Korenček in ohrovt

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 5. 03. 2024 05:18:00, Kategorija: Trendi

Otroci že v maternici vedo, kaj jim je všeč in kaj ne…

Korenček in ohrovt
Večina mater vam bo povedala, da so bili njihovi dojenčki že v maternici neverjetno odzivni na določeno hrano ali pijačo. Je šlo za slučaj ali pa je bil občutek agresivnega brcanja ali vrtenja malčka nekaj minut po zaužitju določene hrane res posledica okusa? Vemo, da se brbončice pri plodu razvijejo približno v 14. tednu nosečnosti, obstajajo pa tudi dokazi, da lahko nekatere molekule okusa iz hrane preidejo v plodovnico. A tega, da zarodek dejansko to tudi okusi, znanstveniki niso mogli ne zanikati, ne potrditi. Do zdaj…

»Številne študije so pokazale, da lahko dojenčki okusijo in vonjajo že v maternici, vendar so temeljile na rezultatih po rojstvu, medtem ko je naša študija prva, ki je opazila te reakcije pred rojstvom,« je pojasnila Beyza Ustun iz britanske univerze Aston , glavna raziskovalka nove študije. »Zato menimo, da bi lahko ponavljajoča se izpostavljenost okusom pred rojstvom pripomogla k oblikovanju preferenc glede hrane po rojstvu, kar bi lahko bilo pomembno pri oblikovanju sporočil o zdravi prehrani in možnostih za izogibanje izbirčnosti ob odstavitvi.«

In kaj so naredili Beyza Ustun in sodelavci? Pozvali so nekaj več kot 100 nosečnic v zadnjem trimestru in s pomočjo 4D-ultrazvoka so snemali reakcijo zarodkov na različno vrsto vrsto hrane, ki jo je zaužila bodoča mamica. Ugotovili so, da so zarodki pri nosečnicah, ki so zaužile korenček, mnogo pogosteje naredili »smejoči se obraz«, pri tistih, ki so zaužile ohrovt pa pogosteje »jezen obraz« kot pri kontrolni skupini, ki ni zaužila ničesar.

»Menimo, da se plod ne odziva na 'sladek okus' kot tak, saj je sladkor v plodovnici v zdravi nosečnosti strogo nadzorovan,« je na Twitterju pojasnila Jackie Blissett, soavtorica študije. »Vendar bi se lahko plod odzival na druge stvari, kot so drugi okusi hrane in celo mamin odziv na hrano, ki ji ugaja.«

V nadaljevanju lahko na prvi sliki vidite nevtralen odziv pred zaužitjem korenčka in po njem, na drugi pa pred in po zaužitju ohrovta.


Študija je bila objavljena v publikaciji Psychological Science.

Vir: Univerza Aston

preberite še to

Trendi
Najstarejši zapornik na svetu

Najstarejši zapornik na svetu

Ni v zaporu ampak je že od leta 1899 priklenjen v - parku

Trendi
Prespal je cilj

Prespal je cilj

Pilot je med letom zaspal in zgrešil cilj za dobrih 45 kilometrov.

Trendi
Kaj počnemo z Zemljo?

Kaj počnemo z Zemljo?

Google Earth že nekaj časa ponuja funkcijo časovnega sprehoda skoti zgodovino posameznih področij

Trendi
Oglejte si osebno knjižnico Charlesa Darwina

Oglejte si osebno knjižnico Charlesa Darwina

Na spletu je bila pred kratkim objavljena celotna vsebina osebne knjižnice naravoslovca Charlesa Darwina,...

Trendi
Nad plastiko z mutiranim encimom

Nad plastiko z mutiranim encimom

Bakterijski encim iz komposta bi lahko pomagal k hitrejši in učinkovitejši reciklaži plastenk.

Trendi
»Izgini, ti pravim!«

»Izgini, ti pravim!«

Tako pa je videti najbolj jezna želva na svetu…

Trendi
Uporabimo uporabljeno in namestitev morske oaze v Piranskem zalivu
Trendi
Kontejnerski bazen

Kontejnerski bazen

Zakaj bi bazen vkopavali, če pa ga lahko spravimo v kontejner…

Trendi
Vsestransko električno kolo

Vsestransko električno kolo

Švedska Husquarna bo v kratkem poslala na trg novo serijo zmogljivih modelov električnih koles 2024 Gra...

Trendi
Kako bi nas zmečkalo…

Kako bi nas zmečkalo…

… če bi na različnih planetih naš avtomobil padla paleta lesa…

Trendi
Zabavna naključja

Zabavna naključja

Nekateri fotografi preždijo ure in celo dneve, da ujamejo tisti pravi trenutek, drugim pa se to posreči kar mi...

Trendi
Obrezovanje na višjem nivoju

Obrezovanje na višjem nivoju

6 metrov dolgo rezilo z desetimi noži, vse skupaj pa »vihti« helikopter…