Polovico lažji supertelefoto objektiv

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 17. 09. 2018 03:30:00, Kategorija: Foto

Nov Nikonov 500-milimetrski objektiv je zaradi nove leče namesto več ko tri, težak le slab kilogram in pol.

Polovico lažji supertelefoto objektiv

Nikon predstavlja supertelefoto objektiv AF-S Nikkor 500 mm f/5.6E PF ED VR, ki je združljiv z vsemi Nikonovimi fotoaparati polnega formata FX. Z uporabo fazne Fresnove (PF) leče je uspelo Nikonu zmanjšati velikost in težo objektiva za polovico. Primerljivi objektivi s 500-milimetrsko goriščno razdaljo sicer tehtajo krepko čez 3 kilograme, Nikonov novinec pa le 1,46 kilograma in je primerljiv s težo objektiva AF-S Nikkor 70-200 mm f/2.8E.

Velikost objektiva je znatno zmanjšana, tako da ima zdaj največji obseg 106 mm, v dolžino pa meri le 237 mm. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR ima zaščito proti vdoru prašnih delcev in vodnih kapljic, kar skupaj s fluorovo prevleko na sprednji površini objektiva zagotavlja večjo odpornost in vsestransko uporabo pri fotografiranju. Uporabljen elektromagnetni mehanizem omogoča izjemno natančno upravljanje zaslonke. Zaradi manjše velikosti in teže stativ ni več potreben, saj je zdaj s tem objektivom enostavnejše fotografirati z roke.

Uporaba ene fazne Fresnelove leče in treh optičnih elementov iz ED-stekla omogoča izjemno ostro in podrobno upodabljanje, ki je združljivo z digitalnimi fotoaparati z velikim številom slikovnih točk. Poleg tega nanokristalna prevleka in materiali, uporabljeni v novi fazni Fresnelovi leči, ki jo je razvil Nikon, učinkovito zmanjšajo notranje odboje svetlobe in odpravljajo učinek podvojenega vira svetlobe na fazni Fresnelovi leči.

Z zmanjšanjem teže leč objektiva v izostritveni skupini se je povečala hitrost AF. Objektiv je opremljen tudi z mehanizmom VR, ki zagotavlja kompenzacijo tresenja fotoaparata, enakovredno 4,0 stopnje daljšemu času zaklopa (Izmerjeno v skladu s standardi CIPA v načinu NORMAL pri uporabi digitalnega fotoaparata SLR, opremljenega s slikovnim tipalom, ki je enak 35-milimetrskemu filmu polnega formata.). Poleg tega je bil dodan tudi način SPORT VR. Zaradi stabilizacije slike, prikazane v iskalu, je način SPORT še posebej učinkovit pri fotografiranju motivov, ki se premikajo hitro in nepredvidljivo, npr. divjih ptic ali prizorov na športnih dogodkih in pri snemanju videoposnetkov.

Z adapterjem bajoneta FTZ lahko objektiv uporabljate z brezzrcalnimi fotoaparati z bajonetnim nastavkom Z. Uporabniki bodo tako lahko uživali v fotografiranju s superteleobjektivom s 500-milimetrsko goriščno razdaljo in še kompaktnejšim sistemom.

Nikon je ob novem objektivu predstavil tudi iskalo s svetlobno piko DF-M1, ki je učinkovita dodatna oprema pri fotografiranju s superteleobjektivom. Ker iskalo pri fotografiranju s superteleobjektivom omogoča le zelo ozko vidno polje, lahko fotograf hitro izgubi svoj motiv. S to dodatno opremo, ki je združljiva tudi s pred kratkim predstavljenim komNikpaktnim fotoaparatom COOLPIX P1000, je mogoče slediti želenemu motivu tudi ob nenadnih premikih.

Vir: Nikon

preberite še to

Foto
Finalisti živalske komedije

Finalisti živalske komedije

Tekmovanje za najbolj smešno živalsko fotografijo se bliža koncu.

Foto
Kdor zna, zna

Kdor zna, zna

Tako pa letijo profesionalni piloti dronov…

Foto
Majhen, a velik

Majhen, a velik

Končno smo dobili res majhno kamero z res veliko zmogljivosti. Imenuje se Sony RX100 VII.

Foto
Najhitrejši čitalnik

Najhitrejši čitalnik

Sony je predstavil razdelilnik USB z »najhitrejšim čitalnikom kartic na svetu«.

Foto
Huawei InFocus Awards 2019.

Huawei InFocus Awards 2019.

Promocijska vsebina
Odkrijte neodkrite lepote s Huaweiem

Foto
Prvi 6K na svetu

Prvi 6K na svetu

Panasonic razvija nov brezzrcalni fotoaparat Lumix S1H polnega formata.

Foto
Eleganten in privlačen

Eleganten in privlačen

Promocijska vsebina
Brezzrcalni LUMIX GX880 za visokokakovostno fotografiranje čudovitih selfijev.

Foto
Prva kamera

Prva kamera

Galaxy S10 5G z glavno in sprednjo kamero zasedel prvo mesto na lestvici DxOMark

Foto
Za foto in video zahtevneže

Za foto in video zahtevneže

Sony je profesionalec pripravil varen, robusten in hiter zunanji disk.

Foto
Zamenjajte svoj stari fotoaparat z novim

Zamenjajte svoj stari fotoaparat z novim

Promocijska vsebina
Ob nakupu fotoap...

Foto
Izbrisati bivše

Izbrisati bivše

Kako »izbrisati« bivše partnerje brez uničevanja skupnih fotografij? Takole.

Foto
Manjši in cenejši

Manjši in cenejši

Fujifilm X-T30 je okleščena različica X-T3, ki to pravzaprav ni.