Piščanci brez perja

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: pred 3 urami, Kategorija: Trendi

Ni jih treba skubiti, ni jim vroče, hitreje rastejo… ampak…

Piščanci brez perja
Piščanec brez perja je razmeroma nova pasma perutnine, ki je bila ustvarjena s selektivno vzrejo za odpravo zelo pogoste težave - pregrevanja. Vendar tako imenovani »goli piščanci« še niso postali splošno razširjeni.

Komercialni piščanci brojlerji so genetsko nagnjeni k temu, da jedo več in zelo hitro pridobivajo na teži, zaradi česar njihov telesni metabolizem deluje pri višjih temperaturah kot pri drugih pasmah piščancev. Njihovo srce deluje s hitrostjo do 300 utripov na minuto, in čeprav so zaradi hitrega pridobivanja telesne teže kot nalašč za vse bolj rastočo mesno industrijo, povzročajo tudi zelo veliko težavo - pregrevanje. Zato brojlerje v vročih podnebnih regijah potrebno hladiti, za kar se seveda uporabljajo drage hladilne naprave. Obstaja pa tudi druga ideja.

Izraelski genetik in strokovnjak za vzrejo perutnine Avigdor Cahaner je s selektivnim križanjem pasme z naravno golim vratom z običajnimi piščanci brojlerji vzredil piščancebrez perja. Čeprav številni menijo, da je uporabil nenaravne in neetične metode genskega spreminjanja, je Cahaner večkrat pojasnil, da ni tako: »To ni gensko spremenjen piščanec, ampak naravni piščanec, katerega značilnosti segajo več kot 50 let nazaj.«



Goli piščanci Avigdorja Cahanerja, ustvarjeni že v zgodnjih letih tega stoletja, so bili ob prvi predstavitvi deležni velike pozornosti tako zaradi nenavadnega videza kot zaradi poudarjenih prednosti te pasme, med katerimi so manjša poraba krme, hitrejša rast, sposobnost prenašanja višjih temperatur brez uporabe hladilnikov in očitna enostavnost skubljenja. A vse seveda ni tako »idilično«. Zaradi pomanjkanja perja so ti piščanci bolj dovzetni za parazite, napade komarjev, kožne bolezni, sončne opekline in temperaturna nihanja, poleg tega pa imajo samci težave pri parjenju, saj med mahanjem s perutmi brez perja ne morejo ohranjati ravnotežja. A glavni razlog, da se pasma golih piščancev v dveh desetletjih od nastanka ni nikoli zares uveljavila je, da se ljudje niso nikoli navadili na njihov »nenaravni« videz. Nekateri so jih označili za »odvratne« in »primer bolne znanosti«, drugi pa so trdili, da običajni piščanci dovolj trpijo in da ni treba ustvarjati takšnih gnusov, ki so brez perja, ki jih ščiti pred poškodbami in so še bolj nagnjeni k trpljenju.



Študija revije Agriallis je pokazala, da potrošniki ne sprejemajo piščancev brez perja, glavni razlog pa je »strah pred uporabo hormonov, nenavadnega videza in vpliva na zdravje«.


Vir: Agriallis

preberite še to

Trendi
Piščanci brez perja

Piščanci brez perja

Ni jih treba skubiti, ni jim vroče, hitreje rastejo… ampak…

Trendi
Matematični model evolucije

Matematični model evolucije

Umetna inteligenca potrdila pravilnost tako imenovane Müllerjeve mimikrije.

Trendi
Včasih ne gre drugače...

Včasih ne gre drugače...

Kako je videti, ko strokovnjaki razstrelijo 1000-kilogramski ostanek iz 2. svetovne vojne...

Trendi
Ali novorojenčki potrebujejo elektronsko pošto?

Ali novorojenčki potrebujejo elektronsko pošto?

Prvi odgovor bi seveda bil, da absolutno ne, ko pa malce razmislimo, je ideja pravzaprav genialna. Zakaj?

Trendi
Princip je princip!

Princip je princip!

Ignoriranje neznane številke ni vedno dobra ideja… Včasih je javljanje nuja...

Trendi
S hrano nad alergije na hrano

S hrano nad alergije na hrano

Sliši se nelogično, a najnovejše raziskave kažejo, da bi se proti težavam z alergijami na h...

Trendi
Ta pa je bedak!

Ta pa je bedak!

Francoskega TikTokerja, ki je na ulicah Pariza strašil mimoidoče z lažnimi injekcijami, so obsodili na ...

Trendi
Denarni ekvivalent bolečine

Denarni ekvivalent bolečine

Z denarjem opisana bolečina je bolj natančna od vprašanja: »Kako močno vas to boli?«

Trendi
Pompeji so še vedno nesrečni

Pompeji so še vedno nesrečni

Kanadčanka je vrnila pet artefaktov, ki jih je skrivaj odnesla iz Pompejev.

Trendi
Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Tale simpatičen in prijazen kuščar ima eno lastnost, ki bi si jo ljudje še kako želeli – s...

Trendi
Zaljubljeni papagaj

Zaljubljeni papagaj

Da ljubezen očitno ne pozna meja se je prepričal tudi ta snemalec…

Trendi
Nikar tako…

Nikar tako…

Če boste kupovali novoletno jelko, dobro razmislite, kako jo boste prepeljali domov.