ThinkPad X1 Fold

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7. 09. 2022 06:23:00, Kategorija: Računalništvo

Tablica in prenosnik v enem. In to zmogljiv prenosnik...

ThinkPad X1 Fold
Zložljivi telefoni uporabnikom ponujajo izkušnjo mini tabličnega zaslona v napravi, ki jo lahko pospravite v žep. Lenovo je leta 2020 s predstavitvijo ThinkPada X1 Fold enako prilagodljivost prenesel na obliko prenosnega računalnika. Podjetje je zdaj razkrilo drugo generacijo s še večjim zložljivim zaslonom OLED, s še tanjšimi robovi, še vitkejšim ohišjem in z Intelovimi procesorji Alder Lake U9.

ThinkPad X1 Fold, zložen v obliki knjige, 176,4 x 276,2 x 17,4 mm, ko se odpre, pa postane tablica oziroma zaslon velikosti 276,1 x 345,7 x 8,6 mm. Naprava je težka le 1,28 kg, preizkušena pa je bila po standardih za vzdržljivost MIL-STD-810H, zato bi morala biti sposobna preživeti življenje na poti.

Zaslon OLED se raztegne preko novega zvonastega tečaja in ima diagonalo 41,4 cm (16,3 palca) z razmerjem stranic 4:3 in razgrnjeno ločljivostjo 2024 x 2560 točk. Uporabniki lahko pričakujejo 600 cd/m2 svetilnosti v načinu HDR, podporo za 100 % barvne palete DCI-P3 in slike Dolby Vision. Grfe torej za veliko in uporabno zaslonsko površino, čeprav Asus s svojim Zenbookom 17 Fold ponuja še malce večjo.

Ko je zložen ali delno prepognjen, ThinkPad X1 Fold nudi 30,5 cm (12-palcev) zaslon, na spodnji strani pa je lahko tipkovnica na dotik, slika pa lahko teče tudi preko tečaja, tako da nastane kotni zaslon, ki je posebej uporaben kot priročni knjižni način, saj napravo držimo enko kot knjigo.

Z napravo bo na voljo tudi opcijska tipkovnica Bluetooth z osvetlitvijo in haptično ploščico na dotik, ki jo je mogoče uporabljati pritrjeno ali ločeno od pripadajočega stojala, kar omogoča tipkanje zunaj zaslona in bolj domačo izkušnjo, podobno izkušnji s prenosnim računalnikom. Tipkovnica in stojalo bosta nekoliko povečala težo, saj bosta skupaj tehtala (1,9 kg). Za še večjo prilagodljivost je mogoče dodati tudi pisalo z magnetno pritrditvijo, ki uporablja protokol Wacom. V notranjosti X1 Fold poganjajo procesorji 12. generacije U9 Core i5 in i7 z integrirano grafiko Iris X, ki jih podpirata do 32 GB pomnilnika LPDDR5 in 1 TB pomnilnika PCIe Gen 4 SSD, Lenovovi inženirji so razvili še niz patentno zaščitenih zložljivih grafitnih listov, ki pomagajo hladiti vroče točke sistema. Podjetje je vključilo tudi izboljšano različico Intelovega čipa Visual Sensing Controller z umetno inteligenco, ki med drugim upravlja z optimizacijo nastavitev zaslona, kamero RGB 5 MP in kamero IR v vseh orientacijah ter funkcijo wake on approach.

Naprava je opremljena z 48-Wh baterijo s podporo za hitro polnjenje s kablom 65-W (govori se tudi o še eni 16 Wh, ki bo na voljo "glede na konfiguracijo"), okoli tankega roba sta dva priključka Thunderbolt 4 in en USB-C 3.2 Type 2, brezžična povezljivost pa je na voljo z Bluetooth 5.2 in Wi-Fi 6E ter opcijski mobilni internet 5G Sub 6 prek vmesnika in Wi-Fi 6E ter opcijski mobilni internet 5G Sub 6 prek pladnja Nano-SIM, Lenovo je vgradil še štiri mikrofone Dolby Voice, čeprav bosta naenkrat aktivna le dva, in tri zvočnike Dolby Atmos (pri čemer sta lahko aktivna le dva hkrati).

Novi ThinkPad X1 Fold bo mogoče kupiti z operacijskim sistemom Windows 11 Home ali Pro, izšel pa naj bi v 4. četrtletju 2022 po ceni, ki se bo najverjetneje gibala med 2500 in 3000 €.


Vir: Lenovo

preberite še to

Računalništvo
Povezavam se je zmešalo

Povezavam se je zmešalo

Se vam v Wordu namesto spletnih povezav pojavljajo čudne kode? Tu je zdravilo…

Računalništvo
Sličice zavihkov

Sličice zavihkov

Tale »zastavica« v Chromu je prav zanimiva

Računalništvo
Podatkovno igranje

Podatkovno igranje

Excel lahko podatke pridobi tudi iz zunanjih virov… In vse skupaj je prav zabavno in uporabno…

Računalništvo
Nova zvezda je TypeScript

Nova zvezda je TypeScript

JavaScript ni več vodilni med najbolj priljubljenimi programskimi jeziki na svetu.

Računalništvo
Bliskovito v Excelu

Bliskovito v Excelu

Bliskovito zapolnjevanje je ena bolj zanimivih in uporabnih funkcij v Excelu.

Računalništvo
WhatsApp po vzoru Zooma in Teams?

WhatsApp po vzoru Zooma in Teams?

Tudi WhatsApp bo omogočal povabilo k pogovoru preko spletne povezave…

Računalništvo
Iz številke v besedo

Iz številke v besedo

Izpis številke z besedo je včasih nadležno opravilo. Zakaj ga ne bi prepustili Wordu?

Računalništvo
Na voljo je posodobitev Windows 11 2022 Update

Na voljo je posodobitev Windows 11 2022 Update

Promocijska vsebina
Microsoft je naj...

Računalništvo
Se še spomnite disket?

Se še spomnite disket?

Kratek izlet po poti spominov v čase, ko so vladali »flopiji«…

Računalništvo
Slovo po skoraj 30 letih

Slovo po skoraj 30 letih

Intel bo drugo leto ukinil blagovni znamki Pentium in Celeron

Računalništvo
Samo novo…

Samo novo…

Kako od Googlovega iskalnika dobiti najnovejše rezultate?

Računalništvo
Malo ukrivljen, malo raven

Malo ukrivljen, malo raven

Novi Corsairov igralni zaslon je lahko po želji raven ali pa ukrivljen.