprav.

Velikost. Zvočne letve so lahko dolge nekaj deset centimetrov, lahko pa so kar velike »traverze«, ki zahtevajo precej preurejanja dnevne sobe.  Zato si pred nakupom stvar oglejte v živo ali vsaj poiščite podatke o velikosti, da ne bo potem praskanja po glavi.

Pri izbiri zvočne letve je seveda potrebno izhajati iz potreb. Upoštevati je potrebno velikost in položaj televizije, prostor, nato pa seveda razmisliti o načinu uporabe – kaj vse bomo priključili nanjo (konzola, STB, telefon…), kašen zvok želimo in seveda kakšne dodatke naj ima. Ko bo to enkrat razjasnjeno, bo odločitev precej lažja.

preberite še to

Zvok in slika
Od kod jim odlomki?

Od kod jim odlomki?

Ste se kdaj vprašali, od kod v reklamah odlomki iz filmov s točno določenimi besedami?

Zvok in slika
Kako se gleda Vojna zvezd?

Kako se gleda Vojna zvezd?

Filmov na temo Vojna zvezd je bilo že veliko, zaradi dogajanja v njih pa je vrstni red gledanja precej pomembe...

Zvok in slika
Kaj pa vi slišite?

Kaj pa vi slišite?

Po internetu zadnje dneve ponovno kroži zvočni posnetek, za katerega se ne ve ali glas v njem reče »Yann...

Zvok in slika
Kaj pravijo?

Kaj pravijo?

Gluhi možak je pred časom tožil PornHub zaradi pomanjkanja – podnapisov.

Zvok in slika
Štiri strašne note

Štiri strašne note

Kaj imajo skupnega filmi Levji kralj, Vojna zvezd in Čudovito življenje?

Zvok in slika
Digitalni Forrest

Digitalni Forrest

V filmu Forrest Gump je bilo precej več posebnih učinkov kot bi si mislili…

Zvok in slika
Najstarejša pesem na svetu

Najstarejša pesem na svetu

Nastala naj bi okoli leta 1400 pred našim štetjem, slišati pa je takole.

Zvok in slika
Če bi Terminator bil Stallone…

Če bi Terminator bil Stallone…

Nekdo je prvega Terminatorja s tehnologijo deepfake zmešal do obisti… in rezultat je… čud...

Zvok in slika
Tako se je vse začelo

Tako se je vse začelo

Testni posnetek, v katerem Harrison Ford in Mark Hamill kandidirata za Vojno zvezd.

Zvok in slika
Samsung in Marimekko združila moči

Samsung in Marimekko združila moči

Promocijska vsebina
Samsung in finska oblikov...

Zvok in slika
Samsung predstavlja televizorje 2024 Neo QLED, MICRO LED, OLED in Lifestyle