Kaj pomenijo odstotki?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 18. 02. 2021 06:04:00, Kategorija: Trendi

Podatke o učinkovitosti cepiv si mnogi napačno razlagajo.

Kaj pomenijo odstotki?
Najverjetneje ste slišali podatek, da je Pfizerjevo cepivo učinkovito 95%, Modernino 94%, cepivo podjetja Johnson & Johnson pa 66%. Ali to pomeni, da je pri kliničnih raziskavah za Covidom kljub cepljenju zbolelo  5, 6 oziroma 34 odstotkov ljudi? Ne! Omenjena cepiva so bistveno bolj učinkovita. Dejansko število obolelih oziroma ljudi, pri katerih cepivo ni »prijelo«, je bilo pri Pfizerjevem in Moderninem cepivo manj kot 0,04%.

Kaj torej pomeni podatek 95%? Pomeni, da ljudje, ki so cepljeni, zmanjšajo tveganje za okužbo za 95% napram ljudem, ki niso cepljeni. Z drugimi besedami, če ste cepljeni s Pfizerjevim cepivom, imate 20-krat manjše možnosti zboleti za Covidom kot necepljeni ljudje.

Toda ali to pomeni, da je cepivo Johnson & Johnson toliko slabše od drugih dveh? Tudi ne. Omenjeni odstotki namreč med seboj niso neposredno primerljivi. Razlika je namreč v definiciji okužbe oziroma »primera Covida«.  Pfizer in Moderna ga definirata »primer« s pozitivnim testom in vsaj enim simptomom, tudi če je ta izredno blag, Johnson & Johnson pa s pozitivnim testom in vsaj enim zmernim simptomom (zadihanost, znižana vsebnost kisika v krvi, nenormalna hitrost dihanja) ali dvema blagima (povišana temperatura, utrujenost, glavobol, slabost). Johnson & Johnson je v kliničnih raziskavah torej »letvico postavil nekaj višje« in zato je tudi omenjeni odstotek nižji.

So pa klinične raziskave pokazale nekaj, kar je izredno pomembno – vsa tri cepiva 100-odstotno ščitijo pred težjimi oblikami bolezni. Modernino po šestih, Pfizerjevo in Johnson & Johnson pa sedem tednov od prvega odmerka (J&J zahteva le en odmerek). Dosedanji rezultati kažejo, da po tem času niti meden od cepljenih ljudi ni razvil težkih simptomov.

Vir: Live Science