Kako so filmi napovedovali prihodnost

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 30. 05. 2023 04:32:00, Kategorija: Zvok in slika

Prav zanimivo je primerjati ideje, ki so jih imeli filmarji o tem, kako bo videti prihodnost in jih primerjati s tem, kar se je res zgodilo. Tu je nekaj primerov »jasnovidnosti«…

Kako so filmi napovedovali prihodnost
Znanstvena (ali manj znanstvena) fantastika je v filmski industriji prisotna več ali manj od nastanka filma kot medija. To seveda ni nič čudnega, saj se ljudje od pamtiveka sprašujemo, kaj nas čaka, »kam to vodi« in podobno. In filmarji imajo to možnost, da vse skupaj spravijo v gibljive slike.

In kot vsako predvidevanje je tudi pri znanstveno fantastiki tako,da se nekatere stvari uresničijo, druge delno, tretje pa sploh ne. Pa si oglejmo nekaj primerov starejših filmov, ki so kolikor toliko točno napovedali, kaj se bo zgodilo v naslednjih desetletjih.

Woman in the moon (1929) – 28 let preden so Sovjeti v zemeljsko orbito spustili svoj Sojuz, je Fritz Lang prikazal polet v vesolje z večstopenjsko raketo.

Dick Tracy (1937) – Desetletja pred pojavom pametnih ur je nastal film po stripovski predlogi, v katerem agent Dick Tracy s svojimi sodelavci komunicira preko zapestne ure.

The Jetsons (1961) – Risana serija je več kot štirideset let nazaj predvidela pojav sesalnikov za prah, ki se sami vozijo po stanovanju in ga čistijo, pa tudi leteče avtomobile, o katerih se zadnje čase kar nekaj govori, najdemo v njej.

2001: Odiseja v vesolju (1968) - Seveda ne moremo mimo računalniškega pomočnika iz tega kultnega filma. HAL 9000 je v njem sicer zloben, mi pa imamo bolj prijazne različice v obliki Siri, Alexe, Cortane, Googlovega pomočnika. V filmu je tudi prikazana vesoljska postaja, malce podobna tisti, ki jo imamo sedaj.

Six million dollar man (1973) - Kriminalistično-akcijska serija, v kateri je glavno vlogo igral junak z bioničnimi okončinami.

Short Circuit (1986) - Vojaški roboti, ki jih sedaj premorejo nekatere vojske, sicer niso tako samozadostni, še manj pa prijazni, kot je bil Johnny 5 iz tega priljubljenega filma.

Nazaj v prihodnost II (1989) - V tem filmu je kar nekaj zanimivih napovedi. Najprej je tu holografski morski pes, ki je v filmu sicer neprimerno bolj prepričljiv kot so hologrami, ki jih imamo sedaj, a z očali za nadgrajeno resničnost smo prišli precej blizu. Druga stvar pa je seveda lebdeča rolka (hoverborad), katere delujoč prototip imamo v obliki tega, kar je izdelalo podjetje Hendo.

Darkman (1990) - V filmu glavni junak uporablja 3D-tiskanje za to, da si izdela nadomestek poškodovane kože. Kože sicer še ne moremo tiskati, čeprav se na bio-tiskanju precej dela, lahko pa tiskamo proteze.

Total Recall (1990) - V filmu se Schwartzenegger vozi z avtonomnim avtomobilom, kar je zadnje leto ali dve tehnološka moda. Do tega, da bodo samovozni avtomobili prevladovali, nas sicer loči še nekaj desetletij, a zametki so vsekakor tu.

Posebno poročilo (2002) - Se spomnite Toma Cruisa, kako je upravljal z računalnikom s pomočjo gest? Nekaj podobnega sedaj delamo na mobilnih telefonih, če želimo recimo povečati sliko, pa tudi vmesnike, ki se krmilijo z gestami, smo že videli.

Tako, tukaj končajmo. Vsekakor je filmov, ki so zadeli dogajanje še veliko, mi smo jih navedli le nekaj. Prav zanimivo bo podoben prispevek narediti recimo čez 15 ali 20 let. Upajmo, da se do takrat ne bo uresničil kak Terminator. ▪

preberite še to

Zvok in slika
Samsung na sejmu IBC 2023 v Evropi predstavil The Wall  za virtualno produkcijo
Zvok in slika
Izgubljeni »Pojej!«

Izgubljeni »Pojej!«

Najdena testna različica videa Eat It, parodije, ki jo je leta 1984 »spesnil« Weird Al Yankovic.

Zvok in slika
»Dune 2« prestavljen

»Dune 2« prestavljen

Na akcijsko nabito nadaljevanje bo treba počakati štiri mesece dlje od napovedi.

Zvok in slika
»Strojna dela« ne morejo biti avtorsko zaščitena

»Strojna dela« ne morejo biti avtorsko zaščitena

Sodnica v ZDA je odločila, da del, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, ni mogoče avtorsko zaščititi...

Zvok in slika
Da se glasba ne bo izgubila

Da se glasba ne bo izgubila

V okviru projekta Great 78 so glasbeni zanesenjaki digitalizirali več kot 40.000 gramofonskih plošč, na...

Zvok in slika
Mačji Titanik

Mačji Titanik

Tale zamenjava Kate Winslet z muco je… dokaj posrečena…

Zvok in slika
SeeColors – za ljudi, ki jih pesti barvna slepota

SeeColors – za ljudi, ki jih pesti barvna slepota

Samsung v seriji televizorjev in monitorjev 2023 predstavlja način SeeColors, ki izboljša izkušn...

Zvok in slika
Kdo najlepše pove?

Kdo najlepše pove?

Od legend ima največji besedni zaklad Patti Smith, od sodobnih pa Billie Eilish…

Zvok in slika
Imate superjahto?

Imate superjahto?

Če jo in imate na njej prostor za tale supertelevizor, potem o ceni zagotovo ne sprašujete.

Zvok in slika
Kdo igra?

Kdo igra?

Znanstveniki razvijajo sistem, ki bo omogočal spreminjanje glasbe kar znotraj videospota.

Zvok in slika
Kako so filmi napovedovali prihodnost

Kako so filmi napovedovali prihodnost

Prav zanimivo je primerjati ideje, ki so jih imeli filmarji o tem, kako bo videti prihodnost in jih primerjati...

Zvok in slika
Še tri tedne do novega Flasha

Še tri tedne do novega Flasha

Izšel je zadnji napovednik filma The Flash