Xbox One S

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 5. 10. 2016 10:24:24, Kategorija: Testi

Microsoft se vrača na igričarski trg z manjšo in občutno bolj stilsko konzolo. Vprašanje pa je, ali je nadgradnja vredna vašega denarja.

Xbox One S
Xbox One S je na pogled precej bolj dopadljiva naprava. Konzola je precej manjša od predhodnice, ima čiste linije in svetlo barvno shemo, kar ji zagotavlja moderne oblikovne standarde. Druga stvar, ki izstopa, je luknjičasta površina na večini zgornjega dela in na stranskih delih konzole. Ni več prisotnih grdih črnih industrijskih stilskih primesi, ki smo jih bili vajeni na Xbox One. Luknjičavost ohišja pa se nadaljuje tudi na zadnji del sistema, kjer se nahajajo reže za večjo zračnost in boljše hlajenje konzole.

Microsoft se je vedno dobro odrezal na področju nameščanja naprav in tudi tokrat ni nič drugače, takoj ko boste pritisnili gumb Xbox, se boste namreč znašli v procesu nameščanja, vse pa poteka tekoče in brez težav, tudi združevanje konzole z vašim domačim omrežjem. Jasno je tudi, da se bo pričel Xbox One S, takoj ko ga boste priklopili na internet, samodejno nadgrajevati. Kar pa je nujno, če boste želeli izkoristiti njegove zmogljivosti predvajanja Blu-rayev in pretakanja medijskih vsebin v ločljivosti 4K Ultra HD.

PREDVAJANJE V 4K ULTRA HD
Te značilnosti se moramo dotakniti, saj bo veliko uporabnikov kupilo konzolo prav zaradi nje. Le kdo bi sicer zamenjal stari Xbox One zgolj zaradi lepše zunanjosti in novega nadzornega ploščka? One S namreč ob malo boljšem videzu iger na zaslonu za prave igričarje ne ponuja ničesar drugega ...

Različica, ki smo jo testirali, ima ceno okoli 400 € in je bila opremljena s spominsko kapaciteto 2 TB. Izkušnja ločljivosti 4K, ko se je Xbox One S enkrat nadgradil in so se naložile vse potrebne aplikacije, je bila odlična. Za začetek bo sistem samodejno zaznal, če boste imeli nanj priključen televizor z ločljivostjo 4K, in vas prosil, da temu primerno nastavite ločljivost. Ko bo slednja na vrednostih 3.840 x 2.160 pik, bo predvajanje ali pretakanje vsebin 4K skrajno preprosto – le zagnati boste morali primerno aplikacijo, kot je Netflix ali Amazon Prime, ali pa naložiti 4K Ultra HD Blu-ray plošček. In že boste lahko uživali v brezhibni visoki ločljivosti.

Se spomnite tistega velikega trdega diska, o katerem smo pisali malo prej? Ne, presenetljivo ni na voljo vseh 2 TB, saj operacijski sistem in potrebne datoteke zasedejo 400 GB, tako da ostane za shranjevanje iger in medijskih vsebin na voljo »le« 1,6 TB. Ali je to problematično? Niti ne. S hitro kalkulacijo smo izračunali, da to omogoča namestitev 30 zahtevnih iger, kar bo verjetno zadostovalo večini uporabnikov.

KUPITI ALI NE KUPITI?
Najpomembnejše vprašanje se seveda glasi, ali bi morali še ta trenutek steči v trgovino in kupiti Xbox One S? Odgovor ni enostaven in je odvisen od vašega trenutnega igričarskega sistema ter od vaših zahtev na tem področju v prihodnosti. Če nameravate doma imeti zbirko Blu-rayev ločljivosti 4K Ultra HD Blu-ray in iščete dostopni predvajalnik, ki bo hkrati tudi pretočna naprava v ločljivosti 4K in domača igralna konzola, potem je Xbox One S odlična izbira. Drugače pa, če doma že imate konzolo Xbox One ali pa če zaenkrat še niste skočili na vlak 4K TV in se vam ne mudi s pretakanjem in predvajanjem vsebin v tej ločljivosti, potem Xbox One S ni najbolj primerna naprava za vas.

OCENA
Pozitivno: Bolj čist in vitek stil, velika spominska kapaciteta, preoblikovan brezžični nadzorni plošček, vgrajen napajalnik, podpora 4K in HDR, tekoče pretakanje.

Hmmm: Če se vam ne mudi k prehodu na ločljivost 4K, potem konzola ni nujen nakup, saj igranje na njej ni opazno bolje kot na Xbox One.

preberite še to

Testi
Za čiste prostore in zrak

Za čiste prostore in zrak

Xiaomi ima v svojem naboru dve zanimivi »čistilni napravi« - eno za tla in eno za zrak.

Testi
Tablica, ki daje veliko

Tablica, ki daje veliko

Tablični računalnik Xiaomi Pad 5 nudi odličen zaslon, kakovosten zvok, zmogljivo baterijo in še kaj.

Testi
Ne, ni strelski obračun…

Ne, ni strelski obračun…

… to je dobrodošlica, ki vam jo »izreče« čevljekljun, ko je vesel, da vas vidi&helli...

Testi
Česa ne bo šlo igrati

Česa ne bo šlo igrati

Sony je končno razkril, katere igre ne bodo delovale na novem PlayStation 5.

Testi
Lenovo IdeaPad S540

Lenovo IdeaPad S540

AMD-jev procesor v prenosniku? O, ja.

Testi
LG G8s ThinQ

LG G8s ThinQ

Iz Južne Koreje z ljubeznijo

Testi
Hladno in nemoteče pivo

Hladno in nemoteče pivo

Pivo je dobro imeti v hladilniku, a kaj, ko zaseda veliko prostora, steklenice pa se rade kotalijo po njem. Ko...

Testi
Varnostne kamere za domačo uporabo

Varnostne kamere za domačo uporabo

Postanite kralj svojega doma in ga nadzirajte s pomočjo najnovejših varnostnih kamer kar na vašem pametnem tel...

Testi
Tudi Philips ima tankega...

Tudi Philips ima tankega...

Philips je na trg poslal serijo televizorjev z oznako 7600, ki jih odlikuje … no, ja, praktično vse.

Testi
Huawei Mate 9 - test na dlani

Huawei Mate 9 - test na dlani

Huawei je kot sklepno dejanje lanskega leta na trg poslal poslovni telefon Mate 9, ki pa bo zaradi svoje cene ...

Testi
Xbox One S

Xbox One S

Microsoft se vrača na igričarski trg z manjšo in občutno bolj stilsko konzolo. Vprašanje pa je, ali je nadgrad...

Testi
Galaxy Note 7 proti Galaxy S7 edge

Galaxy Note 7 proti Galaxy S7 edge

Ker o Galaxy S7 edge že čivkajo ptiči in o njem vemo vse, lahko Galaxy Note 7 najlažje opišemo tako, da ga pri...