Verjetno najuporabnejša bližnjica v Windows

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26. 10. 2022 05:38:00, Kategorija: Računalništvo

Lepljenje s Ctrl+V je mimo. Spoznajte Win+V, ki skriva celo goro sladkorčkov...

Verjetno najuporabnejša bližnjica v Windows
Izrezovanje/kopiranje in lepljenje je nekaj, kar v računalništvu poznamo že desetletja. Funkcionalnost je na začetku delovala le znotraj enega programa, nato pa tudi med njimi, tako da je bilo podatke (besedilo, slike, datoteke…) mogoče brez težav prenašati iz enega v drugega in to z oblikovanjem ali brez njega. Stvar je tako priljubljena, da jo je mogoče uporabljati oziroma aktivirati na različne načine. Uporabiti je mogoče ukaz iz menija, recimo Urejanje/Izreži ali Urejanje/Kopiraj nato Urejanje/Prilepi, nekaterim bolj ustrezajo gumbi v orodni vrstici, tretjim pa so bolj všeč kombinacije tipk, kjer je na voljo Shift+Delete in Shift+Insert za izrezovanje in lepljenje ali pa Ctrl+C/Ctrl+X za kopiranje/izrezovanje in Ctrl+V lepljenje.

Vse našteto je seveda zelo uporabno, a to ne pomeni, da ni prostora za napredek. Odložišče, kamor se shranijo podatki po tem, ko izberete kopiranje ali lepljenje, je dolgo »držalo« le zadnji podatek, ostali pa so sproti brisali oziroma jih je nov prepisal. Ker pa bi včasih prišel prav tudi kak starejši, so se pričeli pojavljati različni programčki, urejevalniki odložišča, ki so shranjevali več podatkov in seveda omogočali dostop do njih. Ideja bila dobra in uporabniki s(m)o se pričeli spraševati, zakaj Microsoft tega ne vključi kar v sistem sam. In smo jim tudi pisali, a odgovora ni bilo.

No, nekaj let nazaj pa je le »počilo« in v Redmondu so napovedali, da bo takrat aktualen sistem Windows 10 kmalu dobil možnost dostopa do zgodovine Odložišča. In ga tudi je, do njega pa je bilo (in je še) mogoče dostopati preko kombinacije tipk Win+V. Podatke vanj nalagate kot običajno, torej s takšnim ali drugačnim kopiranjem in/ali izrezovanjem, ko pa hočete kak podatek prilepiti, izberete Win+V in na zaslonu se prikaže seznam vsebine Odložišča, iz katerega izberete želeno. Če recimo veste, da boste prenesli tri različne podatke, recimo dele besedila, vsakega posebej izberete in kopirate (recimo s Ctrl+C), nato se postavite na želeno mesto v ciljni dokument, izberete Win+V in iz seznama izberete želen del besedila in to se bo prilepilo na izbrano mesto. Praktično in zelo uporabno. In podatki so lahko tudi »kombinirani«, torej besedilo, slike in še kaj. Če med delom velikko prenašate podatke iz enega dokumenta v drugega, je Win-V nekaj, kar vam bo krepko olajšalo delo. A tu se stvar ne konča.

Zgodovina odložišča je namreč le del tega, kar se skriva pod kombinacijo Win+V. Kot lahko vidite na naslovni sliki, je na  vrhu okenca, ki se odpre, še nekaj možnosti. Večina je namenjena takšnim in drugačnim emotikonom, kar lahko raziščete sami, na tem mestu pa bi opozorili le na možnost, ki pride vsaj toliko prav kot zgodovina odložišča in to so posebni znaki. Poleg ikone/gumbka za Odložišče je gumb Simboli, pod katerim lahko najdete najrazličnejše posebne znake, ki ste jih do zdaj iskali preko Tabele znakov. Tu boste hitro našli različne oklepaje, polovičke, tretjine, promile in druge matematične znake, najrazličnejše puščice, oznake valut, posebne znake v različnih jezikih in še in še. Ste se recimo kdaj mučili z iskanjem krogca pri oznaki stopinj Celzija? No, to… In pri celotni stvari je izredno zanimivo to, da so v prvem razdelku prikazani znaki, ki ste jih nazadnje uporabili, kar je seveda še toliko bolj uporabno…•

preberite še to

Računalništvo
Zakrpanih 28 varnostnih lukenj

Zakrpanih 28 varnostnih lukenj

Izšel je Google Chrome 108, zadnja letošnja stabilna različica brskalnika

Računalništvo
Za »boljšejša« besedila

Za »boljšejša« besedila

Se včasih ne morete spomniti besede, ki bi bolje ponazarjala to, kar želite povedati?

Računalništvo
Vpraklicaj

Vpraklicaj

Ločilo, ki se ni prijelo, a bi ga, glede na dogajanje zadnja leta, lahko obudili…

Računalništvo
Bi radi bili astronavt?

Bi radi bili astronavt?

Verjetno ne boste, a s pomočjo te spletne strani boste prišli vsaj malo bližje.

Računalništvo
Končno »polni« Linux v Windows

Končno »polni« Linux v Windows

Windows Subsystem for Linux 2 (WSL 2) je po treh letih končno dočakal uradno različico.

Računalništvo
Vaš vodič za Black Friday

Vaš vodič za Black Friday

Promocijska vsebina
Preden vas prema...

Računalništvo
YouTubove »ročice«

YouTubove »ročice«

Vaš kanal na Youtubu je pred kratkim dobil nov, skrajšani naslov…

Računalništvo
Origami miška

Origami miška

Miška, ki je zložena debela le 4,5 mm… Za mobilne uporabnike vsekakor zanimivo.

Računalništvo
Ponovni zagon – pravi in napačen način

Ponovni zagon – pravi in napačen način

Ali je pri odpravljanju težav kakšna razlika med ugašanjem in ponovnim zagonom računalnika? Je! ...

Računalništvo
Nisem robot!

Nisem robot!

Kako neka spletna stran le iz tega, da izberete, da niste robot, ugotavlja ali res niste?

Računalništvo
Za manj spama

Za manj spama

Ena od rešitev, da vam ne »zasujejo« poštnega predala, je pošta za enkratno u...

Računalništvo
Hitra posodobitev

Hitra posodobitev

Programe na računalniku je mogoče najhitreje nadgraditi takole.