Otrok, ki rešuje otroke

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 07. 2020 08:05:00, Kategorija:

Deklica je izdelala napravo, ki varuje otroke v pregretih avtomobilih…

Otrok, ki rešuje otroke

Ko je 12-letna Lydia Denton in ameriške Severne Karoline na televiziji videla novico o še enem otroku, ki je umrl, ker so ga starši pomotoma pustili v vročem avtomobilu, se je odločila nekaj narediti. Najprej je razmišljala o tem, da bi zbirala denar za prizadete družine, a je ugotovila, da s tem problema ne bo rešila. Edina prava rešitev je preventiva. Seveda tehnološka. Njena ideja je bila izdelati cenovno ugodno napravo, ki bi jo lahko uporabljali vsi, ne le lastniki najnovejših (dragih) avtomobilov, opremljenih s pametnimi sedeži, bila bi pa tudi prenosljiva iz sedeža na sedež, saj otroci hitro rastejo.

In nastal je »Beat The Heat Car Seat«. Gre za na pritisk občutljiv senzor, ki se namesti pod prevleko otroškega sedeža in ki, ko zazna težo več kot 2,27 kg (5 funtov), zažene elektroniko za spremljanje temperature v avtomobilu. Če ta naraste preko 38,8°C (102 F), se staršem samodejno pošlje SMS z opozorilom. Ti imajo nato 60 sekund časa, da se vrnejo k avtomobilu in pritisnejo gumb za ponastavitev. Če tega ne naredijo, naprava samodejno pokliče reševalce in jim sporoči koordinate GPS. In testi, opravljeni v sodelovanju z lokalno reševalno postajo, so menda pokazali, da zadeva odlično deluje…

Lydia je svoj projekt prijavila na tekmovanje CITGO Fueling Education Student Challenge in tam tudi zmagala in dobila 20.000 dolarjev nagrade. In kaj bo z njo? Skupaj z mentorjem dela na tem, da bi projekt spravila v serijsko proizvodnjo in tako pomagala preprečiti karseda veliko tovrstnih nesreč.


Vir: Covey Denton/YouTube