V fotografijo ujet barvni navdih

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 03. 2022 06:26:00, Kategorija: Foto

Razstava fotografij, narejenih s telefonom Huawei P50 Pro…

V fotografijo ujet barvni navdih
Že jamske slike in hieroglifi kažejo, da smo se ljudje od nekdaj radi izražali s sliko in fotografija le nadaljujejo to »tradicijo«. Danes jo lahko pojmujemo kot del sodobne umetnosti. Ena fotografija namreč pove več kot tisoč besed in lahko nosi globoko sporočilnost. Tako kot velja za vsako obliko umetnosti, tudi fotografija navdihuje. Ali pomirja. Predvsem pa izraža čustva in misli, odraža čas v katerem je nastala, prikazuje kulturo ter kaže od kje prihajamo. Fotografija ujame trenutek v času in ga ohrani za vedno.

Pod to rdečo nitjo je tudi Huawei v sodelovanju s sodobnimi umetniki v Narodni galeriji v Ljubljani, pripravil prav posebno razstavo fotografij narejenih s telefonom Huawei P50 Pro. Svoja dela so predstavili Ajda Sitar Žumer s fotografinjo Nino Premk, ambasador mesta Ljubljana in znan arhitekt Gregor Pavlin, večkrat nagrajeni fotograf Jaka Ivančič, modna urednica in novinarka Lorella Flego, specialist portretne fotografije Tibor Golob ter hrvaška fotografa Mario Poje in Goran Jović.

Vsi so v objektiv ujeli navdihujoče trenutke, ki izražajo ne le lepote sveta, ki nas obkrožajo, ampak tudi zmogljivost telefona Huawei P50 Pro na področju fotografije. Vse razstavljene slike so bile namreč narejene s kamero telefona in nato postavljene na veliko platno.

O avtorjih razstave...
Ajda Sitar Žumer je medije osvojila kot miss športa, z leti pa se je uveljavila kot ena najbolj branih slovenskih blogerk in vplivnic. Njene objave na Instagramu, kjer ji sledi prek 50 tisoč sledilcev, izražajo nagajivost in izpiljeno estetiko v enem in ta je ujeta tudi v fotografiji Pasteli.

Gregor Pavlin je znan arhitekt, ki širše občinstvo znova in znova navdušuje na svojem Instagram profilu, kjer deli posnetke s potovanj, predvsem pa ujame neverjetne poglede mest. Fotografije Kranjske gore, Novega mesta in Pirana naravnost kličejo po obisku.

Jaka Ivančič je mednarodno nagrajeni krajinski fotograf. Njegove fotografije se pojavljajo v številnih katalogih, na plakatih in v drugih publikacijah, večkrat je uvrščen med zlati izbor slovenskih Instagram fotografov. V objektiv izjemnega P50 Pro je ujel dva barvno izrazita jutranja trenutka na Komni.

Lorella Flego je novinarka, priznana modna urednica, televizijska moderatorka in ustvarjalka modne oddaje Bleščica. Obožuje biti ženska, privlačijo jo iskreno lepe stvari, momenti in prostori. Na razstavi se predstavlja z izjemno kompozicijo vzorcev ujetih ob sprehodu po navdihujočem Milanu.

Tibor Golob je fotografski samouk, neverjeten čut za kompozicijo in estetiko ga je pripeljal na vrh slovenske modne fotografske smetane, v objektiv pa je ujel tudi številne tuje zvezdnike. Telefonska kamera je njegovo vsakodnevno orodje, tokrat se predstavlja s kar tremi deli, ki izžarevajo eksplozijo barv, kot jih lahko ulovi le kamera P50 Pro.

Eden izmed fotografov, ki je odkril izjemne lastnosti mobilnega telefona P50 Pro, je Mario Poje – nekdanji razvijalec programske opreme, za katerega je fotografija iz hobija hitro prerasla v drugo dejavnost in postala velika strast. Mario rad podrobno pripoveduje zgodbo pa naj bodo pred objektivom ljudje, avtomobili, narava ali živali.

Čeprav je po poklicu profesor športne vzgoje, je Goran Jović po lastnem opisu popotnik in fotograf, ki ga je fotografija popeljala na vseh 7 celin. Je ljubitelj portretne in ulične fotografije in verjame, da lahko ena fotografija pove celotno zgodbo in izrazi portretirančevo osebnost.

Fotografije z razstave si lahko ogledate v spodnji galeriji. ▪

preberite še to

Foto
Lisičke in GoPro

Lisičke in GoPro

Kaj se zgodi, ko mlade lisičke najdejo kamero GoPro

Foto
Ko se panorama nekoliko sfiži

Ko se panorama nekoliko sfiži

Panoramske fotografije so lahko nekaj zelo zanimivega, saj zajamejo zelo široki kot. A včasih ne gre vs...

Foto
V fotografijo ujet barvni navdih

V fotografijo ujet barvni navdih

Razstava fotografij, narejenih s telefonom Huawei P50 Pro…

Foto
Zabavna narava

Zabavna narava

Znani so letošnji zmagovalci natečaja Comedy Wildlife Photo Awards. In res so zabavni…

Foto
Da boste na slikah končno tudi vi…

Da boste na slikah končno tudi vi…

Kamera, ki sama pregleduje prostor in zaznava »nepozabne trenutke«…

Foto
S fotografijo na pomoč naravi

S fotografijo na pomoč naravi

Znani so zmagovalci Nature Conservancy 2021 Photo Contest.

Foto
7777 dni

7777 dni

Mož se je fotografiral vsak dan kar 21 let in s pomočjo nevronske mreže izdelal zanimiv video lastnega staranj...

Foto
High Quality ni tako High

High Quality ni tako High

Shranjevanje fotografij v Google Drive jih nepopravljivo kvari… pravi Google.

Foto
Najostrejše snežinke

Najostrejše snežinke

Posnetki snežink z največjo ločljivostjo do sedaj

Foto
Lepota živalskega sveta

Lepota živalskega sveta

Zmagovalci natečaja #Animals2020 si nagrade vsekakor zaslužijo.

Foto
Kako do pametne osvetlitve?

Kako do pametne osvetlitve?

Google je za učenje sistema umetne inteligence funkcije Portrait Light uporabil 64 kamer in 331 luči.

Foto
Forenzični fotoaparat

Forenzični fotoaparat

Fujifilm je svoj fotoaparat GFX100 predelal v zanimivo forenzično orodje.