Nas bodo zdravniki tudi vohali?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 19.06.2016, Kategorija: Trendi

Znanstveniki v Texasu razvijajo poceni elektronski nos, ki bo analiziral izdihani zrak in postavljal diagnoze.

Nas bodo zdravniki tudi vohali? T3 TECH

Elektronski nosovi niso nič novega. A ti, ki so trenutno v uporabi, so precej veliki, predvsem pa dragi. Ekipa znanstvenikov teksaške univerze pod vodstvom Navneeta Sharme meni, da ni treba, da je tako in da je mogoče obstoječa integrirana vezja CMOS, ki se uporabljajo pri izdelavi telefonov in tablic, uporabiti tudi za izdelavo elektronskega nosu.

»Pokazali smo, da je mogoče izdelati cenovno ugoden elektronski nos, ki je sposoben zaznati celo vrsto vonjav,«, je povedal Sharma in nadaljeval, »ko nekaj vohamo, dejansko zaznavamo prisotnost molekul v zraku. Na enak način deluje tudi elektronski nos, s tem da zaznava molekule preko tako imenovane rotacijske spektroskopije.«

Tak elektronski nos lahko pride prav na celi vrsti področij, še posebej pa je zanimiva medicina. Izdihani zrak namreč vsebuje pline tako iz pljuč kot tudi iz želodca in z njegovo analizo je mogoče diagnosticirati celo vrsto težav različnih organov.

Ekipa ta trenutek pospešeno dela na izdelavi prototipa, ki naj bi bil za beta-testiranje na voljo v začetku leta 2018. Najprej bo na voljo za industrijska okolja, z razvojem pa se bo počasi razširil na zdravstvene ustanove in enkrat v prihodnosti mogoče tudi na domove.

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required