Ali bo hiter disk SSD izboljšal vašo igralno zmogljivost?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 07. 2023 03:49:00, Kategorija: Računalništvo

Promocijska vsebina
Disk SSD je ogromna sprememba v dobro stran...

Ali bo hiter disk SSD izboljšal vašo igralno zmogljivost?
Nekateri se raje podajo na ekstremno potovanje, drugi se sončijo ob bazenu v elegantnem hotelu, nekateri pa se raje preprosto sproščajo doma. V tem članku se bomo osredotočili na zadnjo skupino ljudi. Če ste se med dopustom odločili podati na igričarski maraton in nadoknaditi vse zamujeno iz kupa iger, ki ste jih kupili, a skoraj nikoli igrali, morate poskrbeti za ustrezne pogoje in udobje.

Disk SSD je ogromna sprememba v dobro stran
Seveda pa je najpomembnejša strojna oprema. Medtem ko je v primeru konzol dovolj, da se odločite za zadnjo generacijo, so tisti, ki raje igrajo na osebnih računalnikih, pred nekoliko večjim izzivom. Če vaš računalnik zmrzne in deluje počasi, vam ni treba takoj zamenjati grafične kartice ali procesorja, kar je lahko izjemno drago. Zamenjava diska je lahko rešilna bilka, še posebej, če je vaš računalnik opremljen s tehnološko zastarelim trdim diskom. Sodobni diski SSD neverjetno izboljšajo udobje vsakodnevne uporabe računalnika in igranja iger.

Kar vas bo najbolj presenetilo, je čas nalaganja. Kot so dokazali številni testi, je razlika več kot očitna. Če izberete disk Samsung 990 PRO SSD, ki ima hitrost branja do 7450 MB/s, lahko računate na znatno pospešitev delovanja. Tiste, ki cenite sodoben dizajn, bo morda pritegnil disk 990 PRO Heatsink. Ima enake tehnične parametre vendar ima dodatno vgrajeno hlajenje v obliki hladilnega telesa. Za privlačen videz strojne opreme je Samsung poskrbel z dodatno osvetlitvijo ozadja, ki bo popestrila vaš računalnik. Treba je omeniti, da je disk popolnoma združljiv s konzolo PlayStation 5 in vam lahko pomaga, če imate težave s pregrevanjem konzole.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako velika je razlika v nalaganju na primeru igre Spider-Man Remastered. Za test je bil uporabljen disk SSD Samsung 970 EVO.


Po prehodu z diska HDD na SSD lahko pričakujete tudi rahlo izboljšanje zmogljivosti v smislu hitrosti sličic. To sicer ne bo osupljiva razlika, vendar bi morali glede na vrsto igre opaziti povečanje za nekaj sličic. Hitrejši disk prav tako preprečuje nenaden in trenuten padec zmogljivosti, do katerega lahko pride med nalaganjem igre. V primeru tekmovalnih iger za več igralcev, kjer šteje vsaka sekunda, je to lahko več kot pomembno. Še več, s hitrejšim diskom boste lahko prvi prišli v čakalnico in na primer izbrali svoj najljubši lik, preden bi ga lahko izbrali drugi. Pri nekaterih igrah, zlasti tistih z velikimi odprtimi svetovi, boste morda opazili tudi subtilno izboljšanje kakovosti vizualnih elementov.

Poleg tega diski SSD igralcem ponujajo nekaj manjših prednosti. Igre se bodo namestile veliko hitreje, kar je uporabno, če želite preizkusiti več iger v kratkem času. Hitrost zagona iger in nalaganja več zemljevidov ali lokacij bo prav tako dramatično izboljšana. Diski SSD so prav tako manj nagnjeni k okvaram, kar vam daje dodaten občutek varnosti, četudi le v smislu shranjevanja napredka pri igranju.

Diski SSD igralcem ponujajo tudi nekaj manjših prednosti. Igre se bodo namestile veliko hitreje, kar je uporabno, če želite preizkusiti več iger v kratkem času. Hitrost zagona iger, nalaganja več zemljevidov in lokacij bo prav tako izboljšana. Diski SSD so prav tako manj nagnjeni k okvaram, kar zagotavlja dodaten občutek varnosti, zlasti ko gre za shranjevanje napredka pri igranju.

Udobje se skriva v podrobnostih!
V preteklosti so imeli diski SSD manj razpoložljivega prostora za shranjevanje, vendar to že zdavnaj ne velja več. Omenjeni diski Samsung NVMe zdaj imajo do 2 TB prostora, tako da vam ne bo treba skrbeti, kam boste shranili svoje najljubše igre. Ne pozabite, da če lahko izberete, kam želite namestiti določeno igro, na disk HDD ali SSD, bo druga možnost vedno boljša izbira. Če imate možnost, izberite strojno opremo, ki temelji na tehnologiji NVMe.

Skratka, hiter disk SSD bo znatno izboljšal ne le celotno računalniško izkušnjo, ampak tudi zmogljivost pri igranju iger. Z izbiro zanesljivega diska SSD zaupanja vrednega proizvajalca lahko zagotovite, da se bodo vaše igre zagnale in naložile hitreje. Poleg tega lahko pride do rahlega izboljšanja zmogljivosti, kar zagotovi nekaj dodatnih sličic na sekundo med igranjem. To je morda najenostavnejši način za izboljšanje užitka med preživljanjem počitnic ob raziskovanju različnih svetov video iger. ▪

preberite še to

Računalništvo
Presneti presledki

Presneti presledki

Kako se »profesionalno« znebiti odvečnih presledkov v Wordovem dokumentu

Računalništvo
Bo Bluetooth zamenjal NearLink?

Bo Bluetooth zamenjal NearLink?

Najverjetneje ne, a ne zaradi tehnologije ampak zaradi geografije…

Računalništvo
Najstarejši hrošč

Najstarejši hrošč

Najstarejši še aktivni računalniški hrošč je nastal že davnega leta 1974.

Računalništvo
Z nekaj tipkami do vsot

Z nekaj tipkami do vsot

Excelova kombinacija tipk, ki vam bo precej olajšala življenje

Računalništvo
Prvi hrošč je bil – molj

Prvi hrošč je bil – molj

Izraz programski hrošč je nastal že pred 76 leti

Računalništvo
Brisanje »navlake«

Brisanje »navlake«

Microsoft obljublja, da bo kmalu mogoče odstraniti nekatere njihove aplikacije, ki jih do zdaj ni bilo mogoče.

Računalništvo
Pevska razširitev

Pevska razširitev

Pevci in tisti, ki igrate kak inštrument, boste zelo veseli te razširitve za Google Chrome.

Računalništvo
Dinamično zaklepanje

Dinamično zaklepanje

Računalnik lahko zaklenete tudi s pomočjo telefona… in to samodejno…

Računalništvo
Kje sta novi tipki?

Kje sta novi tipki?

Kaj se je zgodilo z napovedanima novima tipkama na tipkovnici?

Računalništvo
Teams v kratkem »samostojen«

Teams v kratkem »samostojen«

Microsoft se odziva na evropske pomisleke glede konkurence in napoveduje spremembe storitev Microsoft 365 in O...

Računalništvo
Skype še živi!

Skype še živi!

Predogled nove različice programa Skype s kupom novosti.

Računalništvo
Paradni konj kmalu v različici s 4 TB

Paradni konj kmalu v različici s 4 TB

Če iščete dober SSD disk NVMe na osnovi PCIe 4.0 je Samsung 990 PRO nekaj, o čemer skoraj morate razmis...