Leaf bo končno šel dlje

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 01. 2019 03:58:00, Kategorija:

Nov Nissanov model Leaf e+ bo imel doseg dobrih 360 kilometrov.

Leaf bo končno šel dlje

Nissan Leaf je eden najstarejših električnih avtomobilov na trgu in tudi eden najbolj priljubljenih. In to kljub temu, da ga je konkurenca glede najbolj kritičnega parametra električnih avtomobilov, torej dosega, že pred časom dohitela in tudi prehitela. 40 kWh in 240 kilometrov ni nekaj, kar bi bilo ta trenutek še konkurenčno, pa naj bo tehnologija ProPilot za pomoč vozniku še tako dobra.

Seveda se Nissan tega zaveda, zato bo letos poslal na trg model Leaf e+, ki bo opremljen z 63 kWh baterijo, ki ga bo z enim polnjenjem lahko peljala do 360 kilometrov daleč. Nič ekstremnega, a dovolj, da bo konkurenca spet malce v zadregi, saj bo izgubila enega svojih najmočnejših protiargumentov. Poleg močnejše baterije, ki poveča doseg za 40 odstotkov, bo imel novi »Listek« tudi nov 150-kilovatni motor, kar pomeni za 33 odstotkov več »konjičkov« od obstoječih modelov, to pa seveda obeta še večjo poskočnost. Druga zoprna stvar električnih avtomobilov je polnjenje na poti. To bo v novem modelu z uporabo polnilnikov CHAdeMO mogoče tudi s 100 kW, kar je precej več od obstoječih 40 kW.

V notranjosti novega modela najdemo nov vmesnik Intelligent Mobility, ki ima sedaj 20-centimetrski (8 palcev) zaslon, ki ga je mogoče upravljati z drsanjem in tapkanjem kot pametni telefon, aplikacije, zemljevidi in firmware pa se po novem nadgrajujejo »po zraku«.

Kaj pa cena? Novi Leaf bi že moral biti na trgu, a se je zadeva zaradi aretacije Nissanovega izvršnega direktorja Carlosa Ghosna nekoliko zavlekla. Avtomobil bo na japonski trg prišel še januarja, v Evropo pa do konca prvega četrtletja. In cena? Okoli 45.000 € (brez subvencij).

Vir: Nissan