Vrača se legenda

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 1. 02. 2018 04:19:00, Kategorija:

Konec marca bo na trg prišla obujena različica legendarnega računalnika Commodore 64. Stal bo 80 €, z njim pa bomo dobili 64 originalnih igric in igralno palico. Nostalgija…

Vrača se legenda

Najbolje prodajan računalnik  osemdesetih let prejšnjega stoletja se vrača. Tokrat sicer v pomanjšani, a na videz skoraj originalni obliki. Proizvajalec Koch Media, s sedežem v nemškem Planeggu, je »TheC64 Mini«, kot se računalnik imenuje, napovedalo že prejšnjo jesen, sedaj pa je očitno tako daleč, da je naprava pripravljena za trg. V Nemčiji bo C64 Mini mogoče kupiti od 29. marca naprej, stal pa bo 80 €.

In kaj bo računalnik ponujal? S priloženim  kablom HDMI ga bo mogoče priključiti na televizor in na njem igrati 64 priloženih igric, vključno z legendarnimi kot so Zak McKracken, Maniac Mansion, Turrican II, Boulder Dash, Summer Games, Winter Games in podobne. Igre se bodo sicer prikazovale v ločljivosti 1280 x 720 točk, vendar jih bo C64 Mini pretvoril v originalno razmerje 4:3, tako da bo užitek res tisti retro. Kaj pa programiranje? Naprava bo imela dva vhoda USB, tako da bo nanjo mogoče priključiti tudi tipkovnico. Ne, tale, ki je na napravi in je videti enaka kot na originalu, ne deluje in je le za okras. Če bosta na računalnik priključili tipkovnico, boste lahko spet programirali v Basicu na enak način kot 35 let nazaj.

Originalni C64 je imel to težavo, da rezultatov (razen še ste imeli disketno enoto, ki je stala toliko kot računalnik sam) ni bilo mogoče shranjevati. C64 Mini ima vgrajen pomnilnik, ki to omogoča, tako da boste vedno vedeli, kje ste oziroma kdo je najboljši.

Z napravo bomo dobili tudi igralno palico, ki bo zelo podobna legendarni Competition Pro, ki je bila verjetno najbolj vzdržljiva palica v zgodovini namiznih računalnikov, saj je prenesla zelo resno zlorabo.

TheC64 Mini bo mogoče preko vrat USB tudi nadgrajevati in to preko ključka USB, na katerem bo shranjena nadgradnja, ki jo bomo sneli s spleta. Ali bodo te nadgradnje vsebovale tudi nove igre proizvajalec zaenkrat še ne razkriva.

Vas zanma celoten seznam iger? Torej:
AlleyKat, Anarchy, Armalyte: Competition Edition, Avenger, Battle Valley, Bounder, California Games, Chip's Challenge, Confuzion, Cosmic Causeway: Trailblazer II, Creatures, Cyberdyne Warrior, Cybernoid II: The Revenge, Cybernoid: The Fighting Machine, Deflektor, Everyone's A Wally, Firelord, Gribbly's Day Out, Hawkeye, Heartland, Herobotix, Highway Encounter, Hunter's Moon, Hysteria, Impossible Mission, Impossible Mission II, Insects In Space, Mega-Apocalypse, Mission A.D, Monty Mole, Monty on the Run, Nebulus, Netherworld, Nobby the Aardvark, Nodes Of Yesod, Paradroid, Pitstop II, Rana Rama, Robin Of The Wood, Rubicon, Skate Crazy, Skool Daze, Slayer, Snare, Speedball, Speedball II: Brutal Deluxe, Spindizzy, Star Paws, Steel, Stormlord, Street Sports Baseball, Summer Games II, Super Cycle, Temple of Apshai Trilogy, The Arc Of Yesod, Thing Bounces Back, Thing on a Spring, Trailblazer, Uchi Mata, Uridium, Who Dares Wins II, Winter Games, World Games, Zynaps.

Vir: TheC64