Pošiljanje podatkov preko glasbe

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 07. 2019 03:39:00, Kategorija:

Podatke je v telefone mogoče posredovati kar preko glasbe, ki se vrti v prostoru…

Pošiljanje podatkov preko glasbe

Znanstveniki švicarske univerze ETH so razvili metodo prenosa podatkov v telefone s pomočjo – glasbe. To v praksi pomeni, da bodo lahko telefoni v kratkem prejemali gesla, navodila za prijavo in lokalne informacije tako, da bodo »poslušali« glasbo, ki se vrti v okolju.

Inovacija je v osnovi namenjena uporabi v javnih prostorih, kot so hoteli, muzeji, trgovine, avtobusne in železniške postaje, letališča, parki in podobno. Preko glasbe nam bodo lahko tako sporočali podrobnosti o razstavi, ki si jo ogledujemo, posebnih ponudbah trgovine, v kateri se nahajamo, kako se prijaviti v brezžično omrežje v hotelu, ki smo ga obiskali in podobno.

Znanstveniki ETH pravijo, da so spremembe v glasbi tako minimalne, da jih človeško uho ne more oziroma komaj zazna.  Da je res tako, kaže spodnji primer.

Zvok z vgrajenimi pdoatki, ki se ponavčljajo vsake 0,7 sekunde:


Originalni zvok brez vgrajenih podatkov:


In kako zadeva deluje? Manuel Eichelberger, eden od nosilcev projekta, pravi: »Ko človek zasliši nek glasen ton, človeško uho zvokov, ki so frekvenčno malce višji ali malce nižji, a tišji, ne zazna. Ideja je te neslišne tone uporabiti za prenos podatkov.« Ugotovili so, da je na ta način mogoče poslati okoli 200 bitov podatkov v sekundi glasbe oziroma 25 znakov. »Teoretično je sicer mogoče podatke pošiljati precej hitreje, a višja kot je hitrost prenosa, večja je možnost, da bodo podatki ustvarili zaznavno motnjo v zvoku ali pa bo prišlo do motenj v prenosu,« je nadaljeval Eichelberger.

Količina podatkov, ki se lahko prenesejo na tak način, je zaenkrat torej še relativno majhna – dovolj za kakšno geslo ali skrajšan spletni naslov. A stvar bo šla naprej in količina se bo s kakšnimi novimi algoritmi ali kakšno drugačno modifikacijo ideje verjetno krepko izboljšala. In kaj nam bodo takrat servirali preko glasbe?

Vir: ETH