Kako se gleda Vojna zvezd?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 10. 2022 03:55:00, Kategorija: Zvok in slika

Filmov na temo Vojna zvezd je bilo že veliko, zaradi dogajanja v njih pa je vrstni red gledanja precej pomemben… Menda…

Kako se gleda Vojna zvezd?
Ko je leta 1977 izšel prvi film z naslovom Vojna zvezd, si njegovi avtorji verjetno niti v sanjah niso mislili, da so ustvarili enega najbolj znanih filmskih naslovov vseh časov. Film, za katerega scenarij je napisal Georgea Lucas in ga sam tudi režiral, je med zvezde lansiral  Marka Hamilla, Harrisona Forda, Carrie Fisher in še koga, Luke Skywalker, Han Solo, princesa Leia, Obi-Wan Kenobi, Darth Wader, C-3PO, R2-D2, Chewbacca… pa so postala imena, ki jih poznajo tudi tisti, ki jih znanstvena fantastika sploh ne zanima. Uspeh filma je imel seveda za posledico nadaljevanje »franšize«. Prvemu delu, ki so mu naknadno razširili ime v Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje, je leta 1980 sledil Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec, nato leta 1983 Vojna zvezd: Epizoda VI - Vrnitev jedija in tako naprej…Do zdaj je bilo posnetih 12 celovečernih filmov.

Mnogim ljubiteljem filmskih ali knjižnih junakov ni dovolj, če si film ogledajo le enkrat. Ste le enkrat gledali Gospodarja prstanov ali Harryja Potterja? Seveda ne. In enako je z Vojno zvezd. A tu nastopi težava. Pri filmih ne gre za dogajanje, ki bi si časovno sledilo, ampak »skače«. Zgodba se namreč Ko je leta 1977 izšel prvi film z naslovom Vojna zvezd, si njegovi avtorji verjetno niti v sanjah niso mislili, da so ustvarili enega najbolj znanih filmskih naslovov vseh časov. Film, za katerega scenarij je napisal Georgea Lucas in ga sam tudi režiral, je med zvezde lansiral  Marka Hamilla, Harrisona Forda, Carrie Fisher in še koga, Luke Skywalker, Han Solo, princesa Leia, Obi-Wan Kenobi, Darth Wader, C-3PO, R2-D2, Chewbacca… pa so imena, ki jih poznajo tudi tisti, ki jih znanstvena fantastika sploh ne zanima. Uspeh filma je imel seveda za posledico nadaljevanje »franšize«. Prvemu delu, ki so mu naknadno razširili ime v Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje, je leta 1980 sledil Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec, nato leta 1983 Vojna zvezd: Epizoda VI - Vrnitev jedija in tako naprej…Do zdaj je bilo posnetih 12 celovečernih filmov.

Mnogim ljubiteljem filmskih ali knjižnih junakov ni dovolj, če si film ogledajo le enkrat. Ste le enkrat gledali Gospodarja prstanov ali Harryja Potterja? Seveda ne. In enako je z Vojno zvezd. A tu nastopi težava. Pri filmih ne gre za dogajanje, ki bi si časovno sledilo, am pak »skače«. Zgodba se namreč začne s četrtim filmom Epizoda I - Grozeča prikazen iz leta 1999, nadaljuje s petim Epizoda II - Napad klonov iz leta 2002 in tako naprej. Prvi posneti film je časovno šele na šestem mestu. In ker je, kot smo zapisali, filmov (zaenkrat) kar 12, je spremljanje dogajanja lahko precej konfuzno. Če torej načrtujete ogled celotne serije, mogoče ni slaba ideja, če si vrstni red izberete glede na časovno dogajanje zgodbe in ne glede na letnico izida.

A kronološka razporeditev ima menda tudi svoje slabe lastnosti. Prva je ta, da se vse skupaj prične s filmom  Epizoda I - Grozeča prikazen, ki je po mnenju mnogih najmanj priljubljen, druga pa, da se pri kronološkem razporedu prehitro razkrije največja skrivnost – kdo je Lukov oče. Da bi se ohranila privlačnost in napetost serije, obstaja menda »najboljši« vrstni red gledanja, kjer začete s prvim posnetim filmom, torej Vojna zvezd: Epizoda IV - Novo upanje, nadaljujete z osmim Rogue One: Zgodba Vojne zvezd, končate pa z Epizoda IX: Vzpon Skywalkerja.

Obstaja pa še več načinov ogleda serije. Nekdo je recimo predlagal vrstni red, ki je poimenoval Mačeta. Mačeta zato, ker je iz serije »odsekan« film Epizoda I - Grozeča prikazen, zaporedje epizod je 4, 5, 2, 3, 6. Ker vrstni red bil predlagan že leta 2011, ne vsebuje filmov, ki so bili posneti kasneje. Drugi, nekaj časa kar priljubljen je bil tako imenovani Rinsterjev vrstni red, ki je dobil ime po ljubitelju serije Ernestu Rinsterju in je v bistvu enak kot Mačeta, le da ohranja Grozečo prikazen, ki pa si jo je potrebno ogledati tretjo po vrsti, torej med epizodama 5 in 2.

Vse štiri omenjen vrstne rede si lahko ogledate v spodnji tabeli (naslove smo pustili originalne, da jih boste lažje iskali)  in: »Naj bo sila z vami!«

Vir: Pocket Lint

preberite še to

Zvok in slika
John Wick: Četrto poglavje

John Wick: Četrto poglavje

Čez slabega pol leta se na velika platna spet vrača John Wick in spet ga seveda upodablja Keanu Reeves

Zvok in slika
I wanna dance with somebody

I wanna dance with somebody

Konec leta prihaja zgodba o vzponu in padcu Whitney Houston, ene najboljših pevk v zgodovini zabavne gl...

Zvok in slika
Vozi in poslušaj

Vozi in poslušaj

Bi se vozili po Berlinu, Londonu, Lizboni, Pekingu… in poslušali radio? Lahko…

Zvok in slika
Avatar: Pot vode

Avatar: Pot vode

Prvi uradni napovednik obeta nadaljevanje paše za oči in napete zgodbe.

Zvok in slika
Kako se gleda Vojna zvezd?

Kako se gleda Vojna zvezd?

Filmov na temo Vojna zvezd je bilo že veliko, zaradi dogajanja v njih pa je vrstni red gledanja precej pomembe...

Zvok in slika
Najbolj grozni med najbolj groznimi

Najbolj grozni med najbolj groznimi

Vas zanima, katera grozljivka je najbolj grozna do zdaj? Študija pravi, da…

Zvok in slika
Coolio je bil menda res fejst fant...

Coolio je bil menda res fejst fant...

Ena najbolj legendarnih reperskih skladb v »domači« izvedbi

Zvok in slika
Če bi še bili živi…

Če bi še bili živi…

Kako bi bili danes videti zvezdniki, ki so umrli mladi? Umetna inteligenca pravi, da takole…

Zvok in slika
Konec kaosa s športnimi prenosi?

Konec kaosa s športnimi prenosi?

Seznam dogodkov posebnega pomena je prvi korak k ureditvi področja prenosov tekem slovenskih športnikov...

Zvok in slika
Kako velik naj bo televizor?

Kako velik naj bo televizor?

Kupujete nov televizor, pa ne veste, kako velikega? Tu je nekaj napotkov…

Zvok in slika
Pa je tukaj… Končno…

Pa je tukaj… Končno…

Winamp, eden najbolj priljubljenih predvajalnikov v zgodovini, je včeraj izšel v novi različici.