Dvokolesni generator

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 8. 11. 2019 05:53:00, Kategorija:

Švedski električni moped, ki bo napajal vaše orodje in elektronske naprave.

Dvokolesni generator

Zadnje čase vse pogosteje naletimo na nekaj, čemur bi lahko rekli motor + kolesa, saj gre za vozila, ki so tako čudna, da bi bilo čudno, če bi jih imenovali z obstoječimi imeni. Najnovejši člane družine »tako grd in čuden, da je že lep«, je Ösa švedskega proizvajalca Cake Kalk.

Proizvajalec model Ösa (v prevodu zajemalka) označuje kot »praktično prevozno sredstvo za ljudi, ki potrebujejo mobilno električno energijo«. Če ste torej obrtnik, ki na poti potrebuje električno orodje, fotograf ali snemalec, ki na terenu potrebuje osvetlitev ali imate na poti kakšne druge energetske potrebe, potem je Ösa namenjena vam. Zakaj? Ker ima vgrajeno baterijo, ki lahko napaja tudi zunanje naprave. Ösa je na voljo v dveh modelih – Ösa Lite in Ösa+, vsaka pa je na voljo v dveh baterijskih različicah.

Ösa Lite omogoča hitrosti do 45 km/h, doseg z manjšo baterijo je 75, z večjo 120 km, največji navor na zadnjem kolesu pa je 151 Nm. Manjša baterija »daje od sebe« 30 Ah in 1,5 kWh, večja 50 Ah in 2,5 kWh, obe pa imata 5 V (10 W)in 12 V (180 W) enosmerni priključek, preko zunanjega razsmernika pa tudi 220 V izmenični priključek (2000 W). Model Lite je mogoče voziti z vozniškim dovoljenjem za moped ali kategorijo B.

Ösa+ omogoča hitrosti do 100 km/h, doseg z manjšo baterijo je 60, z večjo 100 km, največji navor na zadnjem kolesu je prav tako 151 Nm.  Manjša baterija »daje od sebe« 30 Ah in 1,5 kWh, večja 50 Ah in 2,5 kWh, obe pa imata 5 V in 12 V enosmerni priključek, preko zunanjega razsmernika pa tudi 220 V izmenični priključek (1500 W). Model + je mogoče voziti z vozniškim dovoljenjem kategorije A. Čas polnjenja obeh modelov preko gospodinjske vtičnice je okoli 3 ure.

Cene modelov se pričnejo pri 4500 € za model Ösa Lite in 6500 € za Ösa+, pri čemer sta obe ceni začetni, kar pomeni manjšo baterijo in brez dodatne opreme. Če hočete »motor« opremiti z večjo baterijo, prtljažnimi košarami, različnimi nosilci, torbami, mrežami, objemkami, dodatno baterijo… pa se cena seveda ustrezno zviša.

»Moped« Ösa je že mogoče prednaročiti, na trgu pa bodo marca prihodnje leto.

Vir: Ride Cake