Ekipa Ducati Lenovo: Inovacije, ki bodo poskrbele za razburljivo svetovno prvenstvo v razredu MotoGP

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 25. 01. 2024 05:17:00, Kategorija: Avto tech

Promocijska vsebina
Ducati Corse nadaljuje z inovacijami, podprtimi z visoko zmogljivo tehnologijo podjetja Lenovo, optimizirano za umetno inteligenco.

Ekipa Ducati Lenovo: Inovacije, ki bodo poskrbele za  razburljivo svetovno prvenstvo v razredu MotoGP
Začenja se še ena sezona MotoGP in ekipa Ducati Lenovo Team se pripravlja na nove preizkušnje na dirkališčih. Na dogodku Ducati Corse »Champions on the track« v Madonni di Campiglio v Italiji je Lenovo predstavil nove naprave in tehnologije, ki bodo ekipi pomagale v boju za naslov prvaka med dirkači in konstruktorji v letu 2024.

»Navdušeni smo, da bomo z ekipo Ducati Corse začeli novo prvenstvo MotoGP, ki temelji na uspešni sezoni 2023, v kateri so se pokazali napredki tako na področju tehnologije kot zmogljivosti na stezi, vrhunec pa je dosegel Francesco Bagnaia, ki si je drugo leto zapored zagotovil naslov svetovnega prvaka med dirkači MotoGP. Nedvomno bo tudi letos dirkanje zahtevno, mi pa bomo z veseljem nadaljevali sodelovanje z ekipo ter z našo inovativno tehnologijo in storitvami dvignili letvico visokih zmogljivosti. Cilj ni le boj za naslov, temveč tudi to, da tehnični napredek, razviti za dirkališče, postane dostopen vsem, na primer v okviru Ducatijevega portfelja cestnih motociklov,« je komentiral Luca Rossi, predsednik skupine Lenovo Intelligent Devices Group.

Lenovo je že od leta 2018 tehnološki partner ekipe Ducati Corse in ji zagotavlja najsodobnejšo tehnologijo, s katero lahko podatke spreminja v uporabne vpoglede, izvaja zapletene simulacije in sprejema strateške odločitve v nekaj sekundah.

V tehnološko usmerjenem kraljestvu MotoGP je sposobnost razumevanja podatkov in njihove uporabe za strateško odločanje bolj ključna kot kadarkoli prej. Ducati Corse med vsakim dirkaškim vikendom zbere skupaj 100 GB podatkov z osmih dirkaških motociklov Ducati Desmosedici GP, ki dirkajo na stezi in od katerih je vsak opremljen s približno 50 senzorji. Da bi še izboljšali analizo podatkov na dirkališču, bo v sezoni 2024 v garaži ekipe Ducati Lenovo uvedena hiper konvergenčna infrastruktura Lenovo ThinkAgile (HCI). Zmogljiva in prilagodljiva platforma Lenovo bo ekipi pomagala hitro analizirati ogromne količine podatkov, po zaslugi robnih strežnikov Lenovo ThinkSystem SE350 pa bo spodbujala mobilnost in zanesljivost tudi v težkih pogojih dela.

Ta infrastruktura, optimizirana za umetno inteligenco, bo poganjala Ducatijeva orodja za globoko učenje in strojno učenje, ki se uporabljajo za izboljšanje zmogljivosti, zanesljivosti in varnosti Ducatijevih dirkalnih motociklov, pa tudi za analizo podatkov, zbranih s senzorjev na motociklih in ob dirkališčih, ter njihovo primerjavo z občutki dirkačev.

Podatki se ne analizirajo samo na dirkališču: Ducati Corse uporablja tudi oddaljeno garažo Ducati Lenovo, ki inženirjem v Borgo Panigale (Bologna) omogoča prejemanje podatkov iz garaže v realnem času, izvajanje kompleksnih analiz in nemoteno sodelovanje z ekipo na terenu za optimizacijo nastavitev motociklov, preden se ti vrnejo na stezo. Za dodatno povečanje produktivnosti in sodelovanja na daljavo so bili prostori Ducati Lenovo Remote Garage na sedežu podjetja Ducati v celoti prenovljeni s široko paleto strojne opreme Lenovo, vključno z monitorji, delovnimi postajami in številnimi dodatki.

Ekipe inženirjev na sedežu podjetja Ducati so zadolžene tudi za simulacije aerodinamike in dinamike tekočin, ki jih poganja tehnologija HPC (High Performance Computing), ki temelji na strežnikih Lenovo ThinkSystem SD530, SR630 in SR650. Lenovo infrastruktura HPC bo še naprej igrala ključno vlogo pri inoviranju dirkalnikov in izboljšanju zmogljivosti na dirkališču, zahvaljujoč vgrajenemu pospeševanju umetne inteligence za delovne obremenitve in optimizaciji za hitrejšo analizo podatkov. Poleg tega je Ducati Corse za soočanje z nenehno razvijajočimi se potrebami hitrega športa s podjetjem Lenovo podpisal pogodbo o nudenju rešitev v oblaku (Cloud Solution Provider – CSP), ki omogoča, da so dodatne zmogljivosti in storitve na voljo na zahtevo prek javne storitve v oblaku za hitro prilagajanje nepredvidljivim konicam, hkrati pa racionalizira delovanje, pri čemer je Lenovo edina tehnološka kontaktna točka dirkaške ekipe.

V takšnem okolju široka paleta delovnih postaj, osebnih računalnikov, tabličnih računalnikov in monitorjev Lenovo omogoča zaposlenim na vseh ravneh organizacije, od sedeža podjetja do inženirjev ob progi, izboljšanje delovanja, sodelovanja in analize podatkov. Mobilne delovne postaje Lenovo ThinkPad P1 spremljajo inženirje ekipe do štartne rampe, do vsega le nekaj minut pred dirko, ko se dokončno nastavijo dirkaški motocikli za dirko.

Še več, Lenovo tehnologija bo kmalu križarila tudi po stezi: v sezoni 2024 ekipa Ducati Lenovo uvaja inovativno rešitev za izvajanje geodetskih meritev na stezi, ki jo poganja delovna postaja Lenovo ThinkStation P360 Ultra. Inženirji Ducati Corse so razvili avtonomno vozečega robota s širokim naborom inercialnih in optičnih senzorjev, ki bo na začetku dirkaškega vikenda potoval po stezi in ekipi omogočil, da pridobi digitalno kopijo dirkališča, ki bo čim bolj podobna resničnosti. Visoko zmogljiva, kompaktna delovna postaja Lenovo bo ekipi Ducati Corse omogočila zbiranje in analizo skupno 200 GB podatkov na posamezno dirkališče – tako bo lahko ekipa Ducati Corse vsako sekundo prejela do 2,6 milijona podatkovnih točk (255 MB/s) zgolj iz senzorjev LiDAR (Light Detection And Ranging).

»Začetek sezone MotoGP 2024 je zelo vznemirljiv. Po izjemnem letu se želimo znova dokazati. Ob strani nam ponovno stoji Lenovo, ki je poleg tega, da je uradni partner ekipe, tudi pomemben tehnološki partner, s katerim smo dosegli velik napredek in pomembne preboje na stezi. Ducati in Lenovo imata podobni filozofiji, ki nas spodbujata, da vedno stremimo višje in si nenehno postavljamo nove in ambiciozne cilje. Že vrsto let sodelujemo, da bi zmagovali na stezi in zunaj nje, in to bomo počeli tudi v prihodnje z enako odločnostjo, tudi zaradi novih priložnosti, ki jih ponujajo tehnologije AR in VR. Vse je pripravljeno, da 10. marca v Katarju poženemo motorje in skupaj z vsemi Ducatisti znova navijamo #ForzaDucati!« je komentiral Claudio Domenicali, izvršni direktor družbe Ducati Motor Holding.

Inovacije so v dirkaškem športu stalnica, zato obe podjetji nenehno raziskujeta, preizkušata in izvajata nove zamisli in tehnologije s splošnim ciljem zmagovati na dirkališču in zunaj njega. V prihodnosti Ducati Corse preučuje priložnosti, ki jih ponujajo tehnologije AR in VR, ter storitve Lenovo, da bi lažje dosegel svoje trajnostne cilje in pridobil prilagodljivost, potrebno za soočanje z izzivi nenehno spreminjajočega se sveta motošporta.

www.lenovo.si

preberite še to

Avto tech
Nova Opel Frontera

Nova Opel Frontera

Promocijska vsebina
Prostoren in zabaven SUV, na voljo tudi s povsem električnim pogonom.

Avto tech
Bi se šli karting paintball?

Bi se šli karting paintball?

Voznik Formule je je zadevo opisal kot »Mario Kart v živo«

Avto tech
Ležeči policaji po švedsko

Ležeči policaji po švedsko

Hitrostne ovire so uspešne pri upočasnjevanju prometa, a zaradi njih trpijo tudi podvozja avtomobilov, ...

Avto tech
Koga bi pa vi povozili?

Koga bi pa vi povozili?

Dva milijona ljudi misli, da naj avtonomni avtomobili, če že morajo koga, povozijo starejše…

Avto tech
Citroënova sabotaža

Citroënova sabotaža

Zanimiva zgodba o tem, kako je podjetje med II. svetovno vojno na genialen način nagajalo Nemcem.

Avto tech
Hitrostne ovire so lahko tudi…

Hitrostne ovire so lahko tudi…

Hitrostne ovire so lahko koristne, a le, če so ustrezno postavljene. Če ne…

Avto tech
Kako umiriti promet

Kako umiriti promet

Če ne gre drugače, z optičnimi prevarami. Nekatere so zabavne, nekatere pa preprosto – zlobne. Kot je na...

Avto tech
Na vodni pogon do 260 km/h v štirih sekundah

Na vodni pogon do 260 km/h v štirih sekundah

Tale tricikel poganja čisto navadna voda, ki ga do 100 km/h požene v 0,55 sekunde.

Avto tech
Električna mobilnost

Električna mobilnost

Promocijska vsebina
Vstopni baterijski električni model bo Škoda Epiq

Avto tech
Kaj je v airbagu?

Kaj je v airbagu?

Varnostna blazina ali airbag je v bistvu vreča, ki se ob trku izredno hitro napihne. Toda kaj jo tako hitro na...

Avto tech
Dušik ali zrak?

Dušik ali zrak?

Nekateri avtomobilske pnevmatike namesto z zrakom polnijo z dušikom. Zakaj? Zato!