»Številne študije so pokazale, da lahko dojenčki okusijo in vonjajo že v maternici, vendar so temeljile na rezultatih po rojstvu, medtem ko je naša študija prva, ki je opazila te reakcije pred rojstvom,« je pojasnila Beyza Ustun iz britanske univerze Aston , glavna raziskovalka nove študije. »Zato menimo, da bi lahko ponavljajoča se izpostavljenost okusom pred rojstvom pripomogla k oblikovanju preferenc glede hrane po rojstvu, kar bi lahko bilo pomembno pri oblikovanju sporočil o zdravi prehrani in možnostih za izogibanje izbirčnosti ob odstavitvi.«
In kaj so naredili Beyza Ustun in sodelavci? Pozvali so nekaj več kot 100 nosečnic v zadnjem trimestru in s pomočjo 4D-ultrazvoka so snemali reakcijo zarodkov na različno vrsto vrsto hrane, ki jo je zaužila bodoča mamica. Ugotovili so, da so zarodki pri nosečnicah, ki so zaužile korenček, mnogo pogosteje naredili »smejoči se obraz«, pri tistih, ki so zaužile ohrovt pa pogosteje »jezen obraz« kot pri kontrolni skupini, ki ni zaužila ničesar.
»Menimo, da se plod ne odziva na 'sladek okus' kot tak, saj je sladkor v plodovnici v zdravi nosečnosti strogo nadzorovan,« je na Twitterju pojasnila Jackie Blissett, soavtorica študije. »Vendar bi se lahko plod odzival na druge stvari, kot so drugi okusi hrane in celo mamin odziv na hrano, ki ji ugaja.«
V nadaljevanju lahko na prvi sliki vidite nevtralen odziv pred zaužitjem korenčka in po njem, na drugi pa pred in po zaužitju ohrovta.
Študija je bila objavljena v publikaciji Psychological Science.
Vir: Univerza Aston