Znana cene Googlove Stadie

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 12. 06. 2019 05:45:00, Kategorija:

Google je razkril cene naročnine in naslove iger, vključenih v storitev pretočnih iger Stadia.

Znana cene Googlove Stadie

Pred dvema dnevoma smo pisali, da je Microsoft malce razsvetlil svoj Project xCloud in povedal, da bo storitev zagnana letos oktobra, igralci pa bodo v njej lahko našli več kot 3500 iger. Ni pa razkril cen. Jih pa je zato Google, ki je svojo storitev Stadia napovedal letos marca.

In za kaj gre? Stadia je Googlov odgovor na igralne konzole, le da – brez konzole. Namesto da bi uporabnik imel na mizi ali polici pred televizorjem škatlo, napolnjeno z najnovejšo elektroniko, je Google to nalogo prevzel nase oziroma na svoje strežnike. Ti bodo »mleli« vse grafične in druge podatke in jih sproti prenašali uporabniku, ki jih bo videl in uporabljal kar preko spletnega brskalnika. To v praksi pomeni, da  bo igre mogoče igrati na pravzaprav katerikoli napravi z zaslonom, ki je povezana v internet in za katero obstaja brskalnik Chrome. A to smo vedeli že do sedaj. Kaj pa je novega? Novo je to, da je Google spregovoril o naročniških paketih, njihovih cenah in kaj bodo ti vsebovali.

Storitev Stadia bo na voljo v dveh različicah. Različica Stadia Base bo brezplačna, omogočala bo igranje iger do ločljivosti 1080p pri hitrosti 60 fps in stereo zvok, bo pa igre potrebno plačevati. Konkretnih cen še niso sporočili, govorice pa pravijo, da bodo te na ravni platforme Steam in podobnih. Druga različica bo Stadia Pro, za katero bo potrebno plačati 9,99 dolarja (okoli 8,8 €) mesečne naročnine. Za ta denar bo uporabnik dobil  ločljivost do 4K HDR pri 60 fps in zvok 5.1, v naročnino pa bo vključen dostop do knjižnice brezplačnih iger in popust pri nakupu plačljivih naslovov.

Ob zagonu bodo na voljo igre Doom Eternal, Wolfenstein: Youngblood, Metro Exodus, Baldur's Gate 3, Rage 2, trilogija Tomb Raider, The Division 2, Assassin's Creed Odyssey, Ghost Recon Breakpoint, Borderlands 3, Mortal Kombat 11 in Darksiders Genesis, seznam pa se bo v kratkem krepko podaljšal, tudi z nekaj ekskluzivnimi naslovi.

Pri vsem skupaj se seveda postavlja vprašanje, kako hitro povezavo potrebuje uporabnik, da bo zadeva delovala. Vse skupaj niti ni tako hudo, kot smo pričakovali. Google pravi, da bo za ločljivost 720p dovolj 10 Mb/s, 1080p bo potreboval 20 Mb/s, za 4K HDR pa bo doovlj 35 Mb/s.

Poleg omenjenih dveh različic je Google napovedal tudi Stadia Founder's Edition, ki bo vsebovala krmilni k Night Blue Stadia, Chromecast Ultra, ki je menda potreben za pretakanje iger v televizor, trimesečno naročnino na Stadia Pro in še nekaj manjših dobrotic, za vse skupaj pa bo treba odšteti 129,99 USD ali po naše okoli 115 €.

Kaj pa izid? Stadia Founder's Edition bo na voljo 14. novembra in bo edini način, kako priti do različice Tsadia Pro ob zagonu, Stadia Base pa bo na voljo v začetku leta 2020. Vse skupaj bo konec leta na voljo v 14 državah, med katerimi ni Slovenija, bi pa lahko, čpe bo vse po sreči, prišli na vrsto enkrat prihodnje leto.


Vir. Google