Drugi »plebejski« iPhone

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 04. 2020 05:39:00, Kategorija:

Apple od jutri naprej sprejema prednaročila za drugo generacijo modela iPhone SE.

Drugi »plebejski« iPhone
Več kot štiri leta je minilo, odkar je Apple izdal iPhone SE, pametni telefon za tiste, ki ne zahtevajo najsodobnejših pritiklin in za telefon niso pripravljeni odšteti toliko, kot stanejo »zastavonoše«. Kljub temu, da se je telefon leta 2016 dokaj dobro prijel, pa so se v Cuppertinu šele sedaj odločili model malce prenoviti. In kaj prinaša iPhone SE druge generacije?

Nov model je opremljen s trenutno najbolj aktualnim procesorjem A13 Bionic, torej procesorjem, ki poganja aktualno seriji iPhone 11, le da je v primeru modela SE spravljen v dokaj »retro« ohišje. Telefon ima namreč na dnu še vedno znameniti gumb Domov (Home), tako da je naprava bolj podobna iPhonu 8 kot 11. Telefon je s svojim zaslonom diagonale slabih 12 cm (4,7 palca) eden najmanjših na trgu, pa tudi enojna kamera ločljivosti 12 MP brez optičnega približevanja je nekaj, kar ni več najbolj pogosto.  Apple sicer trdi, da gre za »najboljšo enojno kamero na svetu«, da je uporabljena optika dovolj dobra za portretni način (Portrait Mode) in druge globinske učinke, a je jasno, da je prav kamera tista, pri kateri uporabnik najbolj izgubi napram dražjim modelom.

Novi iPhone SE poganja iOS 13, enak operacijski sistem kot iPhone 11, kar pomeni, da bo z njim mogoče početi vse, kar je mogoče početi z dražjimi modeli, le da v manjši in cenejši »embalaži«. Kar zadeva baterijo, naj bi ta držala do 13 ur predvajanja videa, podprto pa je tudi brezžično polnjenje. Telefon je tudi vodoodporen po standardu IP67 kar pomeni, da prenese do pol ure v vodi globine do en meter.

Telefon bo na trgu 24. aprila, prednaročila bodo mogoča od jutri, torej 17. aprila. Kaj pa cene?  Do tega trenutka te v Sloveniji še niso znane, jih pa objavimo takoj, ko jih dobimo. V Nemčiji bo za model s 64 GB treba odšteti slabih 480 €, za 128 GB okoli 530 €, za različico z 256 GB pa okoli 650 €.

Vir: Apple