108 MP v telefonu

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13. 08. 2019 03:30:00, Kategorija:

Samsung je razvil slikovni senzor za pametne telefone, ki ima ločljivost kar 108 milijonov točk.

108 MP v telefonu

Področje slikovnih senzorjev za telefone je zadnja mesece tako razburkano, kot verjetno še nikoli. Lani novembra smo pisali o tem, da je Samsung predstavil dva nova senzorja svoje družine ISOCELL -  ISOCELL Bright GD1 z 32 in ISOCELL Bright GM1 z 48 milijoni slikovnih točk. Nato je bil nekaj mesecev mir, nakar je v začetku maja prišla novica, da na trg prihaja model ISOCELL Bright GW1 s 64 milijoni točk, od Xiaomija pa je prejšnji mesec pricurljala fotografija neznanega modela telefona njegove blagovne znamke Redmi, ki naj bi ta senzor imel že tudi vgrajen.

No, med tem, ko čakamo, da bo na trg prišel kak telefon s tem senzorjem, da ga lahko preizkusimo v praksi, pa je Samsung presenetil s še enim modelom. Imenuje se ISOCELL Bright HMX, prav tako kot ostali novi modeli, o katerih smo pisali, je izdelan v 0,8-mikronski tehnologiji, njegova ločljivost pa je kar 108 milijonov točk. Prav tako kot njegovi predhodniki tudi HMX podpira tehnologijo združevanja točk (Tetracell) s ciljem zajemanja več svetlobe v slabših svetlobnih pogojih. To pomeni, da telefon zajame svetlo sliko v temnejših okoljih z ločljivostjo 27 MP, v svetlih pogojih pa sliko z veliko podrobnostmi ločljivosti 108 MP. Senzor podpira pametno tehnologijo ISO in je sposoben zajeti video ločljivosti 6K (6016 x 3384 točk) s hitrostjo 30 fps.

Samsung je pri razvoju senzorja sodeloval s Xiaomijem, ki naj bi bil tudi prvi, ki jih bo vgradil v svoje telefone. Senzorji gredo v serijsko proizvodnjo že prihodnji mesec, tako da bi jih lahko Xiami vgradil že v model Mi Mix 4 ali pa Mi 10.

Vir: Samsung