Takšna pridelava baje zahteva 99 odstotkov manj vode, herbicidi in pesticidi so nepotrebni, pridelek pa 300-krat večji. Kaj pa okus?
Število ljudi na Zemlji dokaj strmo raste in, če se na področju kmetijstva ne bo kaj spremenilo, bo kmalu prišel čas, ko bo preprosto zmanjkalo prostora za pridelavo ustrezne količine hrane. Toda kaj lahko naredimo? Najpreprostejša ideja je, da poskušamo povečati hektarski donos obstoječih površin. A če je preprosta ideja, to ne pomeni, da je preprosta tudi rešitev. Hektarskega donosa brez postopkov genske manipulacije ter povečane uporabe pesticidov, herbicidov, fungicidov in še kakšnih –cidov, ni mogoče kar tako povečati. Da o vedno bolj nepredvidljivih vremenskih vplivih ne govorimo. Kaj še lahko naredimo?
Zadnja leta se vse več govori o tako imenovanih navpičnih kmetijah. Gre za zgradbe, v katerih rastline rastejo v zaprtih prostorih, v katerih se nadzorujejo vsi parametri rasti. Po svetu je takšnih kmetij kar nekaj, novembra pa se bo začela gradnja nove, največje. Kje? Seveda tam, kjer zadnje čase raste vse, kar je največje – v Dubaju.
Nova kmetija bo namenjena pridelavi solat in druge listnezelenjave za letalskega prevoznika Emirates. Kmetijo, veliko 12.000 m2 bo postavilo ameriško zagonsko podjetje CropOne, financiral pa Emirates Flight Catering, podjetje, ki se ukvarja s pripravo hrane za potnike, ki potujejo z omenjenim prevoznikom. Ko bo kmetija v polnem zagonu, naj bi proizvedla toliko zelenjave, kot bi je zraslo na 364 hektarjih klasičnih polj oziroma 2700 kilogramov dnevno.
Kmetija, ki jo bo gradil Crop One, bo precej večja od obstoječih. Trenutno največja obratujoča je tista podjetja FarmedHere, nahaja se v Chicagu in je velika 8400 m2, druga pa je 6400 m2 velika kmetija v New Jerseyu, postavilo pa jo je podjetje Aerofarms.
In kaj takšno navpično kmetijstvo pomeni v številkah? Tako na prvi pogled so te zelo prepričljive. To, da zahtevajo bistveno manj kmetijskih površin, je le najočitnejša prednost. Poleg tega naj bi takšna pridelava zahtevala kar 99 odstotkov manj vode, ker se vse skupaj dogaja v zaprtem prostoru, pa tudi vremenskivplivi ne igrajo posebne vloge. Poleg tega takšna pridelava nezahteva pesticidov,herbicidov, fungicidov in podobnih kemikalij, ki človeku niso najbolj prijazne, saj se vse skupaj dogaja v nadzorovanem okolju, kjer je mogoče že s prilagajanjem temperature, vlage, svetlobe in podobnih parametrov preprečiti pojav bolezni in škodljivcev. Le o okusu se ne govori kaj dosti…
Omenjena kmetija v Dubaju bo postavljena v neposredni bližini letališča Al Maktoum, kar pomeni, da bodo tudi transportnistroški minimalni, potniki pa bodo dobili zelenjavo, ki je le nekaj ur nazaj bila še na »njivi«.
Ideja pa ima še drugo zanimiv plat. Takšne kmetije je mogoče postaviti kjerkoli – v mestnih središčih, na prikolicah, ladjah in celo v vesolju. Da, tudi tam bo nekoč treba jesti…
Za izboljšanje uporabniške izkušnje ta spletna stran uporablja piškotke. Poleg piškotkov,
ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke
za potrebe spletne analitike in integracijo socialnih omrežij.