Prihaja navpično kmetijstvo

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7.7.2018 7:05:00, Kategorija:

Takšna pridelava baje zahteva 99 odstotkov manj vode, herbicidi in pesticidi so nepotrebni, pridelek pa 300-krat večji. Kaj pa okus?

Prihaja navpično kmetijstvo

Število ljudi na Zemlji dokaj strmo raste in, če se na področju kmetijstva ne bo kaj spremenilo, bo kmalu prišel čas, ko bo preprosto zmanjkalo prostora za pridelavo ustrezne količine hrane. Toda kaj lahko naredimo? Najpreprostejša ideja je, da poskušamo povečati hektarski donos obstoječih površin. A če je preprosta ideja, to ne pomeni, da je preprosta tudi rešitev. Hektarskega donosa brez postopkov genske manipulacije ter povečane uporabe pesticidov, herbicidov, fungicidov in še kakšnih –cidov, ni mogoče kar tako povečati. Da o vedno bolj nepredvidljivih vremenskih vplivih ne govorimo. Kaj še lahko naredimo?

Zadnja leta se vse več govori o tako imenovanih navpičnih kmetijah. Gre za zgradbe, v katerih rastline rastejo v zaprtih prostorih, v katerih se nadzorujejo vsi parametri rasti. Po svetu je takšnih kmetij kar nekaj, novembra pa se bo začela gradnja nove, največje. Kje? Seveda tam, kjer zadnje čase raste vse, kar je največje – v Dubaju.

Nova kmetija bo namenjena pridelavi solat in druge listne zelenjave za letalskega prevoznika Emirates. Kmetijo, veliko 12.000 m2 bo postavilo ameriško zagonsko podjetje Crop One, financiral pa Emirates Flight Catering, podjetje, ki se ukvarja s pripravo hrane za potnike, ki potujejo z omenjenim prevoznikom. Ko bo kmetija v polnem zagonu, naj bi proizvedla toliko zelenjave, kot bi je zraslo na 364 hektarjih klasičnih polj oziroma 2700 kilogramov dnevno.

Kmetija, ki jo bo gradil Crop One, bo precej večja od obstoječih. Trenutno največja obratujoča je tista podjetja FarmedHere, nahaja se v Chicagu in je velika 8400 m2, druga pa je 6400 m2 velika kmetija v New Jerseyu, postavilo pa jo je podjetje Aerofarms.

In kaj takšno navpično kmetijstvo pomeni v številkah? Tako na prvi pogled so te zelo prepričljive. To, da zahtevajo bistveno manj kmetijskih površin, je le najočitnejša prednost. Poleg tega naj bi takšna pridelava zahtevala kar 99 odstotkov manj vode, ker se vse skupaj dogaja v zaprtem prostoru, pa tudi vremenski vplivi ne igrajo posebne vloge. Poleg tega takšna pridelava ne zahteva pesticidov, herbicidov, fungicidov in podobnih kemikalij, ki človeku niso najbolj prijazne, saj se vse skupaj dogaja v nadzorovanem okolju, kjer je mogoče že s prilagajanjem temperature, vlage, svetlobe in podobnih parametrov preprečiti pojav bolezni in škodljivcev. Le o okusu se ne govori kaj dosti…

Omenjena kmetija v Dubaju bo postavljena v neposredni bližini letališča  Al Maktoum, kar pomeni, da bodo tudi transportni stroški minimalni, potniki pa bodo dobili zelenjavo, ki je le nekaj ur nazaj bila še na »njivi«.

Ideja pa ima še drugo zanimiv plat. Takšne kmetije je mogoče postaviti kjerkoli – v mestnih središčih, na prikolicah, ladjah in celo v vesolju. Da, tudi tam bo nekoč treba jesti…


Vir: Emirates Flight Catering

preberite še to

Trendi
Skoraj 300 km/h s kolesom

Skoraj 300 km/h s kolesom

Zrušen je 23 let star svetovni hitrostni rekord v vožnji s kolesom. Postavilo ga je dekle in je skoraj ...

Trendi
Facebookove zmenkarije napredujejo

Facebookove zmenkarije napredujejo

Facebook je začel z omejenim javnim testiranjem storitve Dating, ki bo uporabnikom omogočala iskanje tak&scaro...

Trendi
Brskalnik za navidezno resničnost

Brskalnik za navidezno resničnost

Da, tudi v navidezni resničnosti potrebujemo spletni brskalnik in Mozilla ga ima. Imenuje se Firefox Reality.

Trendi
Kronološki Twitter

Kronološki Twitter

Vrača se stari dobri kronološki pregled tvitov. Bravo!

Trendi
Batman ne sme v hišo!

Batman ne sme v hišo!

Pametna ključavnica je lastnika hiše zamenjalo z Batmanom in mu ni dovolila v hišo.

Trendi
»Vzorčno« množenje

»Vzorčno« množenje

Kako preprosto zmnožiti dve števili? Če ni kalkulatorja, je treba »peš«, po osnovno&...

Trendi
Konec mrtvih zob

Konec mrtvih zob

Matične celice, pridobljene iz mlečnih zob, bi lahko spodbudile ponovno rast zobnega tkiva.

Trendi
Magnetno hlajenje

Magnetno hlajenje

Konec kompresorjev in plinov, v hladilnike prihaja magnetno hlajenje.

Trendi
»Obnovljivi« kabel

»Obnovljivi« kabel

Zakaj bi pokvarjen kabel polnilnika metali stran, če pa ga lahko obnovimo?

Trendi
So našli Nezemljane?

So našli Nezemljane?

Zakaj so agenti FBI vdrli v observatorij, evakuirali vse zaposlene in ga zaprli?

Trendi
Selektivni veter?

Selektivni veter?

Veter je res čudna stvar - včasih je na eni strani ulice sapica, na drugi pa orkan…

Trendi
Vsako kolo je lahko električno

Vsako kolo je lahko električno

Električna kolesa so dokaj draga. Zakaj pa ne bi elektrificirali kar svojega?