Kako so filmi napovedovali prihodnost

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 30. 05. 2023 04:32:00, Kategorija: Zvok in slika

Prav zanimivo je primerjati ideje, ki so jih imeli filmarji o tem, kako bo videti prihodnost in jih primerjati s tem, kar se je res zgodilo. Tu je nekaj primerov »jasnovidnosti«…

Kako so filmi napovedovali prihodnost
Znanstvena (ali manj znanstvena) fantastika je v filmski industriji prisotna več ali manj od nastanka filma kot medija. To seveda ni nič čudnega, saj se ljudje od pamtiveka sprašujemo, kaj nas čaka, »kam to vodi« in podobno. In filmarji imajo to možnost, da vse skupaj spravijo v gibljive slike.

In kot vsako predvidevanje je tudi pri znanstveno fantastiki tako,da se nekatere stvari uresničijo, druge delno, tretje pa sploh ne. Pa si oglejmo nekaj primerov starejših filmov, ki so kolikor toliko točno napovedali, kaj se bo zgodilo v naslednjih desetletjih.

Woman in the moon (1929) – 28 let preden so Sovjeti v zemeljsko orbito spustili svoj Sojuz, je Fritz Lang prikazal polet v vesolje z večstopenjsko raketo.

Dick Tracy (1937) – Desetletja pred pojavom pametnih ur je nastal film po stripovski predlogi, v katerem agent Dick Tracy s svojimi sodelavci komunicira preko zapestne ure.

The Jetsons (1961) – Risana serija je več kot štirideset let nazaj predvidela pojav sesalnikov za prah, ki se sami vozijo po stanovanju in ga čistijo, pa tudi leteče avtomobile, o katerih se zadnje čase kar nekaj govori, najdemo v njej.

2001: Odiseja v vesolju (1968) - Seveda ne moremo mimo računalniškega pomočnika iz tega kultnega filma. HAL 9000 je v njem sicer zloben, mi pa imamo bolj prijazne različice v obliki Siri, Alexe, Cortane, Googlovega pomočnika. V filmu je tudi prikazana vesoljska postaja, malce podobna tisti, ki jo imamo sedaj.

Six million dollar man (1973) - Kriminalistično-akcijska serija, v kateri je glavno vlogo igral junak z bioničnimi okončinami.

Short Circuit (1986) - Vojaški roboti, ki jih sedaj premorejo nekatere vojske, sicer niso tako samozadostni, še manj pa prijazni, kot je bil Johnny 5 iz tega priljubljenega filma.

Nazaj v prihodnost II (1989) - V tem filmu je kar nekaj zanimivih napovedi. Najprej je tu holografski morski pes, ki je v filmu sicer neprimerno bolj prepričljiv kot so hologrami, ki jih imamo sedaj, a z očali za nadgrajeno resničnost smo prišli precej blizu. Druga stvar pa je seveda lebdeča rolka (hoverborad), katere delujoč prototip imamo v obliki tega, kar je izdelalo podjetje Hendo.

Darkman (1990) - V filmu glavni junak uporablja 3D-tiskanje za to, da si izdela nadomestek poškodovane kože. Kože sicer še ne moremo tiskati, čeprav se na bio-tiskanju precej dela, lahko pa tiskamo proteze.

Total Recall (1990) - V filmu se Schwartzenegger vozi z avtonomnim avtomobilom, kar je zadnje leto ali dve tehnološka moda. Do tega, da bodo samovozni avtomobili prevladovali, nas sicer loči še nekaj desetletij, a zametki so vsekakor tu.

Posebno poročilo (2002) - Se spomnite Toma Cruisa, kako je upravljal z računalnikom s pomočjo gest? Nekaj podobnega sedaj delamo na mobilnih telefonih, če želimo recimo povečati sliko, pa tudi vmesnike, ki se krmilijo z gestami, smo že videli.

Tako, tukaj končajmo. Vsekakor je filmov, ki so zadeli dogajanje še veliko, mi smo jih navedli le nekaj. Prav zanimivo bo podoben prispevek narediti recimo čez 15 ali 20 let. Upajmo, da se do takrat ne bo uresničil kak Terminator. ▪

preberite še to

Zvok in slika
Kdaj je idealen čas za nakup novega televizorja?

Kdaj je idealen čas za nakup novega televizorja?

Kdaj kupiti, da boste za svoj denar dobili najboljše, kar lahko...

Zvok in slika
Od kod jim odlomki?

Od kod jim odlomki?

Ste se kdaj vprašali, od kod v reklamah odlomki iz filmov s točno določenimi besedami?

Zvok in slika
Kako se gleda Vojna zvezd?

Kako se gleda Vojna zvezd?

Filmov na temo Vojna zvezd je bilo že veliko, zaradi dogajanja v njih pa je vrstni red gledanja precej pomembe...

Zvok in slika
Kaj pa vi slišite?

Kaj pa vi slišite?

Po internetu zadnje dneve ponovno kroži zvočni posnetek, za katerega se ne ve ali glas v njem reče »Yann...

Zvok in slika
Kaj pravijo?

Kaj pravijo?

Gluhi možak je pred časom tožil PornHub zaradi pomanjkanja – podnapisov.

Zvok in slika
Štiri strašne note

Štiri strašne note

Kaj imajo skupnega filmi Levji kralj, Vojna zvezd in Čudovito življenje?

Zvok in slika
Digitalni Forrest

Digitalni Forrest

V filmu Forrest Gump je bilo precej več posebnih učinkov kot bi si mislili…

Zvok in slika
Najstarejša pesem na svetu

Najstarejša pesem na svetu

Nastala naj bi okoli leta 1400 pred našim štetjem, slišati pa je takole.

Zvok in slika
Če bi Terminator bil Stallone…

Če bi Terminator bil Stallone…

Nekdo je prvega Terminatorja s tehnologijo deepfake zmešal do obisti… in rezultat je… čud...

Zvok in slika
Tako se je vse začelo

Tako se je vse začelo

Testni posnetek, v katerem Harrison Ford in Mark Hamill kandidirata za Vojno zvezd.

Zvok in slika
Samsung in Marimekko združila moči

Samsung in Marimekko združila moči

Promocijska vsebina
Samsung in finska oblikov...