Kako se gleda Vojna zvezd?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 10. 2022 03:55:00, Kategorija: Zvok in slika

Filmov na temo Vojna zvezd je bilo že veliko, zaradi dogajanja v njih pa je vrstni red gledanja precej pomemben… Menda…

Kako se gleda Vojna zvezd?
Ko je leta 1977 izšel prvi film z naslovom Vojna zvezd, si njegovi avtorji verjetno niti v sanjah niso mislili, da so ustvarili enega najbolj znanih filmskih naslovov vseh časov. Film, za katerega scenarij je napisal Georgea Lucas in ga sam tudi režiral, je med zvezde lansiral  Marka Hamilla, Harrisona Forda, Carrie Fisher in še koga, Luke Skywalker, Han Solo, princesa Leia, Obi-Wan Kenobi, Darth Wader, C-3PO, R2-D2, Chewbacca… pa so postala imena, ki jih poznajo tudi tisti, ki jih znanstvena fantastika sploh ne zanima. Uspeh filma je imel seveda za posledico nadaljevanje »franšize«. Prvemu delu, ki so mu naknadno razširili ime v Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje, je leta 1980 sledil Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec, nato leta 1983 Vojna zvezd: Epizoda VI - Vrnitev jedija in tako naprej…Do zdaj je bilo posnetih 12 celovečernih filmov.

Mnogim ljubiteljem filmskih ali knjižnih junakov ni dovolj, če si film ogledajo le enkrat. Ste le enkrat gledali Gospodarja prstanov ali Harryja Potterja? Seveda ne. In enako je z Vojno zvezd. A tu nastopi težava. Pri filmih ne gre za dogajanje, ki bi si časovno sledilo, ampak »skače«. Zgodba se namreč Ko je leta 1977 izšel prvi film z naslovom Vojna zvezd, si njegovi avtorji verjetno niti v sanjah niso mislili, da so ustvarili enega najbolj znanih filmskih naslovov vseh časov. Film, za katerega scenarij je napisal Georgea Lucas in ga sam tudi režiral, je med zvezde lansiral  Marka Hamilla, Harrisona Forda, Carrie Fisher in še koga, Luke Skywalker, Han Solo, princesa Leia, Obi-Wan Kenobi, Darth Wader, C-3PO, R2-D2, Chewbacca… pa so imena, ki jih poznajo tudi tisti, ki jih znanstvena fantastika sploh ne zanima. Uspeh filma je imel seveda za posledico nadaljevanje »franšize«. Prvemu delu, ki so mu naknadno razširili ime v Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje, je leta 1980 sledil Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec, nato leta 1983 Vojna zvezd: Epizoda VI - Vrnitev jedija in tako naprej…Do zdaj je bilo posnetih 12 celovečernih filmov.

Mnogim ljubiteljem filmskih ali knjižnih junakov ni dovolj, če si film ogledajo le enkrat. Ste le enkrat gledali Gospodarja prstanov ali Harryja Potterja? Seveda ne. In enako je z Vojno zvezd. A tu nastopi težava. Pri filmih ne gre za dogajanje, ki bi si časovno sledilo, am pak »skače«. Zgodba se namreč začne s četrtim filmom Epizoda I - Grozeča prikazen iz leta 1999, nadaljuje s petim Epizoda II - Napad klonov iz leta 2002 in tako naprej. Prvi posneti film je časovno šele na šestem mestu. In ker je, kot smo zapisali, filmov (zaenkrat) kar 12, je spremljanje dogajanja lahko precej konfuzno. Če torej načrtujete ogled celotne serije, mogoče ni slaba ideja, če si vrstni red izberete glede na časovno dogajanje zgodbe in ne glede na letnico izida.

A kronološka razporeditev ima menda tudi svoje slabe lastnosti. Prva je ta, da se vse skupaj prične s filmom  Epizoda I - Grozeča prikazen, ki je po mnenju mnogih najmanj priljubljen, druga pa, da se pri kronološkem razporedu prehitro razkrije največja skrivnost – kdo je Lukov oče. Da bi se ohranila privlačnost in napetost serije, obstaja menda »najboljši« vrstni red gledanja, kjer začete s prvim posnetim filmom, torej Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje, nadaljujete z osmim Rogue One: Zgodba Vojne zvezd, končate pa z Epizoda IX: Vzpon Skywalkerja.

Obstaja pa še več načinov ogleda serije. Nekdo je recimo predlagal vrstni red, ki je poimenoval Mačeta. Mačeta zato, ker je iz serije »odsekan« film Epizoda I - Grozeča prikazen, zaporedje epizod je 4, 5, 2, 3, 6. Ker vrstni red bil predlagan že leta 2011, ne vsebuje filmov, ki so bili posneti kasneje. Drugi, nekaj časa kar priljubljen je bil tako imenovani Rinsterjev vrstni red, ki je dobil ime po ljubitelju serije Ernestu Rinsterju in je v bistvu enak kot Mačeta, le da ohranja Grozečo prikazen, ki pa si jo je potrebno ogledati tretjo po vrsti, torej med epizodama 5 in 2.

Vse štiri omenjen vrstne rede si lahko ogledate v spodnji tabeli (naslove smo pustili originalne, da jih boste lažje iskali)  in: »Naj bo sila z vami!«

Vir: Pocket Lint

preberite še to

Zvok in slika
Če bi Terminator bil Stallone…

Če bi Terminator bil Stallone…

Nekdo je prvega Terminatorja s tehnologijo deepfake zmešal do obisti… in rezultat je… čud...

Zvok in slika
Tako se je vse začelo

Tako se je vse začelo

Testni posnetek, v katerem Harrison Ford in Mark Hamill kandidirata za Vojno zvezd.

Zvok in slika
Samsung in Marimekko združila moči

Samsung in Marimekko združila moči

Promocijska vsebina
Samsung in finska oblikov...

Zvok in slika
Samsung predstavlja televizorje 2024 Neo QLED, MICRO LED, OLED in Lifestyle
Zvok in slika
Če bi še bili živi…

Če bi še bili živi…

Kako bi bili danes videti zvezdniki, ki so umrli mladi? Umetna inteligenca pravi, da takole…

Zvok in slika
Kdo je avtor? Matematika pravi takole...

Kdo je avtor? Matematika pravi takole...

Profesor matematike je rešil 50 let staro uganko kdo od Beatlesov je napisal pesem In my life.

Zvok in slika
Najbolj grozni vseh časov

Najbolj grozni vseh časov

Znanstveniki so menda ugotovili, katera grozljivka je najbolj grozna…

Zvok in slika
Gospod in gospa Smith, serija

Gospod in gospa Smith, serija

Pravzaprav je bilo le vprašanje časa…

Zvok in slika
Disko-glasnost tudi doma

Disko-glasnost tudi doma

Za prenosneža (pre)velik in (pre)težak, a zato menda hudo glasen… Kot nalašč za prihajajoče praz...

Zvok in slika
Posneti vse…

Posneti vse…

Brezžični Bluetooth mikrofon, ki »zna« skoraj vse…

Zvok in slika
Kako kupiti zvočno letev?

Kako kupiti zvočno letev?

Zvočne letve (soundbar) so vedno bolj priljubljene. Kako kupiti pravo?