Odgovor na »krajo« TikToka

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 5. 08. 2020 04:58:00, Kategorija: Računalništvo

Kitajci se s Trumpovo zahtevo po prodaji dela TikToka seveda ne strinjajo

Odgovor na »krajo« TikToka

O tem, da Trumpova administracija namerava od kitajskega podjetja ByteDance, ki je lastnik TikToka zahtevati, da to odproda ameriški del storitve ali pa svoje poslovanje v ZDA ukine, smo pisali pred nekaj dnevi. Namera se je uresničila, znan pa je tudi rok, 15. september. Če TikTok ne bo prodan ameriškemu kupcu, bo TikTok v ZDA (pa ne le tam) ukinjen.

Osnovna ideja je pravzaprav bila ukinitev TikToka, a ker ByteDance v Ameriki zaposluje preko 1000 ljudi, od njega pa živi kar nekaj ponudnikov vsebin, je tamkajšnja podružnica seveda kar nekaj vredna, je Microsoft predlagal drugo idejo – da bi on odkupil ameriški delež storitve. Pa ne le ameriškega ampak tudi kanadskega, avstralskega in novozelandskega. O tem so obvestili predsednika Trumpa, ki se je z idejo strinjal a zahteval, da se »ključna vsota denarja« vplača v ameriški proračun.

In kako so se odzvali Kitajci? Z idejo se seveda ne strinjajo. »Predsednik Trump nekoč veliko Ameriko spreminja v roparsko državo!« je tvitnil Hu Xijin, urednik kitajskega časopisa Global Times, z njim pa se strinjajo tudi nekateri ameriški mediji. Charlotte Jee iz MIT Technology Review, je za BBC dejala, da gre za »posle, podobne mafijskim«, saj Trump z grožnjami najprej zbija ceno podjetju, potem pa zahteva še delež od prodaje. Poleg tega je zelo vprašljivo ali je tak delež, ki naj bi ga dobila država, sploh legalen. Svojega pa niso povedali le mediji ampak tudi  kitajska država, ki je napovedala da »kraje« TikToka ne bodo gledali križem rok in da obstaja »veliko načinov«, kako odgovoriti.


Vir: Global Times, China Daily

[Originalna novica, 2. avgust 2020]
Ameriški mediji poročajo, da naj bi Trumpova administracija že prihodnji teden od kitajskega podjetja ByteDance, ki je lastnik TikToka zahtevalo, da odproda ameriški del storitve ali pa svoje poslovanje v ZDA ukine. Ker ByteDance v Ameriki zaposluje preko 1000 ljudi, od njega pa živi kar nekaj ponudnikov vsebin, je tamkajšnja podružnica seveda kar nekaj vredna, zato je prodaja precej bolj verjetna od ukinitve. Prvi pogovori naj bi že stekli, najresnejši kupec pa naj bi bil Microsoft.

In zakaj je TikTok Trumpu trn v peti? Uradno naj bi šlo za skrbi, da bi osebni podatki Američanov pristali pri Kitajcih, ki bi jih potem lahko zlorabili. ByteDance, ki ima mimogrede ameriškega izvršnega direktorja, seveda trdi, da to ni res. V dokaz so ameriškim strokovnjakom ponudili vpogled v programsko kodo storitve in spremljanje upravljanja podatkov v realnem času, a je ponudba menda naletela na gluha ušesa. Pravi razlogi so seveda trgovinska vojna, v katero Trump skriva tudi lastne  napake glede odziva na koronavirus in za vse skupaj krivi Kitajce.

Američani pa niso edini, ki svoja politična vprašanje rešujejo na tak način. Pred kratkim so TikTok na svojem ozemlju prepovedali tudi Indijci, ki navajajo enake argumente kot Američani, v ozadju pa naj bi šlo za posledico ozemeljskih sporov okoli Ladaka v Himalaji.

To, da je TikTok v ZDA v težavah, je seveda voda na mlin konkurenci. Facebook je že zagnal svojo storitev Reel, ki naj bi pritegnila tvorce vsebin, storitev objavljanja kratkih videoposnetkov pa v svoji aplikaciji že testira tudi YouTube.

Vir: Windows Central, Twitter

preberite še to

Računalništvo
Delujejo tudi programi!

Delujejo tudi programi!

Program Vaš telefon v Windows 10 po novem omogoča tudi zagon androidnih aplikacij z vašega telef...

Računalništvo
Nvidia kupuje Arm

Nvidia kupuje Arm

S 40 milijardami dolarjev gre za največji posel v polprevodniški zgodovini.

Računalništvo
Proti globokim lažnim novicam

Proti globokim lažnim novicam

Tudi Microsoft v boj za to, da bomo znali ločiti med originali in ponaredki.

Računalništvo
Zajemanje iz Edgea

Zajemanje iz Edgea

Microsoft testira Web Capture, orodje za zajem slike v brskalniku Edge.

Računalništvo
Brez zvoka in/ali slike

Brez zvoka in/ali slike

Microsoftov komplet PowerToys bo kmalu dobil še eno koristno orodje.

Računalništvo
Počasni seznami

Počasni seznami

Microsoft naj bi naslovil počasno odpiranje skočnih seznamov.

Računalništvo
Sprotni realizem, ki smo ga čakali

Sprotni realizem, ki smo ga čakali

Tehnologija sledenja žarku že daje dobre rezultate tudi pri sprotnem delu.

Računalništvo
Kako hitro vas lahko shekajo?

Kako hitro vas lahko shekajo?

Kak vpliv ima dolžina gesla in vrsta znakov na hekanje z »nasilnim ugibanjem«

Računalništvo
Pospešeni WD Passporti

Pospešeni WD Passporti

Novi prenosni diski SSD bodo predvsem precej hitrejši od obstoječih. Pa tudi večji…

Računalništvo
25 let Windows 95

25 let Windows 95

Na včerajšnji dan pred 25 leti je izšel eden najpomembnejših operacijskih sistemov v zgod...

Računalništvo
Nov internetni rekord

Nov internetni rekord

Znanstvenikom je podatke uspelo poslati s 178 terabiti v sekundi.

Računalništvo
Konec klasike

Konec klasike

»Klasični« Facebook bo septembra dokončno prevzel novo obliko.