Prihaja debeli malček

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 1. 02. 2019 03:19:00, Kategorija:

Za vse vaše računalniške potrebe je lahko dovolj majhna škatlica.

Prihaja debeli malček

Mini računalniki niso nič posebej novega. Gre za kompletne računalnike, skrite v tako majhnem ohišju, da na mizi ne zaseda skoraj nobenega prostora. Takšna velikost, pardon, majhnost, seveda zahteva določene kompromise, predvsem kar zadeva zmogljivost… Ali pa tudi ne.

Na sejmu CES je bilo predstavljenih kar nekaj zanimivih modelov, največ pozornosti pa je pritegnil nov Asusov model z oznako VivoMini VC65-C1. In zakaj je tako poseben, ker se v ohišju, velikem le 19,8 x 19,6 x 6 centimetra skriva računalnik s procesorjem do Core i7-8700T, do 32GB delovnega pomnilnika DDR4-2400, več naprav za shranjevanje podatkov in celo opcijski pogon DVD oziroma Blu-ray. Če ne potrebujete optičnega pogona ali prostora za več kot dva trda diska, je celotna naprava visoka celo le 4,8 centimetra.

Tisti, ki poznate tematiko boste seveda takoj opazili, da je VivoMini VC65-C1 skoraj dvakrat večji od Intelovega NUC. To je sicer res, a zato je precej zmogljivejši. Vanj je mogoče vgraditi 35-vatne procesorje od Celerona G4900T pa vse do Core i7-8700T. Najmanjša oziroma najnižja različica računalnika ima režo M.2 2280 za bliskovni pomnilnik SSD in prostor za en 2,5-palčni disk SSD, v višje pa je mogoče spraviti še dodaten trdi disk, na voljo pa je tudi model, ki sprejme do štiri dodatne diske (SSD ali HD).

Računalnik ima vgrajen čitalnik kartic SD, podpira 802.11ac WiFi in Bluetooth 5.0, za tako majhno napravo pa je opremljen z ogromno priključki - Gigabit Ethernet, HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, VGA, mikrofon/sluišalke, pet priključkov USB-A, en priključek  USB-C in serijska vrata COM. Kaj pa grafika? O njej vemo le, da bo 4K UHD, kaj več pa (še) ne.

Glede na konfiguracijo lahko VivoMini VC65-C1 na svoji mizi vidi skoraj vsak uporabnik, saj lahko opravi skoraj vse naloge - od domačih ali službenih pisarniških, poslovno/trgovskih (tale vrata COM so zelo zanimiva) in celo igrati se bo mogoče z njim. Sicer verjetno ne gre pričakovati čudežev pri grafično najzahtevnejših igrah, a izkušnja bo najverjetneje povsem solidna. Če le cena ne bo preveč zasoljena. Bomo videli, ko bo Asus objavil datum izida…

Vir: Asus