Avtobus, ki pelje preko vas

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26.05.2016, Kategorija: Avto tech

Kitajci bodo začeli testirati avtobus, ki pelje po cesti a nad avtomobili. Ideja, ki daje avtobusom pravi šarm.

Avtobus, ki pelje preko vas T3 TECH

Javni prevoz na Kitajskem je zaradi ogromne naseljenosti velikih mest izredno obremenjen. Zato so se že pred časom domislili novega načina transporta, ki je letos tako daleč v razvoju, da bodo poleti začeli prva testiranja v praksi.

Osnovna ideja takšnega avtobusa je nastala že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, a je nihče ni pripeljal do ravni dejanskega izdelka. Gre za električni avtobus, ki je narejen tako, da pelje dva metra nad cesto, njegova največja hitrost pa je 60 km/h. Kako nad cesto? Pravzaprav je nad cesto le njegov prostor za potnike, njegova kolesa pa so na cesti, vendar tako, da ne motijo avtomobilov. Prototipu so dali ime »straddle bus« dokaj (neposrečen prevod bi bil »obkoračni« avtobus) ali »avtobus zemlja-zrak«, izdelalo pa ga je podjetje Transit Explore Bus.

Ideja avtobusa je, da se namesto kopanja drage podzemne železnice raje izkoristijo obstoječi prometni vzorci in se gradi na njih. Nov avtobus uporablja obstoječo infrastrukturo, ki jo je potrebno le prilagoditi, kar po ocenah snovalcev cenovno pomni to, da je tak sistem mogoče zgraditi za 60 % cene enakovredne podzemne železnice. In ker gre za električni avtobus, je vse skupaj še toliko bolj okolju prijazno.

Seveda se tudi okoli tega avtobusa zemlja-zrak pojavljajo nekatera vprašanja, na katera bo treba odgovoriti v praksi. Glede na to, da gre za preklopni avtobus, ki je skupaj dolg preko 60 m, je vprašanje počutja voznikov avtomobilov pod njim že lahko vprašljivo. Ko nad teboj pelje nekaj tako velikega, se človek verjetno res počuti nekoliko klavstrofobično. Drugo vprašanje je, kaj se zgodi, če je pred avtobusom kak kombi ali tovornjak? Glede na to, da pelje dva metra nad cesto to pomeni, da je omejen z njihovim premikanjem, to pa spet pomeni, stanja v prometnih zamaških. Razen če bo na poti avtobusa prepovedana vožnja vozil, višjih od dveh metrov.

A ideja je dobra in inovativna zato upamo, da bo uspešna.

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required