Ponarejeni zrezek

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13. 01. 2020 06:49:00, Kategorija:

Špansko podjetje razvija »goveji« zrezek iz graha in morskih alg.

Ponarejeni zrezek

Z rastlinskimi nadomestki oziroma »ponarejenim mesom« se ne ukvarjajo le Američani. Špansko zagonsko podjetje Nova Meat prav tako poskuša izdelati »zdravo in okolju prijazno alternativo mesu«, njihov pristop pa se od ameriškega razlikuje po tem, da ne razvijajo alternative mletemu mesu, kot to delajo pri Impossible Food ampak poskušajo narediti kar celoten zrezek, ki bi bil tako po okusu ko tudi po teksturi enak pravemu, govejemu. Teksturo je, za razliko od okusa, precej težje »ponarediti«, zato ustanovitelj podjetja Giuseppe Scionti meni, da bi končni izdelek lahko v restavracije in supermarkete prišel v nekaj letih.

Steak 2.0, kot se trenutno imenuje »razvojna različica« zrezka, je 3D-natisnjen zrezek, material, iz katerega ga tiskajo pa je izdelan iz graha, morskih alg in soka rdeče pese. Trenutna cena 50-gramskega zrezka je okoli 1,35 €, kar je primerljivo s pravim zrezkom, Scionti pa meni, da bi lahko cena po tem, ko bo stekla masovna proizvodnja, bila nižja.

Bi ljudje kupovali takšne zrezke? Če sodimo po uspehu Nemogočih burgerjev in velikega zanimanja za Nemogočo svinjino, o čemer smo na t3tech že pisali, je goveji zrezek, mati vseh zrezkov, obsojen na uspeh… Če…


Vir: Nova Meat, naslovna slika je simbolična