Nemogoči hamburger

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 27. 08. 2016 07:29:16, Kategorija:

Videt je kot govedina, vonj ima po govedini, okus ima po govedini, le da je čisto rastlinski. In z malo kemije…

Nemogoči hamburger
Imenuje se Nemogoči burger (Impossible burger) in je na prvi pogled videti kot vsak običajen hamburger – mesni polpet, pečen na žaru in, skupaj z zelenjavo in dodatki vstavljen med dva kosa kruha. A ni tako – v tem burgerju ni mesa ampak je vse v njem rastlinskega izvora. Sliši se kot vegetarijanski hamburger, ki jih poznamo že sedaj in za katere nekateri trdijo, da imajo enak okus kot tisti mesni, a vsak, ki je zadevo poskusil ve, da ni tako. Pri Nemogočem burgerju pa naj bi bilo dejansko tako, tako da se vam ne bo potrebno pretvarjati. Mesni polpet je videti kot pravo meso, vonj ima po mesu in tak naj bi bil tudi okus.

Sliši se kot raj za zagovornike vegetarijanstva, a malce bolj podoben pogled na stvar razkrije, da gre za praktično laboratorijsko izdelavo tega mesnega nadomestka. Polpet je izdelan iz pšenice, kokosovega olja, krompirjevih proteinov in hema. Verjetno poznate vse razen tistega zadnjega. Kaj za vraga je hem? Strokovno bi zadevi rekli, da gre za nebeljakovinski del polipeptidne verige, ki je sestavni del hemoglobina. Preprosteje rečeno pa gre za spojino, ki vsebuje železo in je del bolj znanega hemoglobina – torej »barvila«, ki daje naši krvi rdečo barvo, saj se hem ob stiku s kisikom obarva rdeče. Hem je mogoče najti tudi v rastlinah, bogatih z dušikom, od koder naj bi ga za ta burger tudi proizvajali. In ta hem daje Nemogočemu burgerju tudi videz, vonj in okus pravega mesa.

Vse skupaj je torej bolj Laboratorijski kot Nemogoči burger, a nekaterih to očitno ne moti, saj naj bi imela restavracija Momofoku Nishi v New Yorku z njim kar precej prometa, kljub temu da stane 20 USD. Če se bo nadomestek pokazal za uspešnega, naj bi ga kmalu začeli nuditi tudi v drugih restavracijah, kar bo verjetno znižalo ceno, prav tak pa naj bi ga uporabili kot nadomestek drugih vrst mesnih izdelkov.