Xiaomi spet napredoval na Fortune Global 500

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 4. 08. 2021 04:57:00, Kategorija:

Promocijska vsebina
Premijske naprave, internationacionalizacija in nove maloprodajne dejavnosti pospešujejo rast; Xiaomi je na seznamu že tretje leto zapored.

Xiaomi spet napredoval na Fortune Global 500
Xiaomi je že tretje leto zapored, uvrščen na lestvico najdonosnejših podjetij Global 500, ki jo objavlja ameriška revija Fortune. Xiaomi se je letos povzpel na 338. mesto, kar predstavlja skok za 84 mest v primerjavi z lanskoletno uvrstitvijo na 422. mesto. S tem je Xiaomi postal najhitreje rastoče podjetje v kategoriji splet in maloprodaja na Fortunovem Global 500 seznamu leta.

Skupni prihodek družbe Xiaomi je lani znašal 245,9 milijarde RMB, kar družbo uvršča na 338. mesto letošnje Fortune lestvice Global 500. Xiaomi je v letošnjem letu uspel zadržati hitro rast, ki se kaže v izjemnem povečanju prihodkov in čistem dobičku, ki je daleč presegel pričakovanja trga. V prvem četrtletju je Xiaomi zabeležil skupni prihodek v višini 76,9 milijarde RMB, kar predstavlja 54,7-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, medtem ko je prilagojeni čisti dobiček za to obdobje znašal 6,1 milijarde RMB, kar predstavlja 163,8-odstotno medletno povečanje.

Te izjemne rezultate gre pripisati nenehni rasti podjetja na trgu premijskih pametnih telefonov, hitri rasti na mednarodnih trgih ter razvoju nove maloprodaje podjetja.

Xiaomijeva osredotočenost na temeljne tehnologije je bila gonilna sila pri ustvarjanju izboljšane uporabniške izkušnje, tako da je podjetje s svojimi serijami Mi 10 in Mi 11 okrepilo svoj položaj na vrhunskih tržnih segmentih. V prvem četrtletju letošnjega leta so svetovne pošiljke pametnih telefonov Xiaomi v cenovnem razredu 3000 RMB in več na Kitajskem in v cenovnem razredu 300 evrov in več na mednarodnih trgih, presegale 4 milijone.

Xiaomijeva globalna širitev je pospešila tudi splošno rast podjetja. Xiaomi je 16. julija objavil, da je po podatkih Canalysa, enega največjih svetovnih podjetij za tržne raziskave, s 17-odstotnim deležem pošiljk pametnih telefonov na svetovnem trgu presegel Apple. Na mednarodnih trgih je Xiaomi presegel 300-odstotno medletno rast, na trgu Latinske Amerike več kot 150-odstotno rast, v Afriki in Zahodni Evropi več kot 50-odstotno rast. Pametni telefoni Xiaomi so vstopili na več kot 100 trgov po vsem svetu, zasedajo prvo mesto po tržnem deležu pametnih telefonov na najmanj 12 trgih in se uvrščajo na drugo mesto v Evropi po tržnem deležu. V Indiji se podjetje že 15 zaporednih četrtletij uvršča na prvo mesto.

Tudi fizične trgovine Xiaomi so se od lanskega leta hitro razširile. Skupno število trgovin Mi Homes je konec aprila letos na Kitajskem preseglo 5.500, medtem ko je na mednarodnih trgih več kot 1.000 trgovin Xiaomi. Fizična maloprodajna mreža Xiaomi se tako po svetu širi z izjemno hitrostjo.

Xiaomi še naprej vlaga v raziskave in razvoj ter razvija svoje talente. Podjetje je ustvarilo vrsto novih načinov nagrajevanja za svojo ekipo za raziskave in razvoj ter pričelo drugo fazo projekta Xiaomijeve pametne tovarne. "V naslednjem desetletju bo Xiaomi nova gonilna sila v svoji dejavnosti," je ob 10. obletnici podjetja dejal Lei Jun, ustanovitelj, predsednik in izvršni direktor Xiaomi. Pametna proizvodnja postaja ena ključnih konkurenčnih prednosti tega tehnološkega velikana.

Poleg vodilnega položaja na področju pametnih telefonov, spletne platforme AIoT in ostalih naprednih tehnoloških izdelkov, je Xiaomi proaktivno vstopil tudi na trg pametnih električnih vozil. Marca letos je uradno napovedal ustanovitev hčerinske družbe pod vodstvom generalnega direktorja Lei Juna, ki bo upravljalo podjetje s pametnimi električnimi vozili, pri čemer bodo skupne naložbe v naslednjih 10 letih znašale 10 milijard ameriških dolarjev. Začetna faza naložbe bo 10 milijard RMB ali 1,55 milijarde USD. Pametna električna vozila bodo za Xiaomi pomemben gonilnik nove rasti.

Vir: Xiaomi