Facebook se je postaral!

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13.2.2018 3:23:00, Kategorija: Trendi

Glede na to, kako je nastal Facebook, predvsem pa iz katerega razloga, je beg najstnikov in hitro zviševanje števila uporabnikov, starih nad 55 let, dokaj zabaven podatek.

Facebook se je postaral!

Osnovna ideja Facebooka je bila izdelati storitev, ki bo omogočala digitalno druženje uporabnikov, predvsem seveda mladih. Tisti nekoliko starejši so ob tem zmajevali z glavo, saj je mularija non-stop visela na njem. Zadeva je šla tako daleč, da se je nekaj let nazaj začeli govoriti o pravi zasvojenosti z njim in mnogi strokovnjaki so opozarjali, da to ni zdravo in da je proti temu treba nekaj narediti. In se je kaj naredilo? Ne! Ravno nasprotno - vse skupaj zavilo v popolnoma nepričakovano smer.

Rezultati raziskave analitske hiše eMarketer v ZDA uporablja Facebook manj kot polovica najstnikov, starih med 12 in 17 let. In ta odstotek se bo v letu 2018 še zmanjšal. Napovedi govorijo o 9,3-odstotnem znižanju števila uporabnikov, starih manj kot 12 let, 5,6-odstotno znižanje tistih med 12 in 17 let ter 5,8-odstotno starih med 18 in 24 let. Odstotki se mogoče ne slišijo ravno visoki, a ker gre pri Facebooku, po podatkih iz zadnjega četrtletja 2017, za več kot 2 milijardi uporabnikov, številke niso prav majhne.

To, da mladi zapuščajo Facebook je seveda zanimiva novica, še bolj zanimiva pa je, da se dokaj hitro povečuje število uporabnikov, starejših od 55 let. Do konca letošnjega leta naj bi se njihovo število povečalo za več kot pol milijona.

Ta podatek Zuckerbergu in druščini ni niti najmanj všeč, saj so prihajajoče generacije nekaj, kar je v sodobnem svetu nujno potrebno pritegniti. Decembra so zato dali v obtok Messenger Kids, različico svojega klepetalnika, namenjenega  otrokom, premladim da bi uporabljali Facebook kot tak. Posebnost tega Messengerja je v tem, da lahko otroci preko njega komunicirajo le z osebami iz seznama, ki so ga sestavili in odobrili starši. Ker se zavedajo, da tak seznam ni ravno stoodstotno zanesljiva zaščita pred neželenimi kontakti, Facebook sodeluje tudi s šolami in malčkom nudi spletne tečaje varnosti. Takšno potezo bi sicer zlahka označili za prikrito samopromocijo, a je pri tem potrebno upoštevati gromozansko število uporabnikov, zato ideja »če že uporabljate našo storitev vedite, da na vas prežijo te in te nevarnosti« sploh ni neumna.

Vir: eMarketer

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice