Nov mejnik v gorski dirki

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 28. 06. 2018 03:47:00, Kategorija:

Volkswagen z modelom I.D. R Pikes Peak podrl enega najprestižnejših hitrostnih rekordov

Nov mejnik v gorski dirki

19,99 kilometra, 156 zavojev, samo en poskus – in uspelo mu je: Francoz Romain Dumas je na legendarni dirki Pikes Peak International Hill Climb, ki se je od leta 1916 skupno odvila 96-krat, slavil svojo četrto skupno zmago. Z modelom I.D. R Pikes Peak je Volkswagen na dirkalno stezo popeljal neobičajen dirkalnik, posebej prilagojen zahtevam slavne gorske dirke: minimalna teža, največji možen stik s podlago in maksimalna moč 500 kW (680 KM) naj bi omogočali kar najboljšo zmogljivost. I.D. R Pikes Peak skupaj z baterijskimi celicami tehta manj kot 1.100 kilogramov. Za dimenzioniranje moči je Volkswagen uporabil simulacije programske opreme in tako določil optimalno porabo energije in optimalno moč za poskus izboljšanja obstoječega rekorda na dirki Pikes Peak. Z aerodinamičnostjo je Volks­wagen želel nadomestiti manjši stik s podlago, ki nastane zaradi redkejšega zraka na gori Pikes Peak – eden od vidnih rezultatov tega poskusa: vitka in nizka karoserija v kombinaciji z ogromnim usmernikom zraka na zadku.

Tudi na področju tehnologije polnjenja je Volkswagen ubral novo pot – s ciljem, da bi predstavil čim hitrejše in hkrati okolju čim prijaznejše polnjenje. Pri tem je bil v pravilniku določen čas: celoten postopek polnjenja mora biti v primeru prekinitve dirke zaključen v manj kot 20 minutah. Potrebno električno energijo so proizvedli generatorji ob vznožju gore Pikes Peak. Kot gorivo je služil glicerol, ki ga kemiki uvrščajo med sladkorne alkohole. To gorivo, ki na primer nastaja pri proizvajanju biodizelskega goriva, zgoreva skoraj popolno in brez škodljivih izpušnih plinov ali ostankov. Glicerol sam po sebi ni strupen in se kot dodatek uporablja celo v živilski in kozmetični industriji.

Volkswagen je z modelom I.D. R Pikes Peak na dirki Pikes Peak International Hill Climb pisal zgodovino. Romain Dumas (F) je v dirkalniku I.D. R Pikes Peak z močjo 500 kW (680 KM) premagal konkuren­co s klasično pogonsko tehnologijo in tako ne le izboljšal dosedanji rekord za električna vozila, temveč tudi rekord vseh časov Sébastiena Loeba (F) iz leta 2013, in sicer za spoštljivih 16 sekund. Dumasov novi najboljši čas znaša 7:57,148 minute in se sedaj uvršča na vrh seznama zmagovalcev dirke Pikes Peak, med katere spadajo tudi slavni vozniki, kot so Loeb, Walter Röhrl (D), Michèle Mouton (F), Stig Blomqvist (S), Nobuhiro Tajima (J) ter Rod Millen in njegov sin Rhys (oba NZ).

Voznik Romain Dumas po dirki Pikes Peak #94: "Noro! S tem rezultatom smo celo presegli naša visoka pričakovanja. Že od testnih voženj ta teden smo vedeli, da je mogoče podreti rekord vseh časov. Za to pa je moralo vse delovati popolno – od tehnologije do voznika. Pomembno vlogo je igralo tudi vreme. Neverjeten občutek je, ko se vse tako popolno ujema, in novi rekord na dirki Pikes Peak je pika na i. Še vedno ne morem verjeti, da nama je s Volkswagnom sedaj uspelo doseči ta neverjetni čas. I.D. R Pikes Peak je najbolj osupljiv avtomobil, ki sem ga kadarkoli vozil na tekmovanjih. Električni pogon prinaša veliko sprememb in med projektom sem se ogromno naučil. Ekipa je opravila nepopisno temeljito delo in bila hkrati sproščena – ne samo rezultat, temveč tudi povezanost šteje. Izredno sem ponosen, da sem bil del tega."


Vir: Volkswagen