Univerzalnež

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 02. 2019 05:01:00, Kategorija:

Nasadni ključ, ki ga lahko nasadimo na katerokoli ragljo in »požre« skoraj vse vijake in matice.

Univerzalnež

Raglje in nasadni ključi so tako v delavnicah kot doma več ali manj nekaj nepogrešljivega. Vsekakor so bolj uporabni od navadnih viličastih ali obročastih ključev, čeprav brez njih včasih tudi ne gre. Slaba lastnost nasadnih ključev je v tem, da moramo za vsak vijak oziroma matico imeti poseben nastavek. Te sicer običajno dobimo skupaj z ragljo, a če nimamo priučene sposobnosti ocene velikosti, tako imenovanega »augenmasa«, običajno potrebujemo nekaj poskusov, da najdemo pravega. In tukaj pomaga tale kanadska izdelek, imenovan SocketPro.

SocketPro je nastavek za ragljo, ki nadomesti nasadne ključe od 10 do 19 mm. Deluje tako, da ga nastavimo na vijak ali matico, zavrtimo obroček, da zobci zgrabijo vijak/matico in že lahko privijamo ali odvijamo. Ker je nastavitev brezstopenjska je popolnoma vseeno ali so vijaki metrični ali tako imenovani colski. Proizvajalec pravi, da SocketPro omogoča privijanje oziroma odvijanje z navorom do 180 Nm, vsak zobec pa vzdrži silo do 9000 N. V pripravi sami se nahajajo vzmeti, ki so pri tovrstnem orodju običajno najšibkejši člen, a v SocketPro ne, saj naj bi vzdržale do 10 milijonov privijanj oziroma odvijanj.

Seveda boste rekli, da je tovrstnih orodij na trgu že veliko. In prav imate. A v večini primerov gre za kompleten ključ, torej z ragljo (ali brez), ne pa v obliki standardnega nastavka za obstoječe raglje in, če seveda držijo podatki, ki jih navajajo in jih gre vednoi jemati z rezervo, ne tako kakovostne.

Kaj pa cena? Te še nismo zasledili, saj je proizvajalec v fazi iskanja distributerjev.


Vir: SocketPro