Kaj smo gledali

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 4. 12. 2019 07:03:00, Kategorija:

Priljubljenost TV-nanizank govori tudi nekaj o naših življenjih. Časi so vse manj zabavni…

Kaj smo gledali

Snovalci YouTubovega kanala Data Is Beautiful so izdelali še eno zanimivo animacijo. Tokratna ponazarja, katere televizijske serije in nanizanke so bile najbolj priljubljene od leta 1986 do danes. Seznam se je v 33 letih spremenil iz skoraj izključno humorističnega v skoraj povsem resnega. So takšna tudi naša življenja?

V osemdesetih letih smo imeli najraje show Billa Cosbyja. Družine Huxtable, ki je bila najbolj priljubljena več kot tri leta, najverjetneje na televizijskih zaslonih več ne bomo videli, saj je bil glavni igralec, Bill Cosby, obtožen večkratnih posilstev. Poleg omenjene družine so nas v tistem času zabavali obiskovalci bara Na zdravje, pa Roseanne Barr, Zlata dekleta, Družinske vezi in še kaj bi se našlo, od »resnih« nanizank pa je bila v osemdesetih najbolj priljubljena Umor je napisala. Trend priljubljenosti komičnih nanizank se je nadaljeval v prvi polovici devetdesetih, ko smo poleg omenjenih dobili še Murphy Brown, Polno hišo, Sam svoj mojster (Home improvement), Princa iz Bel Aira, Frasierja… Druga polovica devetdesetih je že začela kazati znake bolj resnih časov, saj se je na prvo mesto zavihtela Urgenca (ER), na seznamu pa so se znašli tudi Dosjeji X, Zakon in red, JAG, Sopranovi, Zahodno krilo, med humorističnimi vsebinami pa je najbolje šlo še nanizankam Seinfeld, Prijatelji, Raymonda imajo vsi radi in še kakšna bi se našla.

Začetek novega tisočletja je prinesel velik skok v »resno« smer, saj je bilo komičnih vsebin med najuspešnejšimi zelo malo, najraje pa smo imeli CSI, Brez sledu, NCIS, Pod lupo pravice (Cold Case), Skrivnostni otok (Lost), Doktor House, Talenti v belem (Grey's Anatomy), od humorističnih pa sta omembe vredni le Razočarane gospodinje, Dva moža in pol, konec desetletja pa hiter vzpon Velikih pokovcev (The Big Bang Theory). Leta 2011 je lestvico osvojila Igra prestolov in na prvem mestu ostala vse do letos, ko je najbolj priljubljena postala franšiza NCIS.

Je iz lestvice priljubljenosti nanizank mogoče kaj sklepati tudi o naših življenjih? So se tudi ta iz veselih spremenila v vojaško-kriminalno-forenzična. Mogoče pa res…


Vir: Data Is Beautiful/YouTube