Fotokopiranje denarja

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 4. 12. 2019 05:16:00, Kategorija:

Zakaj denarja ne moremo skenirati ali fotokopirati? Je zaščita zanesljiva?

Fotokopiranje denarja

Ceapa Cool je vzdevek uporabnika YouTuba, ki na svojem kanalu počne najrazličnejše norije s – fotokopirnim strojem. Fotokopiral je telefon z vključeno kamero, fotokopirni stroj in celo ogenj. Njegov najnovejši podvig je poskus je fotokopija denarja.

Ko so na trg prišli prvi kakovostnejši barvni tiskalniki in fotokopirni stroji, se je kar nekaj ljudi »spomnilo«, da bi z njimi dvignili raven družinskega proračuna. Kopirani oziroma skenirani in nato natisnjeni bankovci so sicer bili zelo vprašljive kakovosti, a tu in tam je komu le uspelo kakšnega podtakniti nepazljivemu trgovcu… In ker je bilo jasno, da bo tehnologija šla naprej in ne nazaj, sodobni optični bralniki (skenerji) in fotokopirni stroji že dolgo vsebujejo zaščito, ki preprečuje skeniranje oziroma fotokopiranje denarja. No, Ceapa Cool je hotel ugotoviti ali zadeva res deluje in ali jo je mogoče kako pretentati.

Najprej je fotokopiral bankovec za 50 € in ugotovil, da je to, kar naprava izvrže, pričakovano neuporabno. Nato ga je zanimalo kaj se zgodi, če poleg bankovca postavi še kak objekt. Bo tudi ta »cenzuriran«? In je bil, kar pomeni, da zna fotokopirni stroj prepoznati bankovce in če jih, naredi celotno kopijo neuporabno. In kako prepozna bankovce? Imajo ti kakšno posebno zaščito, ki jo naprava »vidi«? Imajo, a je presenetljivo preprosta…

Več v spodnjem videu…


Vir: Ceapa Cool/YouTube