Najdeno največje praštevilo do sedaj

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11.1.2018 5:33:00, Kategorija: Trendi

Kljub temu, da se zdijo grozno dolgočasna, so praštevila izredno pomembna. Posebej velika. Sedaj so našli takšno, ki ima kar 23 milijonov števk.

Najdeno največje praštevilo do sedaj

Številke so nekaj, kar se ne sliši kot nekaj, kar bi bilo treba iskati, mar ne? A ni tako. Ena od stvari, ki jo matematiki in matematični zanesenjaki iščejo, so praštevila. Če ste pozabili, kaj je to - gre za celoštevilčna števila, ki so deljiva le z 1 in sama s seboj. 2 in 3 sta recimo praštevili, 4 pa ne, saj ga je poleg 1x4 mogoče zapisati tudi 2x2, torej je, poleg z 1 in štiri, deljivo tudi z 2. Dokler gre za majhna števila ročna metoda še nekako gre, če pa recimo hočemo ugotoviti ali je število 237703 praštevilo, se bomo precej namučili preden ugotovimo, da ni, saj je deljivo s 467 in 509. V teh primerih je treba ubrati strojno, torej računalniško pot.

Eden od takšnih projektov, ki se financira s pomočjo skupinskega financiranja, se imenuje Great Internet Mersenne Prime Search ali na kratko GIMPS, gre pa za skupino ljudi, ki išče in preverja nova praštevila s pomočjo posebnega namenskega programa. No, tale GIMPS je sedaj odkril novo največje praštevilo, ki so mu nadeli kodno ime M77232917. Zakaj kodno ime in ne kar številka sama? Zato, ker bi jo pisali presneto dolgo – ima namreč kar 23 milijonov števk. Točneje 23.249.425.

Število je 26. decembra 2017 našel elektroinženir Jonathan Pace, njegov računalnik s procesorjem Intel i5-6600 pa je potreboval kar tri dni računanja samo za to, da je preveril ali gre dejansko za praštevilo. Od takrat so preverjanej izvedli tudi drugi in ugotovili, da gre dejansko za praštevilo.

In za kaj je takšno število uporabno? Pravzaprav ne za prav dosti. Ta trenutek je vse skupaj videti le kot nekaj, kar razveseljuje le matematike in matematične zanesenjake. Na drugi strani pa je res tudi to, da nas praštevila niso najbolj zanimala dokler se ni ugotovilo, da so izredno dobrodošla v računalniškem šifriranju podatkov oziroma v kriptografskih algoritmih. To pa je nekaj, kar je vedno bolj pomembno, mar ne?

Če je za vas oznaka M77232917 premalo, si lahko na tej povezavi snamete besedilno datoteko, v kateri je zapisano vseh 23 in drobiž milijonov znakov. In ja, datoteka je seveda velika 23 megabajtov.

Vir. GIMPS

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice