Trumpova zmešnjava…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 29. 09. 2019 08:57:00, Kategorija:

… ali kako preklic/odpoklic elektronske pošte (ne)deluje v praksi.

Trumpova zmešnjava…

Ena od najbolj zanimivih značilnosti predsednika Trumpa in njegove administracije je, da se zelo pogosto ustrelijo v koleno. Eden od takšnih strelov se je zgodil prejšnji teden.

Kot vam je verjetno znano, so ameriški demokrati zaradi telefonskega pogovora med predsednikom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Zelenskim, proti prvemu sprožili odpoklicno preiskavo, saj naj bi šlo za poziv k tujemu vmešavanju v ameriške predsedniške volitve. Kaj se je dejansko zgodilo in ali je Trump kriv, bo seveda odločila tamkajšnja politika, so pa se pri celotni kolobociji pojavile tudi nekatere tehnološke zanimivosti, ki pa nas zanimajo.

25. septembra zjutraj je Bela hiša za republikanske politike pripravila priporočila o tem, kako naj v intervjujih in izjavah za novinarje interpretirajo vsebino pricurljalega telefonskega pogovora med Trumpom in Zelenskim. Priporočila so poslali vsem poslancem svoje, torej republikanske stranke, po pomoti pa tudi – poslanski skupini demokratske. Ups!


V Beli hiši so svoj spodrsljaj dokaj hitro opazili in demokratom poslali drugo sporočilo, v katerem so prejšnjega, z za demokrate popolnoma »nezanimivim naslovom: »What You Need To Know | President Trump's Call with president Zelensky« - preklicali. So bili pri tem uspešni? Seveda ne...

O možnosti preklica napačno in pomotoma poslanih sporočil se v informacijskem svetu govori že nekaj časa, nekateri poštni programi pa funkcijo dejansko tudi vsebujejo. Toda ali preklic oziroma odpoklic elektronskega sporočila deluje? Več ali manj – ne. Vzemimo na primer Outlook. Poslano sporočilo je mogoče izbrisati tako, da o njem ne bo več sledi le v primeru ko:
  • če naslovnikov poštni strežnik, prav tako kot pošiljateljev, uporablja Exchange, naslovnik pa kot odjemalca prav tako Outlook,
  • ima naslovnik v času prejema sporočila Outlook odprt oziroma zagnan,
  • sporočila še ni prebral.
  • sporočilo ni bilo prepoznano kot neželena pošta in bilo samodejno premaknjeno v kakšno drugo mapo.
Hmm… Malce dosti predpogojev za nekaj, kar naj bi delovalo, mar ne.

Kaj pa Gmail? V njem imate 30 sekund časa, da poslano poročilo odpokličete oziroma preprečite njegovo pošiljanje, po tem času pa ni več vrnitve.

Obstaja še kak način? Ne. No ja, obstaja en, malce čuden in omejeno uporaben, gre pa za neke vrste »samocenzuro«. Eden značilnih predstavnikov te vrste programov je program Drunk Locker za Android. Če pod vplivom maliganov radi pošiljate neprimerna Facebook, Instagram, Twitter… sporočila ali elektronsko pošto, lahko pred pivskim večerom s pomočjo Drunk Lockerja za nek določen čas preprečite uporabo teh aplikacij. Podobni programi obstajajo tudi za iOS (recimo Drunk Mode).

Torej – če pišete žgečkljiva ali zaupna sporočila se pred pošiljanjem dobro prepričajte, komu jih pošiljate. Ko boste enkrat pritisnili Pošlji, bo več ali manj prepozno.

Vir: Twitter