Prihajajo kartice microSD A2…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 10. 2018 08:09:00, Kategorija:

… telefonov, ki bi jih podpirali, pa letos zagotovo še ne bo.

Prihajajo kartice microSD A2…

Dokler v vašem telefonu na kartico microSD le shranjujete fotografije, glasbo, filme in različne dokumente, s karticami običajno ni težav. Če ne kupite res česa zastarelega ali kakšnega poceni škarta, bodo to zmogle več ali manj vse. Povsem drugače pa je, če iz kartice vašega Androidneža (iPhoni nimajo razširitvenih mest) zaganjate aplikacije. V tem primeru pa se lahko začne kartici »kolcati«.

Seveda ta »ugotovitev« ni nič novega, saj so se težave opazile takoj, ko je jeseni 2015 izšel Android 6.0 Marshmallow, ki je prvi omogočal zagon aplikacij iz razširitvene kartice in ne le iz notranjega pomnilnika. Zato so pri SD Association izdali novo specifikacijo oziroma neke minimalne zahteve, ki jim morajo zadostiti kartice microSD, da so uporabne tudi za zagon aplikacij. V specifikaciji so zapisali, najmanj koliko vhodno-izhodnih dostopov v sekundi (IOPS – input-output access per second ) mora omogočati kartica pri naključnem branju in zapisovanju nanjo ter kako hiter (v Mb/s) mora biti zaporedni (sekvenčni) zapis nanjo. Hkrati so določili tudi način označevanja kartic, tako da lahko uporabniki že iz embalaže in oznake na kartici vedo ali je ta primerna za zagon aplikacij ali ne.

Novo specifikacijo so poimenovali App Performance Class 1 ali na kratko A1 (tudi SD Specification 5.1), zahteve, ki jim kartice morajo zadoščati pa so bile:

  • Naključno branje: 1500 IOPS
  • Naključno zapisovanje: 500 IOPS
  • Sekvenčni zapis: 10 Mb/s
A zadeve gredo seveda naprej in tako tudi specifikacija App Performance Class. Pred kratkim smo tako dobili App Performance Class 2 ali A2 (tudi SD Specification 6.0), ki določa še višje hitrosti naključnega branja in pisanja:
  • Naključno branje: 4000 IOPS
  • Naključno zapisovanje: 2000 IOPS
  • Sekvenčni zapis: 10 Mb/s

Seveda se postavlja vpašanje ali je A2 sploh potreben. A A1 ni bil dovolj? Nekaj časa že, a tako mobilni operacijski sistemi kot aplikacije postajajo vedno bolj zahtevni in obilni, posebej v povezavi s sistemi strojnega učenja in umetne inteligence. Zaenkrat je A1 še nekako dovolj, a ker se že bliža meji zmogljivosti ni nič narobe, če se izboljša.

Specifikacije so eno, kartice in telefoni pa nekaj drugega. Eden prvih, ki bo na trg poslal kartice, ki zadostujejo specifikaciji A2, bo Western Digitalovo »podružnica« SanDisk. Njihove prihajajoče kartice SanDisk Extreme microSDXC UHS-I bodo podpirale sekvenčno branje do 160 MB/s, zapisovanje do 90 MB/s, na voljo pa bodo v kapacitetah od 32 do 400 Gb. Omenjene hitrosti bodo dosegali modeli, večji od 128 Gb, manjši pa nekoliko nižje, specifikacijo A2 pa bodo podpirali vsi.

SanDiskove kartice A2 bodo na Japonskem na voljo čez kak teden, kmalu za tem pa najverjetneje tudi drugod po svetu. Kar zadeva cene, ta za naše tržišče še ni znana, v ZDA pa je kartice mogoče prednaročiti od 30 dolarjev (26 €) naprej. Sliši se dokaj dobro.

A obstaja kaveljc - ta trenutek še ni telefona, ki bi znal izkoristiti prednosti specifikacije A2. Ne Qualcommov Snapdragon 845 ne Huaweijev Kirin 980 namreč A2 ne podpirata, tako da bomo morali za polno izkoriščenost novih hitrosti počakati do naslednjih modelov.

Če imate torej telefon, ki ima malo prostra in zato razmišljate o nakupu kartice in zagonu aplikacij z nje pazite, da boset kupili takšno, ki iam na sebi med drugimi tudiu oznako A1. Če pa za drugo leto načrtijete nakup novega teleofna, potem si zapomnite oznako A2. No ja, saj A2 bo delovala tudi v opbstoješih telefonih, le vseh njenih prednosti ti ne bodo znali izkoristiti.

Kaj si o A1 in A2 mislijo pri SD Association si lahko ogledate v spodnejm videu.,


Vir: SanDisk