Prvi otrok iz presajene maternice

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 12. 2018 05:42:00, Kategorija:

V Braziliji se je rodil prvi otrok, ki je bil donošen v maternici preminule darovalke.

Prvi otrok iz presajene maternice

Za nekatere neplodne ženske je presaditev maternice edina možnost za zanositev. Težava je v tem, ker ni ravno lahko najti prostovoljke, ki bo pripravljena svojo maternico darovati druži ženski. Zato je bilo tovrstnih posegov do sedaj le peščica. V svetu menda manj kot 40, od leta 2013 pa se je na ta način rodilo le 11 otrok.

Seveda se postavlja vprašanje, zakaj mora biti darovalka živa. Kaj pa maternica, darovana s strani pokojnice? Zadeva ni ravno preprosta, saj se v desetih dosedanjih poizkusih, izvedenih po vsem svetu, ni obnesla. Do sedaj. Zdravnikom v brazilskem São Paulu je uspelo 32-letni pacientki, ki seje rodila brez maternice, presaditi maternico 45-letne ženske, ki je umrla zaradi možganske kapi. Presaditev, ki je trajala 10 ur in pol, so izvedli že septembra 2016, nekaj mesecev pred tem pa so prejemnici odvzeli osem jajčec in jih zamrznili.

Pet mesecev po presaditvi prejemnica ni kazala nobenih znakov zavračanja ali kakšnih drugih težav, imela pa je tudi redno menstruacijo, zato so se zdravniki odločili za umetno oploditev. Nosečnost je potekala brez posebnih težav in 35 tednov in tri dni po oploditvi se je s carskim rezom, med katerim so pacientki maternico ponovno odstranili, rodil zdrav otrok, težak 2,5 kilograma.

Raziskava je bila objavljena v reviji The Lancet.

Vir: EurekAlert, naslovna slika je simbolična