A če imate raje naravne jelke oziroma katere druge iglavce, ki jih uporabljate v ta namen, boste res deležni tistega prazničnega vonja, a morate precej paziti tudi na to, da se vam celotno drevesce ne – vname. Smola v iglavcih je namreč precej vnetljiva in lahko jo vname že majhna iskra ali celo le pregreta lučka.
Ta vnetljivost je še bolj izrazita, če je drevesce suho. Ameriška Komisija za varnost potrošniških izdelkov je zato objavila poseben video, v katerem poziva uporabnike, naj naravna božična drevesca pogosto zalivajo, saj so ta v tem primeru precej manj vnetljiva. In vse skupaj so dokazovali tudi na praktičnem primeru, kot ga vidite v spodnjem videu. V njem sta prikazani dve drevesci – eno zalivano drugo ne – in to naj bi bila tudi edina razlika med nima. Nato so obe drevesci očitno postavili v vnetljivo situacijo (kaj bil vzrok ognja ni navedeno) in čakali. Suho drevesce se je seveda kaj hitro vžgalo, požar pa se je v trenutku razširil na celo »sobo«.
Velja torej – če imate naravno novoletno jelko, jo zalivajte. No ja, ali pa uporabite zdravo pamet in ne kupujete najcenejših lučk, v bližini drevesca ne prižigate sveč ali ga tako ali drugače izpostavljate visokim temperaturam. In ja, ko greste od doma ali zvečer spat, lučke na drevescu izključite. Saj vas tako ali tako ni doma ali pa spite in nimajo komu svetiti…